[Update] Achilles ’29 promoveert naar Jupiler League

Volgend seizoen mogen er twee Topklassers en twee beloftenteams uitkomen in de Jupiler League. Dit heeft de KNVB maandagavond in een vergadering besloten.


Feest in Groesbeek na het kampioenschap van Achilles ’29 in 2013. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl

Jupiler League 2013/2014: In principe twintig teams

De competitie bestaat daarmee in principe uit 20 teams. Hoogstwaarschijnlijk zal Achilles ’29 uit Groesbeek, als het hiervoor kiest, volgend seizoen in de Jupiler League spelen. Het besluit van de KNVB is voor de Groesbeekse topklasser, maar ook voor Groesbeek, een historisch besluit te noemen.

Eerdere plannen van tafel

Over de mogelijke promotie van Achilles ’29 (kampioen Topklasse zondag) en Katwijk (algeheel amateurkampioen) is de laatste week veel commotie ontstaan. Zo leken beide ploegen in eerste instantie uitgesloten te worden van deelname aan de Jupiler League omdat beloftenteams de voorkeur zouden krijgen. Het plan voor de beloftenteams zorgde voor veel kritiek in de media en Achilles ’29-voorzitter Harrie Derks gaf tegenover DeGroesbeek.nl direct aan “vol voor promotie te gaan”. De KNVB is het ook niet eens met de plannen van vorige week omdat de bond naar doorstroming vanuit de Topklasse streeft.

De langverwachte stap: betaald voetbal in Groesbeek

Achilles ’29 werd dit seizoen voor het tweede jaar op rij kampioen, maar zag vorig jaar af van promotie. De eisen, waaronder de licentievoorwaarden, zouden voor de amateurploegen veel te zwaar zijn. Door onder andere faillissementen in de Eerste Divisie heeft de KNVB besloten de eisen naar beneden bij te stellen, waardoor het voor Achilles ’29 gunstiger is om in te stappen. De Groesbekers mogen met semi-profs blijven werken en ook de huidige accommodatie (voor 4500 toeschouwers) voldoet aan de nieuwe KNVB-eisen.

Voorlopig geen Groesbeekse derby?

Achilles ’29 en Katwijk zijn de twee aangewezen Topklassers die mogelijk naar de Jupiler League kunnen promoveren. De twee beloftenteams die toe zullen treden zijn Jong Ajax en Jong FC Twente. Als Achilles’29 voor een Jupiler League-avontuur kiest, betekent dit dat er volgend seizoen voor het eerst in lange tijd in competitieverband geen “El Clasico van Groesbeek” meer gespeeld wordt. Dit is de derby tussen de twee Groesbeekse voetbalgrootmachten Achilles ’29 en De Treffers. Beide ploegen spelen al vanaf 2002 jaarlijks in dezelfde competitie; eerst in de Hoofdklasse en daarna in de zondagtopklasse.

Proefproject voor 2 seizoenen

Het is vooralsnog echter afwachten of Achilles ’29 inderdaad kiest voor promotie naar de Jupiler League. De nieuwe opzet betreft een 2 jaar durend pilotproject en zal nader uitgewerkt worden. De eerste speeldag van het nieuwe Jupiler League-seizoen is op 2 augustus 2013.

Update 29-05-2013
Achilles ’29 grijpt de kans en speelt volgend seizoen in de Jupiler League. Dit melden diverse media.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 mei, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 67 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
groesbeekse

Wat wil achilles zelf? sportief voetballen of voor de poen.

achilles 29

prachtig.komt nog meer nieuws.en de eerste reactie zegt alweer genoeg.

groesbeek

Het is zover! Geweldig dat de wit-zwarten gaan promoveren hoogstwaarschijnlijk. @groesbeekse: het weegt zwaar dat er wellicht in een hogere klasse gevoetbald gaat worden dan zuid. En dit doet pijn op zuid. Niet langer de trots van Groesbeek die Groesbeek voetballend gezien op de kaart zet.

Mooi proficiat 🙂

Treffersfan

@Groesbeek, wij willen niet in een hogere klasse voetbal. We kennen onze plaats en onze (financiële) mogelijkheden. Jullie blijkbaar niet!

de kuier

Geweldig, gewoon doen. Dit is een pilot voor de toekomst. Niks meer of minder.

Geer Schoonderwoerd

Stop toch ‘n keer met dat gekissebis over Achilles en Zuid.
Laten we als Groesbeek trots zijn dat Achilles de eerste Groesbeekse club is die twee maal achter elkaar kampioen werd in de Topklasse en nu de eerste club in Groesbeek is die naar de Eerste Divisie gaat. Een mooi avontuur dat best nog heel moeilijk zal worden. Nogmaals: we moeten trots zijn en het elkaar gunnen of je nu van Noord of van Zuid komt. Helaas valt dat voor sommige niet mee.

groesbeek

Altijd openstaan voor een nieuwe uitdaging. Wie niet waagt wie niet wint. Denk dat jaloezie meer de boventoon voert bij jou reactie.

Lookkoek

@Treffersfan
Heb jij er al zicht op wat het voor Achilles op financieel gebied betekent als ze de stap maken? Verklaar je dan s.v.p. nader. Misschien zijn ze er slimmer dan jij denkt.

Bjorn Ceelen

Geloof maar dat er heel goed nagedacht is over deze beslissing . Ben benieuwd !

Henk
Tja , moeilijk hier een oordeel over te geven. Persoonlijk denk ik dat het nog te vroeg is, maar idd. als je het niet probeerd dan weet je het ook niet. Ik denk dat het bestuur wel weet wat ze aangaan, ook als het eventueel niet mocht gaan lukken. Kan je zomaar weer terug naar een Topklasse of moet je op 0 beginnen?? Ik ben een Treffersman en het zou jammer zijn als de derby verdwijnt, maar misschien als Malden erbij komt hebben we er twee in de regio.( cuijk ) En ja op zuid lijkt het me ook verstandig… Lees meer »
Treffersman
Achilles zal de gok wagen, hoe e.e.a. financieel in elkaar steekt weet enkel het bestuur van Achilles, de rest is gissen, en van gissen krijg je enkel gedachtes welke nergens op gebaseerd zijn. Het zal moeilijk worden en ik verwacht dat het geen lang bestaan in de JL zal zijn, Achilles is een dorpsclub en wil je mee draaien dan zal je toch op de reservebanken van andere BVO`s moeten kijken, spelers als Hendriks en consorten zijn goed voor de Topklasse maar de JL is toch weer andere koek. Achilles mag dan een reputatie in het bekertoernooi hebben om BVO`s… Lees meer »
Van de Hooooost

ik heb geheurd dat DVSG volgend joar nar de Eredivisie get

Treffersfan

Een kat in het nauw …. En meer ga ik er niet over zeggen/schrijven.

denachtboswachter

laten ze gewoon doen

klukkluk

Ik hoop dat Achilles de stap maakt en veel geluk supporter van noord

www.hanspeters.eu

Ik gun Achilles haar eerste divisie avontuur van harte. Ik hoop wel en dat is wel degelijk een kanttekening, dat er in barre economische tijden nog voldoende sponsoren te vinden zijn. Je leest immers steeds meer dat betaald voetbalclubs, in moeilijke tijden een beroep doen op de gemeente. Je leest ook steeds meer, dat dit ongeoorloofde overheidssteun is. De voorzitter zal hier wel goed over nagedacht hebben, maar:”Bezint eer ge begint Achilles.” Succes in de Jupiler league

de kuier

Hans, je gaat je nu toch zeker niet ook nog met voetbal bezig houden. Het is, lees een paar berichten terug, een pilot van 2 jaar. En jij weet als geen ander wat dat inhoud. Ik zeg nogmaals, gewoon DOEN!

www.hanspeters.eu

de kuier, nee ik ga me niet met voetbal bezig houden. Ik kan niet voetballen, dat heb ik nooit gekund.Ik plaats slechts een kanttekening. Ik zie en blief en Grusbekse en hoop da, ons clupkes het allemaol gut doen.

Achillesman

Ik heb grote twijfels of deze ambitie niet boven de achillespet gaat. Tevens vraag ik mezelf af of dit niet ten koste gaat van de gezellige club cultuur.
Anderzijds biedt dit mogelijkheden. Je bent aantrekkelijker voor sponsoren. Als je toch ergens geld in gaat steken, doet men dat sneller bij landelijke bekendheid. Voor spelers is dit de kortste weg naar een top eerste- of Eredivisie club, terwijl ze nog ruimte hebben voor een maatschappelijke carrière!

wpDiscuz