Weer afwijzing voor nieuwe basisschool in Berg en Dal

BERG EN DAL – De initiatiefnemers die een nieuwe basisschool in Berg en Dal willen starten krijgen waarschijnlijk ook dit jaar nul op rekest.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen  in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Michelle Veugelers en Isa Claassens willen in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om de school niet op te nemen in het Plan van scholen.

De Spark

Er is van de “Stichting de Adaptieve School Berg en Dal” wederom een aanvraag binnen gekomen voor de realisatie van een algemeen bijzondere basisschool in Berg en Dal, een school die 50 weken per jaar van 08:00 uur tot 18:00 uur geopend zou moeten zijn (klik voor meer info). Het is een initiatief van Michelle Veugelers en Isa Claassens.

Niet akkoord in 2016

Vorig jaar ging de raad op advies van het college al niet akkoord. Het college noemde het “aannemelijk” dat de nieuwe school binnen de eerste 5 jaar en de 15 jaren daarna niet aan de stichtingsnorm van 200 leerlingen zal voldoen. Er is alleen geen zelfde soort school in de gemeente Berg en Dal aanwezig om dat te vergelijken, dus kwam De Spark met cijfers van een vergelijkbare gemeente waar een bijzondere basisschool staat: Wijdemeren (Noord-Holland). De cijfers bleken echter niet helemaal te kloppen vanwege een dislocatie.

College: “Afwijzen”

Nu ligt er een nieuwe aanvraag. De stichting levert nu cijfers aan van de gemeente Beuningen als vergelijkbare gemeente. Daar denkt het college anders over, want Beuningen is met 580 inwoners per km2 tegenover 400 voor Berg en Dal een veel compactere gemeente. Ook zit er een verschil in de leerlingendichtheid: 50 per km2 in Beuningen tegen 30 per km2 in Berg en Dal. Daarbij zouden er gezien de gewenste locatie (dorp Berg en Dal) volgens het college niet voldoende leerlingen uit het door de stichting genoemde voedingsgebied (hele gemeente Berg en Dal) komen, maar meer uit Nijmegen-Oost. Het college wijst de plannen daarom opnieuw af.

Raad beslist in juni

De raad praat er in juni weer over. Mocht de school door de gemeenteraad alsnog worden opgenomen in het plan, wordt het plan van nieuwe scholen vernieuwd en moet dit nog door het Ministerie van OCW worden goedgekeurd. Daarna kan de school bij de gemeente een aanvraag voor onderwijshuisvesting indienen. De gemeente mag dan zelf een locatie uitkiezen en heeft al aangegeven in dat geval te zullen kiezen voor een pand dat nu leegstaat.

Meer info over de school staat hier.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lambert

Dames, ga met een bestaande school in gesprek en kijk of je hen tot deze vernieuwing kunt verleiden met een degelijk ondernemingsplan.

Daan

Het zou een enorme aanwinst zijn in onderwijsland. Dit is ook werkgelegenheid. Start een pilot op een bestaande school, dit type onderwijs sluit goed aan op de wensen in de samenleving.

Jeroen

Er wonen ook heel veel kinderen in het dorp berg en dal welke dit soort onderwijs nodig hebben. Lekker met andermans subsidie geld je droom verwezenlijken zonder dat het iets bij draagt voor de mensen uit de gemeente zelf…..

wpDiscuz