[Update] Toch geld naar Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Of dat Museumpark Orientalis een subsidie van € 70.000,- krijgt voor het wegwerken van achterstallig onderhoud is nog niet zeker.

“Belangrijk, maar lijkt bodemloze put”

D66 Berg en Dal, Sociaal Groesbeek, GroenLinks Berg en Dal en VVD Rijk van Nijmegen (5 zetels, GroenLinks is verdeeld) gaan donderdagavond een amendement (wijziging op het voorstel) indienen om daar nog even mee te wachten. “Wij zijn ons bewust van het cultureel en toeristisch belang van museum Oriëntalis. In de huidige staat lijkt het echter een bodemloze put zonder vooruitzichten”, zeggen zij.

Wat is het voorstel?

Een renteloze lening van € 50.000,- aan Museumpark Orientalis wordt omgezet in een gift van € 20.000,-. Dit is aanvullend op een subsidie van € 50.000,-. Dat geld was aanvankelijk bedoeld voor een tentoonstellingsruimte, maar blijkt nu hard nodig voor onderhoud in het kader van de veiligheid. Daarbij komt nog een extra aanvullende subsidie van € 13.500,- ten behoeve van een businessplan. Dat plan kost € 27.000,-, maar Berg en Dal en Nijmegen betalen ieder de helft. Totaalbedrag voor Berg en Dal komt dus uit op € 83.500,-.

Eerst bedrijfsplan, dan rest

De partijen die een amendement in gaan dienen willen liever eerst het geld beschikbaar stellen voor het bedrijfsplan. Pas als blijkt dat er een fatsoenlijk plan ligt kan gekeken worden naar het verstrekken van subsidies. “Uit een gedegen businessplan blijkt welke bijdrage van de gemeente Berg en Dal nodig is om de levensvatbaarheid te garanderen of op zijn minst sterk te vergroten”. De toekomst van Museumpark Oriëntalis is namelijk zelfs ná verstrekking van de gevraagde subsidie nog onzeker, geeft ook het college toe. “Het lijkt ons niet billijk gemeenschapsgeld te verstrekken met een gerede kans van sluiting van het Museumpark”, zeggen de indieners van het amendement.

Vraagtekens bij een oudere motie

In 2013 diende de Groesbeekse Volkspartij (GVP), samen met PvdA en CDA een motie in om een extra bijdrage van € 80.000,- aan Orientalis te verstrekken. Dit onder enkele voorwaarden, waaronder de voorwaarde dat er een goed bedrijfsplan zou zijn, beoordeeld door het toenmalige college. De motie is door bijna alle partijen in de toen nog Groesbeekse raad gesteund; alleen VVD was tegen. Of dat de gemeente de subsidie van 80.000 euro daadwerkelijk heeft verstrekt is nog niet bekend. Daar lijkt het uit dit overzicht (klik) wel op (in 2014 en 2015, 4 termijnen van € 20.000,- uit SEV-fonds).

Aan voorwaarden voldaan?

Mocht dat inderdaad het geval zijn (onze vraag daarover voor een definitieve bevestiging ligt op dit moment nog bij de gemeente, red.) dan zou er in 2014 dus al een goed bedrijfsplan moeten zijn, conform de voorwaarden zoals gesteld in de motie. Echter, zo staat in een informatienota van eind 2015, heeft Balthasar en Partners uit Nijmegen medio 2015 in opdracht van de museumdirectie een eerste aanzet tot een businessplan opgesteld. Dit is vertrouwelijk aan de gemeente ter kennis gebracht. Maar ook in 2016 was er nog steeds geen degelijk, door de provincie goedgekeurd, bedrijfsplan. Dat zei het huidige college enkele weken geleden op onze persvragen daarover. Door deze info rijst de vraag of er wel aan de voorwaarden is voldaan voor de € 80.000,- subsidie die mogelijk in 2014/2015 is verstrekt. Daarover later dus meer duidelijkheid.

65.000 bezoekers

B&W benadrukt in ieder geval dat de gemeente Berg en Dal sinds haar bestaan nog géén extra subsidie aan Orientalis heeft gegeven. Buiten de reguliere +/- € 20.000,- per jaar om dan. Tevens geeft men aan dat Orientalis jaarlijks 65.000 bezoeken heeft; iets minder dan bij het Afrika Museum en meer dan het Bevrijdingsmuseum. Orientalis heeft, naar eigen zeggen, circa 75.000 bezoekers per jaar nodig om tot een sluitende exploitatie te komen.

Overigens laat de concept-exploitatiebegroting van Orientalis tot 2019 nog steeds tekorten zien, waarbij in 2018 al uit wordt gegaan van 78.000 bezoekers.

Begroting renovatie Orientalis 2017.

Update 14-07-2017, 11:30 uur:
Het geld gaat alsnog naar Orientalis. Een meerderheid van de raad wilde het geld direct beschikbaar stellen in verband met de veiligheid. “Een bedrijfsplan opstellen duurt 3 maanden heb ik mij door Orientalis laten vertellen. In drie maanden breekt dat hele park echt niet af. Laten we eerst het geld beschikbaar stellen voor het bedrijfsplan en dan verder kijken”, zei Tessa Vorderman van D66 Berg en Dal. Die oproep leverde niets op; de partijen die het amendement indienden kregen geen steun.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrit.

Niet doen. Geef aan dit park geen euro meer.
Verdwijnt daar als sneeuw voor de zon.
In die oude kneut zitten nog zoveel bodemloze putten waar al dat geld in verdwijnt.
Geef de directie maar een brevet van onvermogen.
Dat kost echt gigantisch veel en levert niets op.
Dit park heeft de overheid al super veel geld gekost en het word toch niets.
KAPPEN HIERMEE.

Fam. Langens

Wat kun ongefundeerd lullen zogenaamde Gerrit. Geef eens een duidelijke, voor iedereen, onderbouwde mening waarom jij schrijft wat je schrijft.

Langens vind dat Gerrit aardig duidelijk is . Is toch allemaal zo wat hij schrijft . Al veel te veel geld weggegooid.

De Kuier.

Hoezo …bodemloze put???…. Met een CalvarieBERG in de buurt. Moet elk jaar veel geld bij…alleen kerkhof is winst gevend.

pedro

tnt eronder

boersteeg

ach ik heb dit el zeker 10 x gezegd maar de rode duimpjes deden het goed.
wordt wakker dit is een gebed zonder eind waar bakken met geld steeds weer heen moet.
Stop dit gekwel en sintaxerror

Jan Norp

Orientalis zou meer profijt moeten halen uit het feit dat in het museum regelmatig opnames gemaakt worden voor TV-programma’s als Klokhuis “de Romeinen”. Wij allen zouden zelf eens met ons bezoek naar Orientalis moeten gaan.

R. Ommel

Ik ben er een paar keer geweest Jan Norp. Ik vind er geen bal aan.

wpDiscuz