Nieuwe basisschool gemeente Berg en Dal krijgt goedkeuring van ministerie

GEMEENTE BERG EN DAL – De kogel is door de kerk. Er mag een nieuwe basisschool komen in de gemeente Berg en Dal.


Michelle Veugelers (l) en Isa Claassens (r) willen in de gemeente Berg en Dal een basisschool oprichten die 50 weken per jaar geopend is.

Aan diezelfde gemeente nu de taak om de locatie van die school te bepalen.

Het begin

In april 2016 verscheen het eerste bericht over de basisschool die 50 weken per jaar geopend zal zijn. Ouders kunnen het schoolritme van hun kind afstemmen op het gezinsritme. Initiatiefneemsters Michelle Veugelers en Isa Claassens begonnen aan een onderzoek om te kijken of het mogelijk was zo`n school in de gemeente Berg en Dal te vestigen.

Eerste afwijzing

Dat ging niet zonder slag of stoot. Het college van burgemeester en wethouders stelde de raad in de zomer van 2016 voor de plannen af te wijzen. De stichtingsnorm van 200 leerlingen zou volgens het gemeentebestuur niet gehaald worden. Veugelers en Claassens lieten het er niet bij zitten.

Nog een afwijzing?

Een jaar later volgde een nieuw verzoek om de school op te nemen in het Plan van scholen. En ook dit keer stelde B&W voor om dat verzoek af te wijzen. De stichting leverde cijfers aan van de gemeente Beuningen als vergelijkbare gemeente. Het college vond die gemeente niet vergelijkbaar genoeg. Daarbij zouden er gezien de gewenste locatie (dorp Berg en Dal) volgens het college niet voldoende leerlingen uit het door de stichting genoemde voedingsgebied (hele gemeente Berg en Dal) komen, maar meer uit Nijmegen-Oost.

Raad gaat tegen college in

De Nijmeegse initiatiefneemsters waren teleurgesteld, maar tot verbazing van veel mensen bleek tijdens een carrouselvergadering dat bijna alle politieke partijen tegen het voorstel van het college in gingen. Twee weken later werd dat besluit in de raad definitief genomen. Dat leidde ertoe dat de school werd opgenomen in het Plan van scholen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) zich er over mocht gaan buigen.

Vervolg

Die heeft deze week aangegeven akkoord te gaan. De gemeente Berg en Dal is nu verplicht om een locatie te zoeken voor onderwijshuisvesting. De raad mag een locatie kiezen, maar duidelijk is wel dat er gekozen gaat worden voor een bestaand pand. Wethouder Erik Weijers zal met een lijst met mogelijke locaties komen. Dit alles in afstemming van de initiatiefneemsters. Het lijkt er op dat het Entrea-terrein niet beschikbaar is. Entrea, de Sint Maartenskliniek en de Maartenschool hebben in een brief aan het gemeentebestuur laten weten hier geen toestemming voor te geven.

Veugelers en Claassens hopen de basisschool in de zomer van 2018 te kunnen openen. Meer info op www.eennieuweschool.com.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 november, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Nou, hartstikke mooi, kunnen wij gaan betalen als gemeenschap voor een school die zich richt op Nijmegen en daarom in de buurt van Nijmegen wil zitten…maar wel in onze gemeente zodat wij opdraaien voor de kosten. Bedankt geneenteraad!

splinter

Dom dom er komt een tekort aan leerlingen en nog een basisschool oprichten hoe dom kun je zijn .

hent

wat voor een gezins ritme heb je als je je kind 50 weken naar school wilt sturen. Wat een kind onvriendelijke bedoeling. Een kind hoort in de zomervakantie lekker lang met hun ouders leuke dingen te doen. Ouders die alleen tijd hebben voor hun kinderen wan het HUN uit komt maken gebruik van dit soort scholen.

Een nieuwe school

Dag Els, dank voor je reactie. Deze basisschool is o.a. door de gemeenteraad goedgekeurd, aangezien grote groepen ouders in Berg en Dal al langer behoefte hebben aan meer keuze in onderwijs binnen de gemeente. Een ouder heeft daarover ook gesproken in de gemeenteraadsvergadering. Had het je gegund dat je daar bij had kunnen zijn om te merken hoe sterk we ons als vrijwilligers maken voor deze Berg en Dalse school. Met vriendelijke groet, een nieuwe school

Een nieuwe school
Dag Hent, dank voor je reactie. Onze school is weliswaar 50 weken per jaar open, maar dat betekent gelukkig niet dat kinderen er ook 50 weken per jaar zijn. Onze school biedt juist de mogelijkheid om met je ouders op vakantie te kunnen en leuke dingen te doen. Namelijk op de momenten dat je daar als gezin aan toe bent. In plaats van op de momenten die door de school zijn bepaald. Zo is mijn dochter nu, zo rond Sinterklaas, weliswaar toe aan vakantie, maar ik moet op een reguliere basisschool wachten tot de kerstvakantie voor we er even uit… Lees meer »
wpDiscuz