El Clásico van Groesbeek: De Treffers – Achilles ’29

Op Paasmaandag heeft er opnieuw een editie van de Groesbeekse derby plaats. De Treffers en Achilles ’29 ontmoeten elkaar op 9 april om 14:30 uur. Sportpark Zuid is het decor van deze wedstrijd.

Oorspronkelijk zou de wedstrijd op 5 februari gespeeld worden, maar de El Clásico van Groesbeek werd tot tweemaal toe afgelast.

De Treffers 2011/2012

Het is voor de thuisploeg een veelbewogen seizoen. De roodzwarten startten het seizoen slecht, maar sinds het ontslag van trainer Johan de Kock in oktober pakken de Nijerfbewoners met trainer Camiel Jager de nodige punten: 26 uit 14 wedstrijden. (7w-5g-2v). Een verrassende overwinning was die op Haaglandia (3-1), de nummer twee in de zondagtopklasse en tevens concurrent van aartsrivaal Achilles ’29.

In het KNVB-bekertoernooi werd De Treffers door De Graafschap uitgeschakeld. De ploeg uit Doetinchem was met een 1-5 overwinning een maatje te groot, waardoor de achtste finales door de Zuiderlingen niet werden bereikt. De districtsbeker kan nog wel een prooi voor De Treffers worden. De mannen van Zuid staan na een knappe 4-3 overwinning op HSC ’21 namelijk in de kwartfinales van dat toernooi. Excelsior ’31 is de tegenstander en die wedstrijd wordt vandaag (zaterdag) gespeeld, waardoor De Treffers twee wedstrijden in het Paasweekend heeft. Mocht de Groesbeekse formatie het bekertreffen winnen, dan volgt eind april/begin mei de halve finale tegen FC Lienden.

De middenmoot in de topklasse is dit seizoen wederom groot. Het verschil tussen De Treffers (vijfde op de ranglijst) en de nummer 12 bedraagt dan ook slechts vijf punten. Een plaats in de top drie ligt voor de ploeg van Jager óók nog binnen handbereik. Bij winst op Achilles ’29 is het verschil met de nummer drie, WKE, nog maar drie punten. De Treffers ontmoet dit seizoen nog EVV (uit), JVC (uit), FC Lienden (thuis) en AFC (uit).

Achilles ’29 2011/2012

Achilles ’29, met slechts veertien gele kaarten het fairste team in de Topklasse, boekt ook dit seizoen weer de nodige successen. Kers op de taart zou een kampioenschap in de Topklasse zijn en de mannen van trainer Eric Meijers zijn op de goede weg om die droom waar te maken. Dit seizoen werd er 20 keer gewonnen, éénmaal gelijkgespeeld en viermaal werd er verloren. Daarmee staat Achilles ’29 nu bovenaan, met een voorsprong van vijf punten op Haaglandia. De derby tegen De Treffers is de inhaalwedstrijd die Achilles ’29 nog tegoed heeft en mocht die gewonnen worden dan staan de Heikanters acht punten los op de concurrent. De strijd om het kampioenschap lijkt dan nagenoeg beslist.

De Groesbeekse equipe verraste ook dit seizoen weer in de landelijke bekercompetitie. In de tweede ronde werd Telstar na strafschoppen verslagen en één ronde later werd er met MVV afgerekend waarmee een plek in de achtste finales een feit was. Dit betekende ook historie: Het was de derde keer in vier jaar tijd dat Achilles ’29 zich voor de laatste 16 wist te plaatsen. Nog nooit eerder presteerde een amateurploeg dit. Om de kwartfinales te bereiken moest men eerst langs de “Nijmeegse concurrent” zien te komen. NEC bleek echter niet te kloppen: 3-0. In de “kleine” beker sloeg Achilles ’29 een flater. De Groesbekers verslikten zich in RKHVV in de vierde ronde van het toernooi.

Achilles ’29 speelt dit seizoen nog tegen JVC (thuis), Argon (thuis), Haaglandia (uit) en sluit af tegen UNA (thuis). Mocht Achilles ’29 teveel punten laten liggen dan kan het treffen met Haaglandia op 6 mei 2012 nog interessant worden.

Voorafgaand aan de wedstrijd

In deze vierde editie van de El Clásico van Groesbeek, de verwijzing naar de Spaanse klassieker werd pas vorig jaar in het leven geroepen, kunnen beide teams over vrijwel alle basisspelers beschikken. Achilles ’29 beschikt sinds kort weer over aanvaller Ivo Rigter, die langdurig geblesseerd was en zelfs aan stoppen dacht. De Treffers-speler Jim van Alst zit een schorsing van drie duels uit. Meijers, dit jaar opnieuw genomineerd als beste amateurtrainer, heeft er in ieder geval zin in: “Wij gaan er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen want we willen kampioen worden, de ultieme uitdaging. Wij spelen al weken lang tegen tegenstanders die niets meer te winnen hebben. Alleen de koploper verslaan, ja, dat zien ze wel zitten, en dat zal maandag niet anders zijn. Ik bedoel maar, het zijn allerminst makkelijke potjes. (…) We hebben elf keer de nul gehouden en daar leg je de basis voor een eventueel kampioensschap”, zegt hij tegenover Topklasse.com. Ook de kersverse burgemeester van Groesbeek, Harry Keereweer, kijkt uit naar deze derby. Hij vindt het een unieke prestatie dat twee ploegen uit een dorp als Groesbeek in de Topklasse spelen.

De topscorer aan de zijde van Achilles ’29 is Thijs Hendriks met 15 doelpunten. Het is de eerste keer sinds “de Groesbeekse transferrel” dat hij op de grasmat van Zuid te bewonderen is. Aan de andere kant is Said Echargui de man met de meeste treffers voor zijn team, samen met Paul Jans en Robin Janssen. De drie wisten dit seizoen in competitieverband zeven maal het net te vinden en Echargui had met drie treffers een groot aandeel in de gewonnen bekerwedstrijd tegen HSC ’21.

Verleden

09-04-2012, 14:30 uur

VS

Sportpark Zuid, Groesbeek

Voor de statistieken gaan we terug tot 2004. Sindsdien hebben de aartsrivalen 16 keer, inclusief districtsbekerfinale, tegen elkaar gespeeld. De Treffers won er zeven, Achilles ’29 zes, waaronder de laatste drie. Driemaal eindigde de wedstrijd onbeslist, alle keren op De Heikant. Het totale doelsaldo is 25-22 in het voordeel van De Treffers.

De grootste, en tevens laatste, overwinning van De Treffers in deze derby werd op 8 november 2009 behaald: 4-0. Voor de Achilles ’29-fans zal 20 januari 2008 nog in het geheugen gegrift staan; zij zagen hoe hun team die dag op Sportpark Zuid de rivalen voor schut zette door ze met 1-4 te verslaan. Dit is alleen wat betreft de grote overwinningen. Ook “kleine overwinningen” kunnen grote gevolgen hebben en daarom is 12 mei 2008 ook een datum die menig voetballiefhebber uit Groesbeek zal heugen. Die dag versloeg Achilles ’29 de rivaal op een uitverkocht Sportpark de Heikant nipt met 3-2 in een wedstrijd om het kampioenschap van de hoofdklasse C.

De laatste ontmoeting tussen deze teams was op 18 september 2011. Deze werd door Achilles ’29 met 3-1 gewonnen op Sportpark de Heikant.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bjorn Ceelen

Mooi verslag , laten we hopen op een mooie derby met een terechte winnaar , samen togen wij ten strijd . Tot maandag

Dirk

Hup Mannen.

Gijs

Laten we hopen op drie punten. Die 100 euro entree kan me gestolen worden!

El Groesico

Het is niet de vraag of Achilles wint, maar met hoeveel ze winnen. Dat bedoel ik niet vervelend richting treffers supporters, maar ze hebben een sterker team en zijn fit en uitgerust, dat is een groot voordeel. Daarnaast kunnen ze in hun sterkste formatie aantreden. Thijs Hendriks trouwens al 15 goals gemaakt hee, dat is niet niks! Frank Hol heeft er ook al een hoop hè? Weet iemand hoeveel? Fijne wedstrijd allemaal op zuid maandag!

Paul

Hol heeft er 14.. Zijn goed op dreef ja en ik denk zelf dat Achilles morgen die wedstrijd wint.

wpDiscuz