Berg en Dal verder met Kindertelefoon, Sensoor en Vertrouwenswerk

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal wil een standaardovereenkomst afsluiten met Stichting AKJ (Vertrouwenswerk Jeugd), stichting Kindertelefoon en stichting Sensoor (Luisterend Oor).

Ambtelijk is al bekend dat alle gemeenten in onze regio (Nijmegen) dit gaan doen.

Budgettair neutraal

De drie partijen doen een aanbod aan alle gemeenten, omdat de huidige financiering (uit het gemeentefonds, dus indirect “betalen” gemeenten al mee) en centrale uitvoering via Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vanaf 2018 stopt. Gemeenten moeten deze taken nu zelf regelen, maar krijgen wel een hogere algemene uitkering. “De verwachting is dat dit budgettair neutraal zal verlopen. De nieuwe financieringswijze zal hierdoor geen of nauwelijks budgettaire consequentie hebben”, legt het college uit.

De drie partijen

De Kindertelefoon is een gratis landelijk nummer, waarnaar kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen bellen. Zij kunnen ook chatten of een forum bezoeken als zij behoefte hebben aan informatie. Vertrouwenspersonen ondersteunen jongeren en hun (pleeg)ouders/verzorgers als ze vragen of klachten hebben. De derde partij, Sensoor, biedt aan personen (vaak vanaf 16 jaar) een luisterend oor. Het gaat meestal om eenzaamheid, psychosociale problemen en relatieproblemen.

Voortbestaan

De Kindertelefoon en andere partijen vrezen in financiële problemen te komen nu het met 388 gemeenten moet onderhandelen over de betaling voor haar diensten. CDA Berg en Dal wilde deze taken voor Berg en Dal behouden, stelde raadsvragen en het college antwoordde al positief. Kindertelefoon, Vertrouwenswerk en Sensoor hebben nu hun krachten gebundeld en doen een gezamenlijk aanbod aan alle gemeenten.

Tevreden

Het college is in ieder geval akkoord. Men is tevreden over de huidige dienstverlening, ziet een meerwaarde voor de inwoners en is bovendien volgens de wet verplicht om dit soort taken aan te bieden. De looptijd van de overeenkomst is vier jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil aan deze taken maximaal € 127.931,52 uitgeven; dat is €31.982,88,- per jaar. Dat heeft te maken met het voltarief van € 0,92 per inwoner.

De raad moet de plannen in juni nog wel goedkeuren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Berg en Dal verder met Kindertelefoon, Sensoor en Vertrouwenswerk

Reageren is niet toegestaan.