D66 Berg en Dal wil waterkracht benutten in gemeente

GEMEENTE BERG EN DAL – D66 Berg en Dal wil dat de gemeente onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om het potentieel aan waterkracht vanwege de ligging aan de Rijn en Waal te benutten.


Foto: Rijkswaterstaat.

Amendement aangenomen

Dit staat in een amendement (klik) dat D66 heeft ingediend naar aanleiding van de Energievisie die op donderdag 15 juni 2017 in de raad werd behandeld. D66 stelt dat de rivier een substantiële bijdrage kan leveren om Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal te maken. Het amendement is aangenomen door de raad.

Energievisie

In de energievisie wordt onder andere beschreven hoe de gemeente in de toekomst duurzame energie gaat opwekken. Gerhard Boot van D66 Berg en Dal en hydroloog, zegt: “In de energievisie wordt niet genoemd dat de rivier een substantiële bijdrage kan leveren om Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal te maken. Het wordt zelfs niet als optie bezien. D66 wil met het amendement benadrukken dat Berg en Dal vanwege de unieke positie aan de rivier en het innovatieve karakter van waterkracht een voorloper kan worden in Nederland.” D66 wil een klein haalbaarheidsonderzoek met een businessplan voor een waterpowerpark gedragen door crowdfunding en/of een coöperatie.

Waterpower

De Rijn en Waal lopen over een lengte van 18 km met 60 kribben door de gemeente. De stroomsnelheid en de afvoer van de rivier levert een continu groot potentieel vermogen dat kan worden geleverd door turbines die in het water aan de voet van de kribben worden geplaatst. Per turbine kan genoeg stroom voor ruim 50 huishoudens worden opgewekt, circa 25 kW. Op een totaal van circa 15000 huishoudens in de gemeente betekent dat een duurzame dekking van de energiebehoefte van de gemeente van mogelijk 20% van de huishoudens in Berg en Dal.

Dit wordt mede gebaseerd op een onderzoek naar de potentiële energie uit waterkracht in Provincie Gelderland van december 2016. Waterpower naast Windpower uit Nijmegen.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 juni, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De Kuier.

Dan ook maar eens kijken wat de mogelijkheden zijn bij de Koepel en de Groesbeek…😂

Ronald
Natuurlijk we gaan het klimaat reden door de rivieren en het leven in de rivieren kapot te maken en er een groot industrie gebied van te maken. Die windmolens daar stonden honderden mensen tegen op maar voor deze rivier molens daar heb ik niemand over gehoord terwijl dit voor veel meer schade aan het milieu en natuur gaat opleveren. Er liggen al zo veel halve of gebroken palingen op de stranden langs de waal. Heeft d66 en die hele zooi die met ze mee hebben gestemd niet over nagedacht Overigens kan iedereen ook gewoon de energie van de zon gebruiken… Lees meer »

Ronald wij hebben geen rivier in Groesbeek, dus…….

R. Ommel

Warrig verhaal Ronald.

wpDiscuz