[Interview] Eric Meijers kijkt uit naar duel met Achilles ’29

De kop is eraf. De Jupiler League is weer begonnen. Afgelopen vrijdag stonden er in de vernieuwde competitie vier wedstrijden op het programma. Debutant Achilles ’29 leek zaterdagavond op weg naar een stunt tegen FC Emmen. Emmen-speler Wout Weghorst voorkwam een debacle en scoorde in de 90e minuut de 2-2.


Eric Meijers na afloop van de KNVB-bekerwedstrijd tussen NEC en Achilles ’29 op 21 december 2011. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Een uitstekende start dus voor de Groesbekers. Ook Jong PSV verraste, want het hield Sparta in eigen huis ook op 2-2. Jong Ajax en Jong FC Twente, de laatste twee debutanten die in actie kwamen, wonnen beiden zonder een doelpunt te incasseren. Je kunt dus stellen dat de opening tot nog toe opzienbarend is. Helmond Sport speelde met 2-2 gelijk tegen Excelsior.

Het resultaat van Helmond Sport wordt aangekaart om de volgende reden: Eric Meijers is zijn tweede jaar ingegaan bij de ploeg spelend in de Jupiler League. De trainer-coach werkte tien jaar bij Achilles ’29. Meijers had veel succes bij deze club en won alle titels in de amateurs-tak. Hij presteerde het zelfs een keer om binnen één jaar tijd zeven titels te bemachtigen. Dit was, gezien het feit dat Helmond Sport en Achilles ’29 elkaar dit jaar in competitieverband gaan ontmoeten, voor Topklasse.com-verslaggever Hennie van de Weerd een goede reden om hem eens op te zoeken tijdens de wedstrijd Helmond Sport – Excelsior. Meijers kijkt nu al uit naar de duels tegen zijn oude liefde Achilles.

Achilles ’29 en de andere drie debutanten

Eerst nog een korte terugblik. Achilles ’29 is dus toegetreden in de nieuwe opzet van de Jupiler League samen met Jong Ajax, Jong PSV, en Jong Twente. Zaterdagtopklasser Katwijk maakte geen gebruik van de mogelijkheid om door te stromen naar de Jupiler League. Deze nieuwe opzet was hard nodig ook om de competitie weer meer cachet te geven, ondanks de vele kritiek op de opzet. Maar waren er immers geen vier clubs verdwenen de laatste drie jaar uit de competitie door geldzorgen? Er moest dus wel iets gebeuren om ook het aantal wedstrijden weer op niveau te krijgen. Sommige clubs vinden de opzet maar niks. Onder meer Sparta ziet het als een vernedering om tegen Jong Ajax te spelen, aldus Jong Ajax-coach Alfons Groenendijk in een interview in het Leidsch Dagblad afgelopen vrijdag. Groenendijk gaf ook verder aan dat hij het onterecht vindt dat er veelal denigrerend over wordt gesproken. Net als Groenendijk vindt Eric Meijers dat het een kans verdiend.

Kritiek op formule

Over de kritiek op de nieuwe Jupiler League-formule is de wondercoach niet te spreken. “Laten we nu eerst eens zorgen dat we het toejuichen. We moeten het stimuleren. We zitten niet te wachten op kritiek. Als er niets gebeurd is het ook weer wat. Zo blijf je aan de gang. Aan het einde van het seizoen kan je de balans opmaken. Ik heb er een positief gevoel over. Natuurlijk doen Achilles en de beloften teams in feite mee voor spek en bonen. Voor de ontwikkeling van de spelers van deze clubs is het alleen maar goed. Maak je maar geen zorgen over de motivatie van de spelers want die is er gegarandeerd. Dat ze niet kunnen promoveren of degraderen nemen we nu voorlopig op de koop toe. Aan de andere kant, laten we naar die open structuur gaan. Achilles moet ervoor zorgen dat ze over twee jaar voldoen aan de eisen van de Jupiler League. Wij moeten in de voetballerij veel ruimdenkender worden. Wij moeten veel progressiever denken. Ook met spelregels moeten wij veel meer anticiperen op de ontwikkelingen van het voetbal. Ik vind dat wij dat in de voetballerij veel te weinig doen. Het is gewoon belangrijk dat wij hier met zijn allen in mee gaan. Laat iedereen nu maar eens gaan zorgen dat ze de huishouding goed voor elkaar hebben qua organisatie. Nogmaals, ik juich het toe dat dit soort clubs in de Jupiler League komen. Laat in de toekomst Katwijk maar komen, laat IJsselmeervogels en Spakenburg komen om er even een paar te noemen want dat zijn clubs die goed zijn. Ik vind wel dat we naar een situatie moeten toewerken dat als je kampioen wordt dat je dan moet promoveren. Als je als laatste eindigt volgt degradatie. Ik hoop dat die natuurlijke piramide na twee jaar gaat ontstaan. En dan kun je spreken over een echte natuurlijke piramide waarbij de kampioen omhoog gaat en de laatste degradeert”

Meijers zelf over de toetreding van Achilles in de Jupiler League

“Ik heb tien jaar met veel liefde gewerkt bij deze club”, begint de trainer. “Ik juich het van harte toe. Voor mij persoonlijk een heel goed gevoel. Katwijk had er van mij ook bij kunnen komen want dat vind ik ook een geweldige club. In die tien jaar is er een dusdanige organisatie neergezet bij Achilles om stappen vooruit te maken. Die tijd is nu aangebroken voor Achilles. In mijn tijd waren er natuurlijk ook die geluiden om te zeggen van “jongens we willen omhoog”. Het leeft zo ambitieus in Groesbeek dat als ze kampioen worden, ze omhoog willen. En dat is nu gebeurd en dat is alleen maar mooi voor deze prachtige club. Ik vind dat Achilles de organisatie goed heeft staan. Ik denk zelfs dat ze dit seizoen best thuis op eigen honk kunnen verrassen. In het verleden hebben ze al genoeg bewezen waartoe ze in staat zijn. Zeker een ploeg om rekening mee te houden.”

Verwachting Meijers debuut Achilles ’29

“Het worden absoluut geen makkies tegen Achilles voor de ploegen die al in deze klasse spelen”, weet Meijers. “Ik verwacht nog wel een aantal verrassingen van de ploeg dit seizoen. Ik weet uit eigen ervaring dat ik met deze ploeg Heracles, RKC, Volendam, MVV en Telstar allemaal heb verslagen. Met een groep die nog steeds bij elkaar is. Deze jongens zijn 27, 28 jaar en die kennen de klappen van de zweep, zijn tactisch heel sterk en kunnen zeker negentig minuten lang goed op tegen een Jupiler League-club. Zij kunnen bovendien een heel goed balletje raken dus maak je maar geen illusies. Er zijn 8 wedstrijden bijgekomen met deze clubs erbij. Ga er maar niet van uit dat het 24 punten oplevert. Zekerheden bestaan niet dus je hoeft je eigen niet rijk te rekenen. Wat ik al aangaf, kunnen ze dat 38 wedstrijden achtereen? Dat is hun probleem en daar moeten ze op anticiperen. Zij moeten zorgen dat de organisatie dan wordt aangepast. Als Achilles dat gaat lukken dan wordt het een volwaardig Jupiler League-club. Ik ben er van overtuigd dat het een mooie competitie gaat worden. Met Helmond Sport wil ik minimaal de nacompetitietitel binnenslepen. Ze zijn daar inmiddels al aardig aan gewend geraakt de laatste jaren”, aldus Helmond Sport coach Eric Meijers.

Fysiek

“Kijk, als je vandaag (vrijdag 2 augustus, red.) de wedstrijd ziet tegen Excelsior moet je stellen dat het wel even een ander niveau is dan een topklasse wedstrijd. Ik denk zelf dat Achilles dat best wel vol kan houden negentig minuten lang. Maar doe dat maar eens 38 wedstrijden achter elkaar. Ik denk dat dat het grootste probleem gaat worden dat ze niet zo’n lange race kunnen pieken. Vooral na zo’n wedstrijd of tien als de blaadjes gaan vallen zal het fysiek zwaarder gaan worden. De tijd zal het leren. Ik kijk reikhalzend uit hoe het allemaal gaat lopen dit eerste jaar met Achilles ’29 en de andere ploegen”

Meijers komt op 30 augustus weer naar Sportpark de Heikant in Groesbeek. Dan speelt Helmond Sport de uitwedstrijd in Groesbeek. Daar waar het, om de woorden van de oefenmeester in het verleden te gebruiken, “kan spoken”.

Interview met dank aan Hennie van de Weerd, verslaggever van Topklasse.com.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 augustus, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
the best

Klasse trainer,gaat het nog ver schoppen in het betaald voetbal..Succes met Helmond Sport,het is je gegund.

Hans

Volgens mij heeft die Hennie vd Weerd niet echt een journalistieke opleiding genoten want het is een onsamenhangend verhaal. Het lijkt erop dat de tekst letterlijk vanaf zijn recorder is overgenomen zonder de nodige aanpassingen te plegen.
Overigens wordt met het woord “debacle” gesuggereerd dat het vreemd zou zijn geweest als Emmen verloren zou hebben?
Dat doet afbreuk aan de kwaliteit van Achilles’29 dat daarmee als “amateurtjes waar je niet van kan/mag verliezen” neergezet en men zou na de afgelopen jaren beter moeten weten!!

Dat is denk ik gewoon een vrijwilliger. Niks mis mee. Die naam heb ik hier vaker voorbij zien komen en dat zijn altijd wel leuke stukjes met wat meer achtergrond informatie. Voor die ploegen voelt het denk ik als een “debacle” als je tegen een pas gepromoveerde ploeg verliest. Misschien bedoelen ze dat? In ieder geval succes Eric. Maar 2 nederlagen krijg je dit seizoen sowieso :D.

de nachtboswachter

eric meijers ziet het zeer goed.hoop dat achilles wat meer duurloopjes gaat onder nemen in onze bossen dat komt ten goede van dit elftal.als men zoveel wedstrijden moet gaan spelen.

wpDiscuz