[Foto’s] Groesbeek heeft eerste CP-voetbalveld ter wereld

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opent op vrijdag 11 oktober het allereerste officiële CP-voetbalveld ter wereld. Het complex ligt op het terrein van Pluryn locatie Werkenrode in Groesbeek.


Opening eerste CP-voetbalveld ter wereld door minister Schippers. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Impuls

De opening van het kunstgrasveld betekent een enorme impuls voor het CP-voetbal in Nederland. Het nieuwe complex doet onder andere dienst als trainingsaccommodatie voor het CP-Talentteam, de voetbalopleiding voor jonge voetballers van dertien tot achttien jaar met Cerebrale Parese (CP). Daarnaast maken driehonderd breedtesporters met een handicap gebruik van het sportveld.

Initiatief van KNVB, Pluryn en Werkenrode

Het CP-Talentteam is een initiatief van de KNVB, Pluryn en Werkenrode School en wordt gesteund door NOC*NSF. Het team vormt de kweekvijver voor het Nederlands team voor voetballers met CP. Dit ‘grote Oranje’ heeft een droom: presteren op de Paralympische Spelen van Brazilië (2016) en Tokio (2020).

Oprichting

Het CP-Talentteam is opgericht in 2011. De behoefte aan een voetbalschool voor voetballers met een motorische beperking was destijds groot. De CP-voetbaltalenten maakten onvoldoende trainingsuren, omdat de meeste spelers in lagere elftallen uitkomen. Bij het CP-Talentteam trainen de spelers nu vier keer per week onder begeleiding van gekwalificeerde KNVB-trainers.

Begeleiding

Naast voetbal speelt de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de spelers een belangrijke rol. Elke speler krijgt een individuele begeleider, die de studieresultaten bewaakt. De spelers kunnen onderwijs volgen bij Werkenrode School of bij het reguliere voortgezet onderwijs. Verder kunnen de talenten onder professionele begeleiding wonen bij Pluryn.

Officiële opening op 11 oktober

De officiële opening wordt vrijdag 11 oktober rond 17.30 uur verricht door minister Edith Schippers. Aansluitend speelt het Nederlands CP-Talentteam een oefeninterland tegen Duitsland. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter betaald voetbal Ed Janssen.

CP-voetbal, ook wel football 7-a-side genoemd, wordt gespeeld met 7 tegen 7 spelers op een veld met aangepast formaat.

Update 11-10-2013, 20:30 uur
Minister Schippers heeft het CP-veld vrijdag in de stromende regen officieel geopend. Fotograaf Piet Spanjers was aanwezig en maakte enkele foto’s.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl, Persbericht KNVBTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 oktober, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

MOOI initiatief en succes.

treffers 2

dit is weer mooi voor groesbeek. alleen maar goed.succes mannen op naar brazilie.

Willie

Ook Germania mag wel genoemd worden. Hier heeft men twee jaar lang getraind en gevoetbald tot dat dit prachtige veld in gebruik werd genomen. De spelers en staf werden hier steeds zeer gastvrij ontvangen.

de nachtboswachter

WILLIE volkomen mee eens

Kees
Germania moet zeker worden genoemd, want die vereniging was het die de eerste competitie G-voetbal (zoals het toen heette) speelde in Nederland. Bij Germania en Werkenrode (Tom Langen) is het allemaal begonnen. Germania is mede initiatiefnemer van de eerste G- competitie in seizoen 1984-1985. Hieronder een citaat uit het jubileumboek van Germania waarin een complete Bijlage is gewijd aan het CP voetbal Seizoen 1984-1985 Er wordt gestart met de eerste competitie wedstrijd voor gehandicapte voetballers in Nederland. Het team van Germania start met een uitwedstrijd tegen DCS uit Zevenaar. 12 december 1984 Einde van de eerste competitie G-voetbal. Eindstand: 1.… Lees meer »
Groesbeker

Germania een mooie club met goede initiatieven, een verheerlijking voor het Groesbeekse volk.

germaan

het bestuur van germania is ook goed bezig heel hatelijk dank jongens

henk

Alleen jammer dat de jeugdspeler van Germania die het CP tournooi heeft georganiseerd nu bij Treffers van alles organiseert en bij de Boy’s voetbalt

klukkluk

henk die jeugd speler is 19 jaar als hij zijn best doet komt hij in het eerste van de boy’s ?????
als hij bij de treffers van alles organiseert dat is toch goed niets mis mee

henk

daar heb je gelijk in, ik bedoel dan ook jammer voor
germania

wpDiscuz