QuietTRUCK-voorschrift supermarkt De Witt vervalt

BEEK-BERG EN DAL – De vrachtwagens die 6 dagen per week tussen 06:00 uur en 07:00 uur komen laden en lossen bij supermarkt De Witt in Beek-Berg en Dal hoeven geen QuietTRUCK-certificering te hebben.


De vernieuwde supermarkt in Beek-Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Burgemeester en wethouders willen de huidige maatwerkvoorschriften voor de supermarkt wijzigen.

Maatwerkvoorschrift

De supermarkt heeft in 2016 en 2017 een metamorfose ondergaan. In het kader daarvan is er in 2015 een maatwerkvoorschrift (.PDF) vastgesteld dat ziet op de directe geluidsbelasting vanuit de inrichting. Een van de onderdelen daarvan was dat er maximaal twee vrachtwagens in de vroege ochtend mogen laden en lossen, mits zij een QuietTRUCK-certificering hebben.

Korte hinder in de vroege ochtend

Reden daarvoor is dat er in de ochtenden tussen 06:00 uur en 07:00 uur twee periodes van enkele seconden zijn waarin moderne vrachtauto‚Äôs over het gedeelte tussen de openbare weg en de nieuwe, tevens inpandige, laad/los sluis rijden. Dit veroorzaakt op woningen aan de Bongerdstraat en Esdoornstraat een overschrijding van de zogeheten “nachtnorm” voor piekbelasting. Die ligt op 60 dB(A). Het college stond dit toe, tot 70 dB(A), maar dan wel als er gebruik werd gemaakt van de best beschikbare techniek: Quiet trucks.

Geen stille trucks, handhaving

Aan het voorschrift van de QuietTRUCK kan echter niet worden voldaan, omdat de leveranciers van De Witt niet over dergelijke wagens beschikken. “Wel stille opleggers, geen stille trucks”, aldus het college. “De overtreding van het voorschrift is een aantal maal geconstateerd, hierover loopt reeds een handhavingszaak. Er is ook een dwangsom opgelegd, waartegen De Witt inmiddels in beroep is gegaan”.

Ook binnen de norm met huidige vrachtwagens

Nieuwe geluidsmetingen hebben uitgewezen dat de Euro 6-vrachtwagens die nu komen laden en lossen er ook voor zorgen dat de geluidsbelasting binnen de norm van 70 dB(A) blijft. Om die reden heeft de gemeente besloten om de QuietTruck-eis te laten vervallen. Het gewijzigde maatwerkvoorschrift komt nog wel ter inzage te liggen en men kan een zienswijze indienen. Daarna volgt een definitief besluit.

Overigens is de verhoogde nachtnorm van 70 dB(A) niet zo vreemd; vanuit het Rijk is men ook al bezig om de normering voor bepaalde piekgeluiden te verhogen naar 70 dB(A). (zie brief).

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 april, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on QuietTRUCK-voorschrift supermarkt De Witt vervalt

Reageren is niet toegestaan.