[Voorbeschouwing] Achilles ’29 begint aan avontuur

Dit weekend is het zo ver. Op zaterdag 3 augustus 2013 speelt Achilles ’29 haar eerste Jupiler League-wedstrijd sinds de oprichting van de club in 1929. Een historisch moment.

Jupiler_League_Logo_DG2

De wedstrijd tegen FC Emmen

De eerste wedstrijd in het betaald voetbal is zaterdagavond om 18:45 uur in en tegen FC Emmen. De ploegen hebben eerder in competitieverband, de hoofdklasse, tegen elkaar gespeeld: om precies te zijn 14 keer. Achilles ’29 won er zes en verloor er één. De overige wedstrijden eindigden onbeslist. Trainer Joop Gall van Emmen onderschat de Groesbeekse ploeg in ieder geval niet: “Ik heb Achilles’29 zien voetballen tijdens een oefenwedstrijd tegen RKC. Het is een hele degelijke, gedisciplineerde ploeg”, zegt hij in de krant van Coevorden.

Drie jaar Topklasse

De ploeg werd in de drie seizoenen dat de zondagtopklasse bestaat tweemaal kampioen. Alleen in het eerste seizoen bleef FC Oss de Groesbeekse amateurvereniging voor. Achilles ’29 bezet in de all-time stand van de zondagtopklasse de eerste positie. De witzwarten hebben 192 punten uit 88 wedstrijden. Dat zijn er 47 meer dan de nummer twee en tevens aartsrivaal De Treffers.

Historisch besluit

Op 29 mei werd definitief bekend dat Achilles ’29 naar de eerste divisie promoveert. De ploeg had één seizoen eerder ook de kans om te promoveren, maar zag hier vanwege de stevige eisen van de KNVB vanaf. Nu die eisen een stuk gunstiger uitvallen heeft de club besloten de stap naar een hoger niveau te maken. Doordat de nieuwe zender FOX de voetbalrechten in handen heeft was er in eerste instantie een mogelijkheid dat de ploeg werd uitgesloten van promotie naar de Jupiler League. FOX gaf namelijk de voorkeur aan beloftenteams boven amateurteams. Achilles ’29 gaf daarop bij monde van voorzitter Harrie Derks direct aan gebruik te maken van het promotierecht.

Pilot

De komende seizoenen bestaat de Jupiler League uit 20 ploegen, waaronder drie beloftenteams en de semi-profs van Achilles ’29. Het betreft een zogeheten pilotproject dat twee jaar duurt. In deze twee jaar gelden de minimale licentie-eisen en kunnen de ploegen niet degraderen naar de Topklasse. De amateurverenigingen behouden de amateurstatus en kunnen niet promoveren naar de Eredivisie. De pilot is bedoeld zodat men vanaf het seizoen 2015/2016 met een verplichte promotie/degradatieregeling kan werken. Met de ervaring die tijdens de komende twee jaar wordt opgedaan kan er aan een goede uitwerking voor de nieuwe opzet gewerkt worden.

logo Achilles'29 (transparant)

Drie keer per week trainen met een leraar, accountmanager en studenten

Om blessures te voorkomen blijft de nieuwe trainer, Francois Gesthuizen, drie keer per week met zijn 23 mannen trainen. Jupiler League-clubs trainen doorgaans vaker. De spelers van Achilles ’29 hebben naast het voetbal nog een baan of volgen een studie. Bang zijn zij in ieder geval niet. Achilles ’29-speler Tim Sanders gaf na de oefenwedstrijd tegen RKC (0-0) aan dat zijn ploeg erop gaat kletsen“. Hij vervolgt: “Daarna zien we wel waar we stranden”. Realistisch blijft de club wel. Dat de Groesbekers van betaald voetbalclubs kunnen winnen moge gezien de resultaten in de KNVB-bekercompetitie duidelijk zijn. De ploeg is zich er echter van bewust dat dit momentopnames zijn en dat het nu iedere week moet gebeuren.

Demontabel stadion

De Groesbeekse vereniging krijgt misschien ook een demontabel stadion, een soort LEGO-stadionnetje. Dat moet als voorbeeld dienen voor de grote stadions die door een Nederlands bouwconcern voor het WK 2022 in Qatar worden gebouwd. Het huidige complex voldoet nog niet helemaal aan de KNVB-eisen. Het gedeelte voor de bezoekende supporters is nog niet klaar en dit moet voor de eerste thuiswedstrijd klaar voor gebruik zijn. Eigenlijk eerder, maar de gemeente geeft Achilles ’29 meer tijd. Aan de veiligheid binnen en rond het sportpark wordt gewerkt. Burgemeester Harry Keereweer heeft tegenover de NOS al gezegd dat de gemeente Groesbeek, in samenwerking met de politie en de club, eerdere belangrijke wedstrijden zoals die tegen PSV voor de KNVB-beker zonder problemen heeft laten verlopen.

Achilles_29_20132014_selectie_DG1
De selectie van Achilles ’29 voor het seizoen 2013-2014. Dit jaar met een nieuwe hoofdsponsor: Van Helden. Foto en rechten: Achilles ’29.

Veel media aandacht

Doordat Achilles ’29 de eerste amateurclub is die de stap naar het betaalde voetbal zet is er veel media-aandacht voor de Groesbekers geweest. Voorzitter Derks kwam veelvuldig in de media om uitleg te geven over het besluit van “de Heikanters”. Tegenover De Telegraaf gaf Derks deze week nog aan dat er overuren gedraaid moeten worden om de club klaar te stomen voor het nieuwe avontuur. “In de hele organisatie is veel te doen. Spannend en enerverend, maar het dwingt je wel snel beslissingen te nemen, omdat je al weer met de volgende kwestie aan de gang moet”, zegt Derks in het dagblad. Met name het weekblad Voetbal International besteedde enkele pagina’s aan de toetreding van Achilles ’29 in de eerste divisie.

Jupiler League 2013/2014

De favorietenrol in het nieuwe Jupiler League-seizoen is voor VVV-Venlo en Willem II. Bookmaker Unibet keert op dit moment slechts 4x de inleg uit als één van die twee ploegen dit seizoen kampioen wordt. Voor een kampioenschap van Achilles ’29 krijg je 100x je inleg terug. De ploeg staat daarmee samen met FC Emmen onderaan het lijstje, achter Almere City, FC Eindhoven, Telstar en FC Oss (allen 75x). Voor de wedstrijd FC Emmen – Achilles ’29 is de thuisploeg favoriet (2.00 vs. 3.45 en 3.40 voor een gelijkspel). Vorig jaar werd Cambuur met slechts één punt voorsprong op FC Volendam kampioen. Sparta Rotterdam en Helmond Sport (de ploeg van oud Achilles ’29-trainer Eric Meijers) volgden op zes punten.

Fox Sports Eredivisie

De wedstrijden van de Jupiler League zijn te zien op de nieuwe betaalzender Fox Sports Eredivisie. Die zender (kosten rond de 17,- per maand) vervangt Eredivisie Live en zendt ieder weekend drie live-wedstrijden (1x vrijdag, 1x zaterdag en 1x maandag) van de eerste divisie uit. Ook de samenvattingen zijn daarop te zien. Op het openbare (gratis) kanaal van FOX, dat op 19 augustus van start gaat, worden vanaf 23 augustus de samenvattingen van de Jupiler League uitgezonden. Op vrijdagavond zullen dan de samenvattingen van de vrijdagavondwedstrijden volgen en op maandagavond die van de hele speelronde. RTL7 zal geen aandacht meer aan deze competitie besteden. Meer info over Fox Sports vindt u op: www.foxsports.nl

Overige info

Op Wikipedia is er voor Achilles ’29-fans, buiten de standaardpagina, een aparte seizoenspagina aangemaakt. Dit heeft een Wiki-gebruiker de voorgaande jaren ook gedaan. Op deze bijzonder overzichtelijke pagina kan men alle statistieken, info en nieuws van de club in het seizoen 2013/2014 bekijken. Voor informatie over de Jupiler League 2013/2014 zelf kan men terecht op de Wiki-pagina van die competitie.

Wiki-pagina Jupiler League 2013-2014
Wiki-pagina Achilles ’29 2013-2014
Speelschema Jupiler League 2013-2014

Achilles ’29 zal er de komende twee jaar alles aan doen om uit te groeien tot een professionele Jupiler League-club. De toekomst moet uitwijzen of dit de Groesbeekse equipe ook daadwerkelijk gaat lukken.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl e.aTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

ik hoop dat ze het gaan maken in de professionele jupiler leagueclub daar mogen we best trots op zijn als groesbeekers

wpDiscuz