Bijzonder Berg en Dal: vrijwilligers Villa Hamer verrast

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal kent veel bijzondere mensen. Mensen die geheel onbaatzuchtig anderen helpen. Vrijwilligers die het verdienen dat zíj een keer in het middelpunt van de belangstelling staan.

Burgemeester Mark Slinkman met de vrijwilligers van Villa Hamer. Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Burgemeester Mark Slinkman bezoekt hen in het kader van “Bijzonder Berg en Dal” graag. In een kort verslag kunt u hieronder meer te weten komen over wat deze mensen beweegt, wie het zijn en waarom ze zo graag vrijwilliger zijn. De vrijwilligers van Villa Hamer in Berg en Dal zijn namelijk enige tijd geleden door Villa Hamer zelf en door Slinkman in het zonnetje gezet.

Ontvangst

In Villa Hamer kunnen mensen zelfstandig (samen)wonen, met verpleging en zorg. Enthousiaste, toegewijde vrijwilligers helpen hierbij. Bij ontvangst van de burgemeester werd samen met de bewoners gezongen en muziek gemaakt. Slinkman nam daarna kort het woord en benadrukte het belang van vrijwilligerswerk in onze gemeente. Aansluitend sprak hij met een aantal vrijwilligers.

Wat voor vrijwilligerswerk doen mensen in Villa Hamer?

Ria drinkt gezellig koffie met twee dames, ze kletsen er lustig op los en doen samen aan yoga. Stefan, José, Gemma, Bertie en Sissy maken muziek voor de inwoners. Sissy: “Ik zing. Dat vind ik heerlijk. Maar we doen het voor de mensen. Mensen die het even niet meer zien zitten beuren we op. Ze vinden het geweldig. Het is ook gewoon even iemand vasthouden. Dat hebben mensen nodig. We hebben een heel leuk groepje zo. Het is heel gezellig met elkaar.”

Bertie: “We zingen elke dinsdag bij de Vijverhof. Eén keer in de maand hier in Villa Hamer. Ik doe het al zo lang, ik zie mensen komen en gaan. Het gebeurt geregeld dat je aankomt en weer hoort dat iemand is overleden. Daar schrik je dan toch weer van”. José maakt, naast het zingen, op woensdag ook een wandelingetje met inwoners uit de Vijverhof. Stefan is gitaardocent. Met zijn gitaarschool komt hij af en toe in Villa Hamer optreden. Dan geven ze bijvoorbeeld een eindejaars- of een kerstconcert. Orlando was tijdens het gesprek met een inwoner een rondje buiten aan het lopen. Hij is gastheer bij Villa Hamer.

Extra presentje voor Sissy. Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Wat is zo leuk aan vrijwilligerswerk?

Het geeft voldoening. Daarover zijn ze het allemaal eens. Iedereen gaat met plezier naar het vrijwilligerswerk. Bertie: “Je komt met zoveel energie en blijdschap weer terug”. Bertie geeft aan dat bewoners ook zelf met liedjes aankomen, ze nemen dan bladmuziek mee. “Na het zingen gaan de inwoners weer zingend door de gangen. Dat is toch hartstikke mooi!”

Gemma doet zes dagen in de week verschillende soorten vrijwilligerswerk. Het leuke is dat ze nu zelf ook ukelele en gitaar leert spelen. Ria: “De gesprekken die ik met de inwoners heb zijn heel waardevol. En zelf kan ik ook met hen over mijn leven praten. Dat is ook hartstikke fijn. Je bouwt een hele mooie band op met elkaar. Dat is zo leuk.”

Hoe ben je in contact gekomen met het vrijwilligerswerk?

Ria: “Ik woon achter Villa Hamer en heb op internet het telefoonnummer gezocht en gebeld met de vraag of er vrijwilligerswerk was. En dat was er. Heel graag zelfs. Ik ben meteen begonnen.”. Sissy: “Ik woon zelf in Beek. Ik zie dat hier best veel ouderen zijn die fit zijn en zich vervelen. Die niets te doen hebben. Ik zeg dan altijd dat dit helemaal niet hoeft. Er is van alles te doen. Loop maar naar het verpleegtehuis. Je kunt daar zo koffie schenken. Je hebt dan iets te doen, je zit tussen de mensen. Dat is heel belangrijk.”

Bertie heeft verschillende mensen gevraagd om in het koor mee te zingen. Zo is José erbij betrokken geraakt. Gemma is erbij gekomen na het kijken van het tv-programma van Geer en Goor. “Ik wilde altijd wel maar wist niet hoe ik moest beginnen. En zij zeiden dat je gewoon naar een bejaardenhuis moet gaan. Dat heb ik dus gedaan en zo kwam ik bij de Vijverhof terecht. Vervolgens vroeg Bettie of ik ook mee wilde zingen in het koor in Villa Hamer. En dat leek me hartstikke leuk”.

Advies

Advies van alle vrijwilligers aan mensen die ook iets willen doen. Gewoon doen! Loop een keer mee, kijk of het iets is. Aan het eind had de burgemeester nog een extra presentje voor Sissy. De burgemeester bedankte haar voor al haar inzet. Sissy schrok ervan. Ze voelde zich heel bijzonder en vereerd en vroeg of ze de burgemeester drie zoenen mocht geven. Dat mocht natuurlijk.

Kent u ook vrijwilliger(s) die u in het zonnetje wilt zetten? Of bent u dat zelf? Neem dan contact op met Jelle Blijham via 06-14624783 of [email protected]. Zelf vrijwilliger worden? Bel het vrijwilligerssteunpunt 085-040 60 66 of e-mail [email protected] of kijk op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bijzonder Berg en Dal: vrijwilligers Villa Hamer verrast

Reageren is niet toegestaan.