[Foto’s] Chocoladefabriek wint “Beste Idee van Berg en Dal”

MILLINGEN AAN DE RIJN/BERG EN DAL“Relatief jonge gekken”, noemen ze zich. En ze hebben hun baan opgezegd om samen iets te ondernemen.


De winnaars van Het Beste Idee van Berg en Dal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De eerste beloning is er. Maandagavond stonden Guus Baarends (29) en Lisa Storms (34) uit Berg en Dal met een cheque van € 15.000,- in hun handen. Hun Soeka Chocolate-project, dat op termijn goed moet zijn voor 5 tot 10 arbeidsplaatsen, was de grote winnaar van “Het Beste Idee van Berg en Dal”.

Scheepswerf

Maandag had de tweede Bedrijvendag van de gemeente Berg en Dal plaats, een dag voor ondernemers om te netwerken. Dit keer was de Scheepswerf in Millingen aan de Rijn het decor van de Bedrijvendag. Speciaal hiervoor was de Scheepswerf na bijna vier jaar weer even geopend. 170 ondernemers hadden zich voor de avond aangemeld.

Innovatieve plannen

Tijdens de Bedrijvendag, met oud-burgemeester Paul Wilbers (Ubbergen) als dagvoorzitter, werden de winnaars van de ondernemerswedstrijd het Beste Idee van Berg en Dal bekend gemaakt. Van de 47 inzendingen waren de vijf beste al geselecteerd en die werden maandag kort gepresenteerd door de aanvragers. Deze plannen bestonden uit een winter-editie van Liberation Tour, want met de huidige Dodge is de Tour in de winter niet mogelijk. Men wil daarvoor een Jeep Renegade aanschaffen. Verder bestonden de plannen uit een Mobiliteitspunt voor mobiliteitsoplossingen, het op een nieuwe manier bestrijden van invasieve exoten door De Ploegdriever, Berg en Dalse sapjes van Mooijsap.co en het chocoladefabriekje.

De jury

Wethouder Sylvia Fleuren maakte de door de jury gekozen winnaars bekend. De jury bestond uit Hein van der Pasch (directeur Mercator Incubator Nijmegen), Jan Kersten (oprichter en directeur Kegro Deuren), Joost Bouman (adviseur Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland) en Martin Visser (directeur bedrijven Rabobank Rijk van Nijmegen). Alle vijf gepresenteerde plannen wonnen sowieso een geldbedrag. De vraag was alleen nog hoe hoog dat bedrag zou zijn. Het Mobiliteitspunt en Liberation Tour werden gedeeld derde en kregen een cheque van € 7.500,-. De Ploegdriever en het idee van de Berg en Dalse sapjes gingen met € 10.000,- naar huis. De cheque van 15.000,- ging naar de chocoladefabriek, tot vreugde van Storms en Baarends.

Bean to Bar-chocolade

Storms heeft roots in Indonesië en samen met Baarends onderzoek gedaan bij de plantages van de cacaoboeren in dat land. Zij hebben zelf cacaobonen ingekocht om zogeheten Bean to Bar-chocolade te maken. “De makers van Bean to Bar-chocolade zijn in Nederland op één hand te tellen, voornamelijk in de Randstad. Hoe mooi zou het zijn als deze gemeente eigen Bean To Bar-chocolade heeft”, zei Storms tijdens de presentatie.

De eerste repen

Het tweetal is al bezig met het maken van chocolade, maar zoekt naar een nieuwe productielocatie in deze gemeente. Aanvankelijk is niet meer dan 20m2 plus eventuele kantoorruimte nodig, vertelt Baarends. Maar de locatie moet uiteindelijk ook geschikt worden voor rondleidingen, zodat men het hele proces kan zien. Soeka Chocolate wil samenwerken met lokale ondernemers. De eerste repen worden deze week door het tweetal ingepakt. “We proberen deze in eerste instantie te verkopen bij kleine horecabedrijven in de gemeente. Wij zijn met hen in gesprek”, aldus Baarends. Het gewonnen geld wordt gebruikt om eerst de verkoop te stimuleren.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hent

Ik dacht dat Willie wonka de uitvinder van de chocolade fabriek was? En sap was er 3000 jaar voor Christus ook al. ideeen in de ruimste zin van het woord dus……

Sjakie

Hent…laat het denkwerk toch aan andere over!!

Patje P.

Limonade Kwatta.

paul
Hent…chocolade maken is een vak apart. Al die chocolade uit de supermarkt maar ook de chocolade die je bij een chocolatier haalt komt uit de fabrieken van een paar miljardenbedrijven. Callebaut e.d. Zelf van boon tot reep (‘bean to bar’) chocolade maken gebeurd niet veel, gelukkig steeds meer. De problemen onder cacaoboeren & natuur zijn bekend, dat de meeste mensen niks weten over cacao ook, dat cacao puur van zichzelf heel veel smaken kan hebben en dat de meeste mensen dit niet weten is ook een feit. Dit soort bedrijfjes probeert daar verandering in te brengen. Door direct met de… Lees meer »
wpDiscuz