Ooij krijgt een nieuwe moestuin, gemeente betaalt leges

OOIJ – Nabij de Kerkdijk in Ooij mag een nieuwe, ecologische moestuin gerealiseerd worden.

Burgemeester en wethouders hebben groen licht gegeven voor dit burgerinitiatief van de werkgroep “Moestuin Ooyse Velt”. De gemeente Berg en Dal gaat de leges zelf betalen.

TOP maakt plaats voor huidige moestuin

10 bewoners uit de gemeente Berg en Dal, en nog enkele uit Nijmegen, hadden al een moestuin gehuurd in de buurt van het kruispunt Nieuwe Rijksweg/Sint Hubertusweg in Beek. Daar zijn echter plannen om een Toeristische Overstappunt (TOP) te realiseren. De eigenaren van de toekomstige TOP hebben de huren voor de moestuin al opgezegd.

Weinig aanpassingen

De burgers moesten dus op zoek naar een andere locatie en hebben die gevonden in Ooij, nabij de Kerkdijk. Op dat perceel was al een privémoestuin aanwezig en een ander gedeelte is gebruikt als schapenweide. Het perceel is altijd al gebruikt voor gecultiveerde landbouw in combinatie met de schapenweide. Er hoeft niets bijgebouwd te worden. Wel staan er twee kleine gebouwtjes die gebruikt kunnen worden als opslagplaats en eco-toilet.

Gemeente betaalt leges á € 6.000,- zelf

De initiatiefnemers moeten echter wel een vergunning aanvragen in verband met het bestemmingsplan. De leges die tussen de € 5.000,- en € 12.000,- kunnen liggen (en in dit geval zijn begroot op € 6.000,-) wil de gemeente Berg en Dal zelf voor haar rekening nemen. “Met deze uitzondering willen we voorkomen dat vanwege de kosten van een zware procedure een goed en verantwoord initiatief met een hoog maatschappelijk gehalte spreekwoordelijk de das om wordt gedaan”, zeggen burgemeester en wethouders. De zware procedure staat volgens hen niet in verhouding met het burgerinitiatief, maar andere mogelijkheden zijn er niet.

Er wordt op 30 september in Ooij een moestuinfeest georganiseerd, waarbij de tuinierders de omgeving gaan betrekken bij hun passie.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Ooij krijgt een nieuwe moestuin, gemeente betaalt leges

Reageren is niet toegestaan.