DAR-gemeenten hebben doelstellingen 2020 al bereikt

REGIO – Vier jaar eerder dan de landelijke doelstelling hebben de zes Dar-gemeenten, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen samen met Dar als regio de landelijke VANG-doelstellingen bereikt.

Dat wil zeggen dat inwoners uit deze regio het samen voor elkaar krijgen om gemiddeld minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar te hebben en 75% of meer van hun afval te scheiden.

Gezamenlijke inzet met mooi resultaat

De zes gemeenten hebben met Dar het Bestuurlijk VANG-akkoord* ondertekend waarmee zij zich gezamenlijk inzetten voor de landelijke VANG-doelstellingen. In 2016 kwamen inwoners uit deze zes Dar-gemeenten uit op gemiddeld 97 kilo restafval per persoon per jaar en 75% afvalscheiding. Dat is een prachtige prestatie van de inwoners.
*VANG = Van Afval Naar Grondstof.

Het kan nog beter

We zijn er toch nog niet. Het landelijke en regionale doel is om in 2025 richting 30 kilo restafval per persoon, per jaar te komen en 100% afvalscheiding. De eerste stappen zijn al gezet met bijvoorbeeld de invoering van omgekeerd inzamelen in Beuningen, Druten en in 2018 ook in Wijchen. Tegelijkertijd wordt ook bekeken of het gescheiden inzamelen en verwerken van luiers haalbaar is. Dit geldt ook voor het hergebruik van bodemassen in nieuw betonsteen.

Samenwerking is van belang

Om de doelen van 2025 te halen en uiteindelijk tot een circulaire economie te komen, is het van belang dat veel meer dan nu allerlei partijen die met afval/grondstof te maken hebben, samenwerken. Dit vraagt om een rijksoverheid die de regie neemt en de juiste kaders schept, met de invoering van producentenverantwoordelijkheid op bijvoorbeeld luiers en matrassen. Een rijksoverheid die ook duidelijke en ketengerichte doelen stelt.

Frustraties

Nu leiden doelen of het ontbreken daarvan in dezelfde keten tot frustraties omdat doelen niet gezamenlijk omarmd worden, dan wel zelfs tegengesteld zijn. Binnen dat duidelijke kader zijn vervolgens de partijen in de keten aan zet om hun krachten te bundelen. Daarbij moeten de partijen nadrukkelijk over eigen grenzen heenkijken. Pas dan is het een reƫle gedachte om te komen tot een circulair Nederland en ook regio.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lambert

is daar alle vuil die door bewoners van Oosterpoort bij de diverse HAT eenheden worden gedumpt en door de klussendienst steeds weer worden opgehaald ook mee gerekend? In dat geval is het resultaat verbluffend!

wpDiscuz