Brand in huis: vluchtoefening Ben Witte

HEILIG LANDSTICHTING – Bijna de helft van alle slachtoffers bij woningbranden is ouder dan 65 jaar.


Foto: gemeente Berg en Dal.

Op bezoek bij Ben Witte

Daarom bezoekt burgemeester Slinkman regelmatig ouderen in onze gemeente. Samen met een adviseur van de brandweer. Om ze te laten zien hoe ze brand kunnen voorkomen en hoe ze snel en veilig uit hun woning kunnen vluchten. Dit keer gingen ze langs bij Ben Witte in Heilig Landstichting.

Nieuwe brandblusser

Al bijna dertig jaar woont Ben Witte in zijn bungalow in Heilig Landstichting. Eerst met zijn vrouw, nu alleen. Dertig jaar is ook de leeftijd van de brandblusser die bij hem in de gangkast hangt. “Ach, de blusser hangt me niet in de weg, daarom hangt hij er nog”, merkt Ben op. Adviseur Wiljan Gerritzen van de brandweer betwijfelt of de blusser nog werkt. Hij adviseert een nieuwe te kopen en die elke twee jaar te laten testen. Zo kom je, als je de blusser nodig hebt, niet voor verrassingen te staan.

Oventje

Tot nu toe vindt adviseur Wiljan in elke woning wel zaken die beter kunnen. Zo ook bij Ben. Zoals een geïmproviseerde schakelaar in de badkamer die niet waterdicht is waardoor je kortsluiting kunt krijgen. Droge dennenappels op een schaal met kaarsen. Of het filter van de wasdroger dat vol stof zit dat makkelijk in brand raakt bij oververhitting. Op de werkkamer valt het oog van Wiljan gelijk op een klein emailleeroventje. Ben grapt snel: “Ja, dat oventje is wel iets voor u hè”. Wiljan kan dat alleen maar beamen. Zeker als blijkt dat het stopcontact bij het oventje niet geaard is. Dat is niet goed. Daardoor schakelt de stroom bij overbelasting niet uit als het oventje oververhit raakt. En zo kan brand ontstaan. Naast het oventje staat bovendien een fles terpentine.

Rookmelders

Ben heeft geen rookmelders in huis. Dat is eigenlijk een van de belangrijkste dingen om wel in huis te hebben. Een brand meldt zichzelf namelijk niet. De rook verspreidt zich geruisloos door het huis en voor je het weet staat de woning vol rook. Ook al is Ben met zijn bijna 90 jaar nog hartstikke fit, in dichte rook komt hij niet ver. Drie tot vijf keer hete en giftige rook inademen en dan is het gedaan. En al is hij fit, hij springt, zoals hijzelf zegt, niet meer uit het raam als er brand is.

Vluchtoefening

Dat hoeft ook niet, voor Ben is de voordeur de beste vluchtweg. Maar ook die blijkt tijdens de vluchtoefening minder makkelijk te bereiken als gedacht. Met een blinddoek voor (een theedoek deze keer) zoekt Ben Witte de weg van slaapkamer naar voordeur. Hij redt het in 1.35 minuten, maar verliest kostbare tijd als hij vanuit de gang iets te veel naar rechts buigt en bijna in zijn studeerkamer belandt. “Ik dacht, ik ken mijn eigen huis wel, maar ging toch in de fout”. Ben Witte is niet de enige. Veel mensen die meedoen aan de vluchtoefening verliezen de oriëntatie. Daarom is het voor iedereen zo belangrijk om te oefenen. Ook al denkt u uw huis nog zo goed te kennen.

Nog een paar tips

• Maak het filter van uw droger na elke droogbeurt schoon;
• Gebruik geaarde stekkers in geaarde stopcontacten;
• Laat draagbare blusapparaten eenmaal per twee jaar keuren;
• Doe bij een vlam in de pan, de deksel op de pan en schakel de hittebron en afzuigkap uit;
• Plaats rookmelders, zeker in de vluchtwegen.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:

Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.
Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater.
Brand in huis: vluchtoefening familie Pastoors.
Brand in huis: vluchtoefening Corry Vermeulen.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 december, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Brand in huis: vluchtoefening Ben Witte

Reageren is niet toegestaan.