Achilles ’29 kampioen zondagtopklasse 2011/2012

Het Groesbeekse Achilles ’29 heeft zondagmiddag het kampioenschap in de zondagtopklasse in de wacht weten te slepen.


Achilles ’29 viert het kampioenschap. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De mannen van trainer Eric Meijers wonnen van SV Argon, terwijl concurrent Haaglandia puntverlies leed tegen HSC ’21. Daarmee is het verschil op de ranglijst voor Haaglandia niet meer te overbruggen. Vanavond om 19:30 is de huldiging bij het gemeentehuis in Groesbeek.


Achilles ’29 viert het kampioenschap. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De wedstrijd tegen SV Argon

De wedstrijd tegen Argon werd eenvoudig gewonnen. De Groesbekers kwamen nog wel op een 0-1 achterstand, maar herstelden dit gaandeweg de wedstrijd. Door doelpunten van Daan Paau, Thijs Hendriks, Frank Hol, Laurens Rijnbeek, Daniel van Straaten en Dominique Scholten werd het 6-1. Patrick Lokken deed namens SV Argon nog wat terug door de 6-2 aan te tekenen.

Groesbeeks kampioenschap in de Topklasse

Het is het eerste Groesbeekse kampioenschap in de Topklasse sinds de oprichting van deze competitie in 2010. In het eerste seizoen van de Topklasse deed Achilles ’29 tot aan de laatste speeldag mee om de eerste plaats, maar FC Oss hield de witzwarten daar van af. Het seizoen 2010/2011 was voor Achilles ’29 echter wel geslaagd. De Groesbeekse equipe won de districtsbeker door rivaal De Treffers te verslaan. Ook de KNVB-beker voor amateurs en de SuperCup voor amateurs konden de prijzenkast in. Het echte grote kampioenschap ontbrak alleen nog. Lang hadden de Heikanters niet nodig om deze doelstelling te halen want in het tweede seizoen van de Topklasse, zonder FC Oss als obstakel, was het direct raak.

Oprichting Achilles ’29

Het is het vierde kampioenschap op het hogere amateurniveau voor Achilles ’29 en de eerste sinds 2008. De ploeg behaalde in 1983, 2006 en 2008 de titel in de Hoofdklasse C. Eind mei 1929 besloten dertien jongens uit de middenstand, rond de 20, een katholieke voetbalvereniging op te richten; Achilles. Gerrit Derks stelde een veld beschikbaar op de Heikant. De eerste wedstrijd, bij het Nijmeegse RKSV Brakkenstein ging met 3-2 verloren. De eerste wedstrijd op eigen veld tegen het Kranenburgse TUS’07 werd door de jongens met 3-1 gewonnen, en het Achillesterrein werd officieel geopend. Het duurde vier seizoenen voordat de club voor het eerst promoveerde, dit van de 2e naar de 1e klasse. In 35/36 volgde er opnieuw promotie wat voor Ben Ostendorp reden was om het clublied “Samen togen wij ten strijd” te schrijven. In 1945 werden er geen wedstrijden meer gespeeld, omdat Groesbeek gedurende de oorlog in de frontlinie lag. In deze oorlog werd alles wat met de accommodatie van Achilles ’29 te maken had met de grond gelijk gemaakt.

Achilles ’29 na de oorlog

Via kampioenschappen in 1954, 1957, 1964, 1974 en 1978 kwam het team in de Hoofdklasse terecht. Vijf jaar later was het raak: Achilles ’29 werd de beste ploeg van de Hoofdklasse. Elf jaar later, in 1994, degradeerden de Groesbekers. Het was de eerste degradatie sinds de oprichting in 1929. In 2000 dwongen de Groesbekers weer promotie af, maar slechts één jaar later was degradatie opnieuw een feit. In 2002 brak er een nieuw tijdperk aan: het Meijers-tijdperk. De vers gepromoveerde Heikantbewoners wisten toen nog niet dat deze trainer er 10 jaar en enkele grote successen later nog zou zitten.

De wondercoach

Tovenaar Meijers loodste zijn team in 2006 naar de eerste plaats in de Hoofdklasse C, twee punten voor aartsrivaal De Treffers. Dit trucje herhaalde Achilles ’29 in 2008 nogmaals, nu door diezelfde rivaal in een onderling kampioensduel te verslaan: 3-2. De districtsbeker Oost werd in dat jaar ook voor het eerst binnen gehaald. 2010 was het jaar dat de Topklasse werd gecreeerd en Achilles ’29 slaagde er in om door te stromen naar de hoogste amateurcompetitie van Nederland. In het eerste seizoen van de Topklasse werd Achilles ’29 knap tweede, achter FC Oss, en pakte het twee prijzen: Districtsbeker Oost & KNVB-beker voor amateurs.

Nog meer succes

Het tiende seizoen van Meijers werd gestart met de Supercup voor Amateurs-wedstrijd tegen IJsselmeervogels. Er werd gewonnen waardoor Achilles ’29 voor zichzelf opnieuw historie schreef. In de landelijke KNVB-beker gebeurde dit ook, want onder Meijers heeft de Groesbeekse amateurploeg het in korte tijd al enkele malen gepresteerd om de laatste 16 te bereiken. Nog nooit lukte een amateurploeg in Nederland dit. Meijers tekende niet veel later voor twee jaar bij en daarmee wordt hij met 12 jaren de langstzittende coach bij de witzwarten uit Groesbeek.

Ook in 2011/2012 sterk

Het kampioenschap in de Topklasse is verdiend te noemen. Achilles ’29 verloor pas voor het eerst na acht duels ongeslagen geweest te zijn. WKE was in oktober 2011 te sterk voor de manschappen van Meijers. Sinds de zesde speeldag stond de ploeg bovenaan de ranglijst. Dit werd tijdelijk onderbroken door Haaglandia, maar dat was omdat de Groesbeekse derby met De Treffers twee maanden is uitgesteld. Lager dan een derde plaats heeft Achilles ’29 dit seizoen niet gestaan. De Groesbeekse formatie heeft inmiddels al 22 wedstrijden gewonnen, tweemaal werd er gelijkgespeeld en viermaal gingen de Groesbekers onderuit. Het succes achter Achilles ’29 is de stabiele verdediging die amper iets toelaat, terwijl Thijs Hendriks en Frank Hol er aan de andere kant lustig op los scoren.

Topklasse 2012/2013 en de Jupiler League

Volgend jaar weten we of we opnieuw een Groesbeekse kampioen in de zondagtopklasse krijgen. Achilles ’29 heeft overigens al duidelijk aangegeven dit seizoen niet te willen promoveren naar de Jupiler League. Voorzitter Harrie Derks sluit echter niet uit dat dit in de toekomst wél gaat gebeuren. De verschillen tussen beide competities, en de daarbij horende eisen, zijn op dit moment simpelweg te groot.

De redactie van DeGroesbeek.nl feliciteert Achilles ’29 met het behalen van de titel!

DeGroesbeek.nl, Wikipedia

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Proficiat jongens mooi gedaan.:)

jimmy

Achilles29 gefeliciteerd met de tietel

Groesbeek top

Achilles gefeliciteerd terechte kampioen!

Willy

Moooi! jammer dat ik er niet bij kan zijn! Geniet er van!

monique

nou spelers,begleiding en supporters van achilles van harte gefeiciteerd met het behalen van het kampioenschap in de topklasse jullie hebben het verdiend

Fantastische prestatie, de eerste zondagamateur die de Zondag – Topklasse – titel wint! En hoe! Gefeliciteerd!

Adriaan van Lent

Achilles29 gefeliciteerd met de titel

stom

Kei mooi is dit, proficiat 🙂

groesbeker

jan wat ben jij een zielig figuur.

Gefeliciteerd! jullie hebben het verdiend!
van een treffers fan!

Assurantiekantoor Ebbers

Complimenten Achilles ’29 voor deze TOP PRESTATIE, jullie zetten Groesbeek weer positief op de kaart, TOP!

Theo Ebbers en medewerkers

Bjorn Ceelen

Adriaan van lent !! Moi ke

Super mooie foto’s DeGroesbeek.nl. Veel plezier nog met het feestje voor alle supporters!

Treffers supporter

Mooie prestatie van een goed en sterk team van Achilles`29.
Verdiende kampioen in de zondag Topklasse en succes in de nacompetitie! En natuurlijk een mooi feest toegewenst!

kruupen

gefeliciteerd achilles,29
met jullie kampioenschap
fan van de treffers
gr.uit millingen

Erik Poelen

Achilles mensen,

Hartelijk gefeliciteerd!
Ik ben al 30 jaar weg uit Groesbeek maar als oud lid volg ik Achilles via het internet nog steeds!

Groeten uit Kaatsheuvel.

Heikant pruuve……

Tommy

Super prestatie. Gefeliciteerd!

Paul

Waar is Wijnboer, lange tijd niet gezien hier? Zeker zichzelf aan het comazuipen na al die goede resultaten van Achilles, hahaha.

Wijnboer

Tja wat een feest gisteren ik heb 99 kurken geteld 🙂 die 100 zal ik ook wel op hebben wat een feest in de kuier

wpDiscuz