Uitzondering Millingse schutterijen blijft in APV

GEMEENTE BERG EN DAL – Voor de schutterijverenigingen in Millingen aan de Rijn is er ook in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een uitzondering opgenomen als het gaat om het verstrekken van alcoholhoudende drank door paracommerciele rechtspersonen.


Gemeentehuis in Groesbeek vanuit een hoogwerker. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De APV

Sinds 1 januari 2017 is er voor de gemeente Berg en Dal een nieuwe APV, waarin de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid staat. De APV’s van de voormalige MUG-gemeenten zijn komen te vervallen. Omdat er vóór 2017 een nieuwe APV moest zijn en er nog wat discussie was over het horecagedeelte, is er een soort nood-APV vastgesteld. Inhoudelijke wijzigingen zouden dit jaar na gesprekken met betrokken partijen volgen.

Paracommercie

Het horecagedeelte dus. Paracommerciele rechtspersonen (zoals bijvoorbeeld sportverenigingen, wijkgebouwen en clubhuizen) mogen doorgaans geen alcohol verstrekken tijdens evenementen die niet binnen de doelstelling van die rechtspersoon vallen. Bij maximaal vier bijeenkomsten per jaar mag dit volgens APV wél. In voormalig Millingen aan de Rijn was dat altijd anders geregeld; zo mochten alleen de twee schutterijverenigingen (De Natte en De Dreuge) dit doen en in totaal 15 avonden per jaar. Dit is ook in de huidige APV van Berg en Dal ongewijzigd geweest, in afwachting van het inspraaktraject.

Oneerlijke concurrentie

Er zijn tegenstanders. Nu er sprake is van één gemeente moet het beleid over de hele fusiegemeente rechtgetrokken (geharmoniseerd) worden. Tegenstanders willen hier geen uitzondering in zien. Dat zou betekenen dat de schutterijverenigingen in Millingen aan de Rijn een stap terug moeten doen; naar 4 extra evenementen per jaar, zoals de rest. Dit ook om oneerlijke concurrentie in de horeca tegen te gaan. Een nieuwe horecawerkgroep zet zich hier voor in.

10 bijeenkomsten met bepaald karakter

De geactualiseerde APV is nu, enkele maanden later, in concept klaar. De twee Millingse verenigingen mogen tijdens maximaal 16 extra evenementen per jaar alcohol schenken, maar 10 daarvan moeten een sociaal-maatschappelijk of cultureel karakter hebben en georganiseerd worden door of voor plaatselijke verenigingen/organisaties. Dat is een nieuw onderdeel in de APV Berg en Dal 2017. Millingen aan de Rijn heeft zelf namelijk geen geschikt dorpshuis hiervoor, vandaar dat er wordt uitgeweken naar de verenigingsgebouwen.

Compensatie

Dan blijven er nog zes bijeenkomsten over. Normaal gesproken zijn dit er voor de paracommerciele rechtspersonen in de gemeente Berg en Dal dus maximaal 4. De schutterijen krijgen er twee extra ter compensatie voor het gelegenheid bieden aan de hierboven genoemde 10 bijeenkomsten en de niet gegarandeerde kostendekkendheid daarvan.

Balans

Terug naar 4 doet het college dus niet, blijkt uit de concept APV. Het aantal “buitengewone” evenementen voor de schutterijen is nu al wel teruggeschroefd van 15 naar 6. Er mogen daarnaast vanwege het ontbreken van een dorpshuis maximaal tien evenementen extra georganiseerd worden, mits deze een bepaald karakter hebben. “De betrokken partijen zijn het helaas niet helemaal eens geworden”, aldus de gemeente. “Het college gaat er toch vanuit dat de conceptversie een goede balans is van het algemeen belang en die van de betrokken partijen”.

De gemeente Berg en Dal heeft de nieuwe concept APV dinsdag openbaar gemaakt. Het indienen van een zienswijze is nog mogelijk tot 4 juni. Besluitvorming in de raad staat gepland voor 13 juli.

Klik hier voor de concept APV.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
panama papers

Ik hoop dat de plaatselijke paracommerciele rechtspersonen het wel snappen met:”mogen geen alcohol verstrekken tijdens evenementen die niet binnen de doelstelling vallen.” ik hoop maar dat die APV gewoon duidelijk leesbaar en helder is. Eerlijkheid tussen de verschillende verenigingen is wel belangrijk. zou ik als eerste aan willen pakken

wpDiscuz