Renteloze lening Orientalis wordt gift, extra subsidie

HEILIG LANDSTICHTING – De renteloze lening van € 50.000,- aan Museumpark Orientalis wordt omgezet in een gift van € 20.000,-.

Dit is aanvullend op een eerdere toegezegde subsidie van € 50.000,- en daarbij komt nog een extra aanvullende subsidie van € 13.500,- ten behoeve van een businessplan. Totaal komt dus uit op € 83.500,-.

Besluit 2014: Renteloze lening + subsidie

De gemeenteraad is in 2014 akkoord gegaan met een renteloze lening van € 50.000,- én een subsidiebijdrage van eveneens € 50.000,- aan museumpark Orientalis. Het museum had dat geld nodig voor de beveiliging en de optimalisering van de klimaatbeheersing van het gebouw. Door de aanpassingen konden er tentoonstellingen van een hoog kwaliteitsniveau georganiseerd worden.

Nu andere prioriteit

Die plannen zijn in de ijskast gezet, omdat Orientalis door een slechte financiële situatie andere keuzes heeft moeten maken. De fysieke staat van de gebouwen is ronduit slecht te noemen. Er moet in het kader van de veiligheid dringend worden geïnvesteerd in onderhoud. Dat heeft een hogere prioriteit. De materiaalkosten bedragen € 70.000,- en daarvoor klopt men wederom aan bij de gemeente Berg en Dal. In 2013 ging er al € 80.000,- extra naar het museumpark.

Renteloze lening wordt subsidie van € 20.000,-

Een subsidie van € 50.000,- zou Orientalis dus al krijgen in verband met het eerdere raadsbesluit. Het museum heeft het college gevraagd de renteloze lening om te zetten in een subsidie van € 30.000,-. Later werd dit € 20.000,- omdat er met slim inkopen, zo staat er in een mail van Orientalis aan de gemeente, “wellicht € 10.000,- af kan”. Dan is er nog € 27.000,- nodig voor een businessplan om het park weer toekomstbestendig te maken. De gemeenten Berg en Dal en Nijmegen betalen ieder de helft: € 13.500,-.

B&W: Toekomst blijft onzeker

Het college is akkoord. “Met het totale bedrag kan een flinke slag worden geslagen om achterstanden weg te werken”, is de uitleg. Samen met het bestuur geven burgemeester en wethouders trouwens zelf al wel toe dat er ondanks de subsidies allerminst zekerheden zijn omtrent de toekomst van Orientalis. Naast het opstellen van het bedrijfsplan moet er een nieuw bestuur worden aangesteld. “De huidige bijdrage heeft dan ook het karakter van een overbrugging, maar biedt geen garanties dat het museum ook open blijft”, aldus het college.

De bezoekersaantallen van Orientalis stijgen licht: van 37.000 in 2012, 55.000 in 2014 naar 65.000 in 2016. Het museum heeft minstens 80.000 bezoekers per jaar nodig om tot een sluitende exploitatie te komen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Boersteeg

Ik heb het al eerder gezegd een bodemloze put…..

Toontje

Kortom, allemaal meebetalen, bek houden en doorlopen, mensen!

Gerben

Alweer geld weggegooid in die oude kneut.
Op het terrein staan nog meer putten die gevuld moeten worden met overheidsgeld.
Gaat de directie nu ook werken zonder salaris? Of worden die nog zwaarder betaald? Sluiten die zooi .

Groesbeker

Gerben de directie werkt gratis een groot aantal uren als vrijwilligers

R. Ommel

Ze dronken een glas. Ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

groesbeek

hoop negatief maar wisten weten jullie wel dat de meeste.mensen ook de.directrice vrijwillig werken dus onbetaald !!
ze doen goed hun best kijk naar de kerst periode om meer mensen naar binnen te krijgen.

Gerben

Reactie op Groesbeker en Groesbeek.
Jullie geloven toch niet dat de directrice haar werk voor nop doet.
Echt niet.
Dit is een zwaar betaalde baan. Anders had ze wel ergens anders gewerkt.Nee, geloof het maar niet.

wpDiscuz