Geen structurele onderbezetting brandweer, wel agenda nodig

GEMEENTE BERG EN DAL – Er is geen sprake van een structurele onderbezetting bij de brandweerposten in de gemeente Berg en Dal. Wel moet worden gekeken of een agenda middels de pager uitkomst kan bieden om problemen met de bezetting tijdig te signaleren.


Foto: Paul Maissan.

Dit laten burgemeester en wethouders weten op vragen van Sociaal Groesbeek.

Te laat in Berg en Dal

De lokale Groesbeekse partij stelde vragen nadat media berichtten over het feit dat de vrijwillige brandweer van Groesbeek te laat was bij de brand bij restaurant De Put in Berg en Dal. Het was de bedoeling dat men er binnen acht minuten zou zijn, wat overigens al lastig is vanuit Groesbeek, en die middag duurde het 14 minuten.

64 vrijwilligers in totaal

Voor de drie posten in de gemeente Berg en Dal (Millingen, Ubbergen en Groesbeek) zijn in totaal 64 vrijwilligers beschikbaar; Groesbeek heeft er 25, Millingen 21 en Ubbergen 18. “Alle vrijwilligers van de 3 posten van de gemeente Berg en Dal wonen in de gemeente, maar niet alle vrijwilligers werken in de gemeente”, aldus het college. “Er kan ondersteuning komen vanuit de 33 overige posten in Gelderland-Zuid of uit andere regio’s. Ook uit Rindern (Duitsland)”.

Geen piketdiensten

Voor de vrijwilligers is er geen sprake van piketdiensten, alleen voor de officier van dienst van de brandweer. Dit komt, zo zegt het college, omdat het enorm kostbaar is om vrijwilligers op piket te zetten. “Dit staat niet in verhouding tot het effect van de maatregel. Wel onderzoekt de brandweer de mogelijkheid van ‘Alarmeren op Maat’”.

Geen gevaar en onderbezetting, wel agenda nodig

De inwoners lopen door de regionalisering geen extra gevaar en er is geen sprake van structurele onderbezetting. Maar, er wordt onderzocht hoe er meer inzicht kan worden verkregen of er op bepaalde momenten bezettingsproblemen zijn voor een post. “Daarbij valt te denken aan een soort agenda die gebruikt kan worden via de pager.”

Bijlagen:
Brandweerbrief 2016
Memo opkomsttijd brandweer (context)

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Geen structurele onderbezetting brandweer, wel agenda nodig

Reageren is niet toegestaan.