“Berg en Dal Vitaal” moet dorpsbewoners verbinden

BERG EN DAL – Eenzame ouderen, weinig voorzieningen en een tekort aan spontane ontmoetingen.


Foto van ontmoetingsplek “De Huiskamer” in Kerstendal, Berg en Dal. Foto: Facebookpagina De Huiskamer.

Het zijn enkele problemen waar inwoners uit het dorp Berg en Dal mee te maken hebben, bleek uit een behoefteonderzoek van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN) dat in 2015 is uitgevoerd. Een nieuw project moet daar verandering in gaan brengen.

Het project

Berg en Dal Vitaal is een samenwerkingsverband waarin Kerstendal, Berg en Dals Bloei, Forte Welzijn, Kalorama, GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Berg en Dal de handen ineen slaan om de problematiek actief aan te pakken. Immobiliteit en eenzaamheid bij de Berg en Dallers moet bestreden worden.

Bewegen

Hoe de partijen dat doen? Onder andere door de aanleg van een beweegroute door Berg en Dal. Wie even uit wil rusten kan dat doen op één van de nog te plaatsen bankjes die door meerdere organisaties worden gesponsord. Eenmaal per maand, op de woensdagochtend, kunnen inwoners ook een wandeling met een gastwandelaar maken. Denk daarbij aan een huisarts, wethouder, of een deskundige van de heemkunde-vereniging.

Eenzaamheid voorkomen

Zo blijft men in beweging en dit is ook goed in het kader van de ontmoeting. Voor wat betreft dat laatste wordt er ook een ander middel ingezet: een Toektoek. Dat is een soort elektronische golfkar die mensen die slecht ter been zijn naar diverse bestemmingen binnen het dorp Berg en Dal brengt Zo wordt een kerk-, familie- of huiskamerbezoek voor hen wat laagdrempeliger en is de kans op vereenzaming kleiner.

Officiële start met Vitaliteitsmarkt

De officiële start van het project “Berg en Dal Vitaal” is op 13 mei 2017. Die dag wordt er in dorpshuis Kerstendal een vitaliteitsmarkt met fittesten en adviesgesprekken georganiseerd. Voor ouderen en kinderen is er een buitentafel waar onder het toeziend oog van een kunstenares gemozaïekt kan worden.

Om het project te bekostigen is een subsidie aanvraag bij de provincie gedaan. Diverse partijen hebben al een bijdrage geleverd voor de Toektoek en de mozaïektafel.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 februari, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on “Berg en Dal Vitaal” moet dorpsbewoners verbinden

Reageren is niet toegestaan.