Brand in huis: vluchtoefening Corry Vermeulen

BEEK-BERG EN DAL – Bijna de helft van alle slachtoffers bij woningbranden is ouder dan 65 jaar. Wist u dat?


Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Daarom is het zo belangrijk dat ouderen weten hoe ze brand kunnen voorkomen en hoe ze snel en veilig uit hun woning kunnen vluchten. Burgemeester Mark Slinkman gaat regelmatig met een adviseur van de brandweer bij ouderen op bezoek om hen hiervan bewust te maken. Dit keer waren ze te gast bij Corry Vermeulen (73) uit Beek.

Vlam in de pan

Corry heeft al veel nagedacht over brandveiligheid. “Ik hoor vaak de adviezen over brandveiligheid op omroep Gelderland”. Veel vragen van brandweeradviseur Wiljan Gerritzen weet ze dan ook vlekkeloos te beantwoorden. Alleen bij de vraag over de vlam in de pan geeft Corry het foute antwoord. Een doek over de pan doen en met een hete pan naar buiten lopen is niet de beste oplossing. Doe gewoon de deksel op de pan, schakel de warmtebron uit en zet de afzuigkap uit. Klaar.

Doorlussen

Wat betreft het voorkomen van brand doet Corry al veel dingen goed. Zo maakt ze bijvoorbeeld voor elke wasbeurt het filter van haar droger schoon. Toch is niet alles in haar huis brandveilig. Op een paar plekken in haar woning heeft ze verlengsnoeren aan elkaar gekoppeld, gewoon omdat haar huis te weinig stopcontacten heeft. Voor de zekerheid heeft ze wel op sommige plekken speciale stekkers geplaatst die overbelasting voorkomen.

Rookmelders maandelijks testen

Ook met de rookmelders heeft Corry het volgens het boekje gedaan. Een rookmelder in de hal beneden en één op de overloop boven. Ze heeft ook onlangs de batterijen vervangen. Toch geven de rookmelders als Wiljan de testknop indrukt nauwelijks een kik. De batterijen zijn prima, de rookmelders zelf blijken kapot te zijn. Tip: test je rookmelders elke maand als buiten de sirenes gaan. Zo vergeet je het niet.

Vluchten oefenen

Het is geen verrassing dat Corry al heeft nagedacht over een vluchtroute als ze bij brand snel haar huis uit moet. “Als er brand is dan pak ik mijn laptop en mijn tas en ga ik via de achterdeur naar buiten”. Regelmatig gaat ze ’s nacht met de ogen dicht de trap af om te oefenen. En ze weet precies hoeveel treden ze af moet voor ze beneden staat. Wiljan vindt eigenlijk dat Corry via de voordeur moet vluchten omdat dat de kortste weg naar buiten is, maar is toch blij dat Corry zich al van zoveel dingen bewust is.

Proef op de som

Corry slaagt met vlag en wimpel voor de echte vluchtoefening. Als de burgemeester de timer start, gaat Corry met blinddoek voor zonder aarzelen op weg. Ze steekt snel de overloop over en daalt beheerst de trap af (oefening baart kunst). Pas bij de achterdeur aarzelt ze ineens. Ze keert tastend om zich heen op haar schreden terug. Ze lijkt in de war, dan pakt ze ineens trefzeker haar tas van de keukenkruk en stapt door de achterdeur. Binnen 1.16 minuten staat ze buiten. Ruim binnen de drie minuten die je hebt om in de rook veilig weg te komen.

Oriëntatie even kwijt

“Ik dacht, ik ga naar beneden, pak mijn laptop en mijn tas en ga snel naar buiten. Maar beneden aan de trap was ik heel even mijn oriëntatie kwijt en toen ben ik toch maar gelijk naar de keuken gelopen. Laat die laptop maar zitten. Ik heb veel geoefend, maar het is toch niet zo simpel als het lijkt”.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:

Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.
Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater.
Brand in huis: vluchtoefening familie Pastoors.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Brand in huis: vluchtoefening Corry Vermeulen

Reageren is niet toegestaan.