Gratis training ‘Nieuwe Nederlanders en ik’ in Beek

BEEK-BERG EN DAL – De grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven vaker in aanraking komt met nieuwe Nederlanders.

Dit kan zijn in je buurt, op het werk en op allerlei publieke plekken. En als je een goede buur, professional of vrijwilliger wil zijn en de nieuwkomers wil helpen is het wel handig als je weet wat do’s en don’ts zijn.

Culturele verschillen

De training ‘Nieuwe Nederlanders en ik’ bood woensdag 22 november in het Kulturhus informatie over culturele verschillen en gelijkenissen en over het aanleren van Nederlands als tweede taal. De goede opkomst van 45 bezoekers uitte zich in buurtbewoners, een paar professionals en een hoop vrijwilligers. En iedereen zei geïnspireerd naar huis te zijn gegaan na de 2,5 uur durende training.

Jet Wijdeveld

Dat kan ook niet anders met twee ervaren sprekers. Jet Wijdeveld, docent bij het ROC Nijmegen en in 2016 verkozen tot ‘Taalheld’ van Gelderland (in de categorie taalbegeleider) heeft specifiek op Taal handvatten gegeven aan de bezoekers. Zo vertelde Jet dat de woordenschat van Nieuwkomers na het behalen van het inburgeringsexamen onder dat van een 4 jarig Nederlands kind ligt dat net naar school gaat.

Catherina Dracopoulou

De tweede spreker is de van oorsprong Griekse Catherina Dracopoulou, die jaren als ombudsvrouw voor etnische minderheden heeft gewerkt bij gemeente Nijmegen. Vanuit haar persoonlijke ervaringen, haar ervaringen als arts in Afrika en haar ervaring als ombudsvrouw kon ze de bezoekers wat vertellen over de misverstanden die tussen culturen kunnen ontstaan door de verschillen die er zijn. Zo is onbeleefd om bezoek te weigeren of naar huis te sturen in sommige culturen, waardoor men te laat of niet op een afspraak komt.

Kon u er niet bij zijn en zou u graag nog eens een training als deze willen bijwonen, mag u een e-mail sturen naar ,a href=”mailto:[email protected]”>[email protected].

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hent

Druk bezocht door de bejaarde bond zo te zien, die niks beters te doen hebben. De koffie en broodjes zullen wel gratis zijn geweest!

Albert

Vraag mij bezorgt af of dit de maatschappij niet ontwricht. Voorbeelden te over dat het helemaal mis gaat. Denk aan Brussel, denk aan bepaalde wijken in met name het westen van Nederland waar de politie liever niet komt, denk aan de nationaliteit (afkomst vooral) van treitervloggers, denk aan………

Hent

Je hebt gelijk Albert, niemand zal er beter van worden dan een handje vol van deze immigranten en wat ambtenaren. Uiteindelijk zal het groepje naïevelingen op bovenstaande foto de avond na de training lekker slapen omdat ze voor hun gevoel iets “goeds voor de samenleving” hebben gedaan, terwijl ze nog steeds geen idee hebben waar ze de maatschappij mee opschepen en wat voor een erfenis ze achter laten als de mensen op bovenstaande foto er over 20 jaar niet meer zijn.

Verzopen Goudvis

omgekeerde inburgeringscursus.

wpDiscuz