Mogelijk grenscorrecties tussen Nijmegen en Berg en Dal

GEMEENTE NIJMEGEN/GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeenten Nijmegen en Berg en Dal onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor enkele grenscorrecties tussen beide gemeenten.


Grens tussen Nijmegen en Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan, nabij zorgcentrum Vijverhof. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op een aantal plaatsen loopt de grens nu onlogisch.

Parkeerplaats, restaurant en zorgcomplex

De gemeenten onderzoeken of dit verbeterd kan worden. De grens loopt bijvoorbeeld door een parkeerplaats, maar ook dwars door een restaurant, een woonzorgcomplex en enkele (woon-)percelen. “Het gaat in totaal om zo`n 200 adressen”, laat een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal tegenover DeGroesbeek.nl weten. Enkele locaties zijn Vijverhof in Berg en Dal, Stichting Moria aan de Louiseweg 12 in Nijmegen en Konbanwa in Heilig Landstichting.

Gesprek met belanghebbenden

De gemeenten gaan de komende periode inventariseren wat de voor- en nadelen zijn van een wijziging van de gemeentegrens. Zo gaan beide gemeenten onder meer in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over de eventuele gevolgen van zo’n grenscorrectie en om hun mening te horen. Zo’n correctie zou kunnen betekenen dat sommige woningen of percelen in een andere gemeente komt te liggen. De inwoners en eigenaren die hier mee te maken kunnen krijgen worden binnenkort uitgenodigd voor dit gesprek.

Besluit in 2018

Aan de hand van dit gezamenlijke gesprek en met afweging van andere belangen (zoals kosten, praktische gevolgen etc.) wordt een voorstel gedaan aan de beide gemeenteraden om de grens wel of niet aan te passen. De verwachting is dat het definitieve besluit van beide gemeenteraden medio 2018 plaatsvindt. Het besluit wordt vervolgens voorgelegd aan de provincie Gelderland en de minister van Binnenlandse Zaken.

De grenscorrectie kan dan naar verwachting ingaan per 2019 of 2020.


Links op de tekening is Nijmegen, rechts Berg en Dal. De rode lijn is de huidige grens. De blauwe de eventuele nieuwe grens. In blauw omkaderd de Vijverhof.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 september, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Jan Norp

Nabij de inrit van Pro Persona aan de Nijmeegsebaan is de woning van wijlen heer Evers onbewust op Nijmeegs grondgebied uitgebreid. Dit bleek pas toen voor het bestemmingsplan Buitengebied een nieuwe kaart beschikbaar kwam.

wpDiscuz