Rund.je Jansberg, natuur rondom de Bovenste Plasmolen

PLASMOLEN – Op zondagmiddag 27 augustus a.s. organiseert Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een natuurwandeling op landgoed de Sint-Jansberg, eigendom van Natuurmonumenten.


Bovenste Plasmolen (2009). Foto: Wikipedia.

Voor de deelnemers is er een unieke route uitgezet waarbij onderweg op zes verschillende rustpunten gidsen staan om uitleg te geven over de bijzonderheden.

Watermolen

De route start bij de Bovenste Plasmolen. Daar krijgen de deelnemers eerst een toelichting op de werking van de watermolen; daarna ontvangen ze een uitgebreide routebeschrijving om vervolgens in kleine groepjes gezamenlijk op pad te gaan. We lopen min of meer in het voetspoor van de molenaar langs de verschillende waterlopen, bronnen en vijvers op voormalig landgoed de Sint-Jansberg. Het water zorgt voor de aandrijving van de Bovenste Plasmolen.

IJstijd

Tijdens de wandeling zal uitleg gegeven worden over de oorsprong en het gebruik van deze wateren. Ook de relatie van de bronnen in het stuwwallengebied met de typische kwelwaterindicators en de Romeinen zal aan bod komen. Tevens zal duidelijk worden gemaakt hoe de Plasmolen aan zijn naam is gekomen. De route voert door een uniek smeltwaterdal dat tijdens de ijstijden is ontstaan, gidsen vertellen hier meer over. Het bos is erg rijk aan vogels. Met een beetje geluk zien we de ijsvogel, die zich graag ophoudt bij de vijvers. Roofvogels als havik, sperwer en buizerd broeden er jaarlijks en er leven diverse spechtensoorten.

Flora

Ook de flora is erg bijzonder, diverse eiken en beuken van minstens tweehonderd jaar oud zijn er te vinden. Onderweg zien we reusachtige exemplaren van haagbeuk en acacia, vanwege de sterkte en taaiheid van het hout uitermate geschikt om hieruit de kammen voor de aandrijving van de molen te vervaardigen. Ook treffen we nog sporen aan van de hevige strijd die hier gewoed heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. De met houtwallen omgeven landbouwgronden worden doorsneden door enkele prachtige holle wegen.

Romeinse Villa

We lopen over een eeuwenoud pad dat ons over de top van de Kloosterberg langs een oude grafheuvel naar de Romeinse villa voert. Hier is zichtbaar gemaakt hoe groot en imponerend de Romeinse villa moet zijn geweest. Zelfs nu treffen we nog planten aan die door de Romeinen zijn meegebracht.

Info

De wandeling zal ongeveer 2 tot 2,5 uur duren. Denk aan goed schoeisel i.v.m de grote hoogteverschillen in het terrein. U kunt starten met de wandeling tussen 13 en 14 uur. Startpunt is watermolen de Bovenste Plasmolen, te bereiken via de ingang van Natuurmonumenten naar de Sint-Jansberg aan de Rijksweg N271 in Plasmolen (naast restaurant De Plasmolensche hof). Parkeren op de grote parkeerplaats aan de Witteweg in Plasmolen. Bushalte: Witteweg, Plasmolen.

Meer informatie bij Peter Pouwels, molenaar Bovenste Plasmolen, tel 024 3974266.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Rund.je Jansberg, natuur rondom de Bovenste Plasmolen

Reageren is niet toegestaan.