Achilles ’29 kampioen Topklasse zondag 2012/2013

Achilles ’29 is zondagmiddag voor het tweede jaar op rij de kampioen in de zondagtopklasse geworden. De Groesbekers wonnen zelf van Haaglandia en zagen concurrent ADO ’20 verliezen van HSC ’21. Klein detail: Datzelfde HSC ’21 diende vorig jaar Haaglandia de genadeklap toe waardoor Achilles ’29 kampioen werd.

9b1739f9d7b246c19f2062cdbafb2e63
De schaal is binnen! Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.
37188dc0e19c3895863dc2b95d120e59
De spelers staan klaar voor de huldiging. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Huldiging op het bordes

We verwachten spelers, begeleiders en supporters rond 19.45 uur terug in Groesbeek, waarna zij vanaf de hoek Cranenburgsestraat/Molenweg op weg gaan naar het gemeentehuis. Daar zal de huldiging door burgemeester Keereweer plaatsvinden. We hopen op een warm onthaal in Groesbeek en nodigen iedereen van harte uit om 20 uur naar het gemeentehuis te komen voor de huldiging van deze kampioenen!

Speciaal kampioensnummer

Het kampioensnummer speciaal geschreven en gemaakt voor dit kampioenschap: Achilles ’29 – Halle van de Heikant [Kampioen 2013]

Prestaties Achilles ’29

Aan de successen van Achilles ’29 lijkt geen eind te komen. Vorig seizoen behaalden de witzwarten binnen 365 dagen alle prijzen die er op amateurgebied te halen zijn. Een prestatie, toen nog onder leiding van wondercoach Eric Meijers, van ongekend niveau. Met de nieuwe trainer Jan van Deinsen werden opnieuw prijzen gepakt. Achilles ’29 werd ook nog uitgeroepen tot “Gelderse sportploeg van het Jaar 2012”.

Achilles ’29 bekeravontuur 2012/2013

Het nieuwe seizoen begon voor de Heikanters al goed. Tegen Leonidas werd begin augustus de Supercup voor Amateurs in de wacht gesleept. In de KNVB-beker werd Achilles ’29 al vrij snel uitgeschakeld, maar dit was gezien de tegenstander niet vreemd. In een spannende wedstrijd verloor de Groesbeekse equipe nipt van eredivisionist PSV: 2-3. De districtsbeker Oost kon Achilles ’29 ook niet op haar naam schrijven, omdat de kwartfinale het eindstation was na een 1-0 nederlaag tegen DVS ’33.

Achilles ’29 zondagtopklasse 2012/2013

Achilles ’29 ging goed van start in het derde topklasse-seizoen. Pas op 16 september moesten de Groesbekers hun eerste nederlaag incasseren: 2-0 tegen AFC. De eerste thuisnederlaag werd in november tegen Haaglandia geleden. Achilles ’29 stond op dat moment al eerste in de topklasse en heeft deze plaats in het verdere verloop van het seizoen nooit meer af hoeven staan. Eind 2012 schreef de ploeg de eerste periodetitel sinds het bestaan van de Topklasse op zijn naam. Periodetitels zijn dit seizoen ingevoerd om de competitie voor de clubs lucratiever en voor het publiek aantrekkelijker te maken. Het afgelopen seizoen bewees dat een aantal clubs al ruim voor het einde van de competitie alleen nog maar voor de eer streed. Dit deed de laatste speeldagen geen goed.

Het is, vanwege het prille bestaan van de nieuwe competitie, de eerste keer dat een ploeg tweemaal achter elkaar kampioen wordt in de Topklasse. De laatste zondagamateur die dit voor elkaar kreeg was VV Baronie (95/96 en 96/97), destijds nog in de hoofdklasse. Bij de zaterdagamateurs lukt dit IJsselmeervogels met regelmaat.

Oprichting Achilles ’29

Het is het vijfde kampioenschap op het hogere amateurniveau voor Achilles ’29. De ploeg behaalde in 1983, 2006 en 2008 de titel in de Hoofdklasse C. Eind mei 1929 besloten dertien jongens uit de middenstand, rond de 20, een katholieke voetbalvereniging op te richten; Achilles. Gerrit Derks stelde een veld beschikbaar op de Heikant. De eerste wedstrijd, bij het Nijmeegse RKSV Brakkenstein ging met 3-2 verloren. De eerste wedstrijd op eigen veld tegen het Kranenburgse TUS’07 werd door de jongens met 3-1 gewonnen, en het Achillesterrein werd officieel geopend. Het duurde vier seizoenen voordat de club voor het eerst promoveerde, dit van de 2e naar de 1e klasse. In 35/36 volgde er opnieuw promotie wat voor Ben Ostendorp reden was om het clublied “Samen togen wij ten strijd” te schrijven. In 1945 werden er geen wedstrijden meer gespeeld, omdat Groesbeek gedurende de oorlog in de frontlinie lag. In deze oorlog werd alles wat met de accommodatie van Achilles ’29 te maken had met de grond gelijk gemaakt.

Achilles ’29 na de oorlog

Via kampioenschappen in 1954, 1957, 1964, 1974 en 1978 kwam het team in de Hoofdklasse terecht. Vijf jaar later was het raak: Achilles ’29 werd de beste ploeg van de Hoofdklasse. Elf jaar later, in 1994, degradeerden de Groesbekers. Het was de eerste degradatie sinds de oprichting in 1929. In 2000 dwongen de Groesbekers weer promotie af, maar slechts één jaar later was degradatie opnieuw een feit. In 2002 brak er een nieuw tijdperk aan: het Meijers-tijdperk. De vers gepromoveerde Heikantbewoners wisten toen nog niet dat deze trainer er 10 jaar en enkele grote successen later nog zou zitten. Ook na zijn vertrek en nu onder leiding van Jan van Deinsen is de honger naar prijzen nog niet gestild.

Opnieuw algeheel amateurkampioen?

Door het kampioenschap in de zondagtopklasse mag Achilles ’29 weer spelen om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. Dan moet er over twee wedstrijden wel gewonnen worden van de kampioen in de zaterdagtopklasse. In de seizoenen 92/93 en 93/94 lukte het Katwijk om twee seizoenen op rij de beste amateurploeg van Nederland te worden. Daarna deed IJsselmeervogels dit trucje: 2009/2010 en 2010/2011. Lukt dit Achilles ’29, na 2011/2012, in 2012/2013 ook?

De redactie van DeGroesbeek.nl feliciteert Achilles ’29 met het behalen van de titel!

Foto’s met dank aan Berry het B

Bron: DeGroesbeek.nl, Wikipedia

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet.

Groesbeek weer landelijke bekendheid.

mike

Nee berg en dal

denachtboswachter

wist het wel.groesbeek boven gefeliciteerd en dan die keereweer met zijn berg en dal.

De Kuier

Wé komen er aan. Kampioenen.

Henk Peters

Van harte gefeliciteerd met het kampioenschap.
Heel veel succes om de landelijke titel, maar eerst maar eens feesten. Veel plezier op het gemeentehuis en ien de Kuier.

Proficiat 🙂

Willy

Sjemonaaaaa hihi

Marijke

Proficiat!!!!!

treffers.fan.

bij deze wordt ik achilles fan gefeliciteerd

Lilian

PROFICIAT!!!

trefferssuporter

Waar op de site staat de samenvatting van De Treffers? Ook zeer belangrijk neem ik aan?!

Achilles heeft ook geen samenvatting zie ik, boeit niemand! De redactie zit al aan het bier denk ik… (weet ik wel zeker!)

stom

Gefeliciteerd achilles mooi gedaan, zat er wel in 🙂

Gijs

Achilles zeer zeker de beste amateur voetbal vereniging van deze eeuw. Vanaf 2000, 7 keer op het bordes!

WIJNBOER

op miene rug

Henk

Maar wel verloren van de Treffers haha!!

Mark

@henk. Uit medelijden onze zuster vereniging inderdaad drie puntjes gegeven. Ook ons doet het pijn om de treffers op 18 punten te zien staan en hierdoor in de middenmoot te zien hangen. Volgend jaar beter!

Henk

ja medelijden haha! gewoon zwak spel 🙂

henk peters

@Henk, Ik ben ook Treffers supporter, maar dat achilles 29 al zeker drie jaar toch wel de betere is, mag blijken aan de prima resultaten die ze geboekt hebben en nog kunnen gaan boeken. Ere die ere toekomt en dat wij gewonnen hebben van Achilles was ook mooi, maar als er iemand verdiend kampioen is geworden dan is het Achilles 29 wel.
Ik denk dat we het roddelen/steken/kwaken maar eens achterwegen moeten laten en er volgend jaar zelf voor moeten gaan.
Achilles nogmaals een dikke proficiat!.

Henk…je moet soms ook weten wanneer je je mond moet houden. Gun je dorpsgemeente het kampioenschap en feliciteer ze ipv die kinderachtige opmerkingen te plaatsen…..
Achilles, geweldige prestatie! Proficiat!

wpDiscuz