Afgebrande boerderij Ooij herbouwd, gemeente helpt

OOIJ – De eigenaar van de afgebrande boerderij aan de Erlecomsedam in Ooij wil gaan herbouwen. De gemeente Berg en Dal gaat hem daarbij een handje helpen.


De boerderij in Ooij ‘één dag na de grote brand op 29 januari. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Een rapport

Er moet namelijk een bouwkundig rapport worden opgesteld. Dit kan bouwkundig en bouwhistorisch een goede basis vormen bij de herbouw, voordat de architect plannen gaat maken. Zo`n onderzoek is belangrijk voor de nieuwe plannen en de uiteindelijke vergunningverlening. “Niet onvermeld mag blijven dat een dergelijk bouwkundig/bouwhistorisch onderzoek ook waardevol is als documentatie van een verloren gegaan stukje cultuurhistorisch erfgoed”, zeggen burgemeester en wethouders.

€ 2.000,-

Het Monumenten Adviesbureau (MAB) kan dit voor € 2.000,- doen en de gemeente wil dat bedrag betalen. “In deze emotioneel zware tijd zo vlak na de brand zal men een door de gemeente betaald rapport ervaren als een welkome geste, een tegemoetkoming aan de inspanningen die de eigenaar zich wat betreft financiën, tijd en moeite ongetwijfeld nog zal moeten getroosten”, aldus het college. Wel is men zich er van bewust dat dit een precedent kan scheppen.

De brand

Eind januari 2017 ontstond er een grote, uitslaande brand bij de boerderij in Ooij. Het pand staat naast restaurant Oortjeshekken, waardoor het restaurant even in gevaar leek te zijn. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat de brand over zou slaan naar Oortjeshekken. Dit lukte, mede doordat de wind gunstig stond.

De rietgedekte boerderij is sinds 1986 een gemeentelijk monument. De eigenaar is verzekerd en de verzekering zal de herbouw bekostigen. De herbouwplannen zullen in een later stadium worden ingediend.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Wat een onzin. Sneu voor deze man maar hij is niet iemand die het geld nodig heeft. Een bloemetje vanuit de gemeente met wat aandacht is meer dan genoeg. Maar ja geld van anderen uitdelen is altijd leuk.

wpDiscuz