DeGroesbeek.nl – Jaaroverzicht 2013

Het jaar 2013 zit er al weer bijna op. Het afgelopen jaar, waarin DeGroesbeek.nl haar derde verjaardag vierde, is er uiteraard weer veel te lezen geweest op onze site: zo`n 850 nieuwsberichten en 7800 goedgekeurde reacties. Honderden reacties belandden dit jaar in de prullenbak.

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is, presenteren wij u net als voorgaande jaren vlak voor de feestdagen een uitgebreid jaaroverzicht met daarin nog een terugblik op het meest gelezen en besproken nieuws van 2013.

De lancering van DeGroesbeek.nl:
DeGroesbeek.nl is op maandag 16 augustus 2010 gelanceerd met als doel de inwoners van de diamant tussen de heuvels te voorzien van het laatste lokale, regionale en sportnieuws. Tevens staat het dorp bol van cultuur en activiteiten waarover bericht kan worden. Er was echter nog geen nieuwswebsite die al deze dingen samenvoegde tot een geheel. DeGroesbeek.nl doet dit wél.

Jaaroverzicht 2013:
Onderstaand treft u ons jaaroverzicht van 2013 aan. Deze is verdeeld per maand. Door op een link te klikken gaat u naar het nieuwsbericht waar over geschreven wordt. Het bericht opent zich dan automatisch in een nieuw venster. De nieuwsberichten waarover wij in dit overzicht schrijven zijn volgens het statistiekenprogramma dat wij gebruiken, “Google Analytics”, in die maand het best door u bekeken. Op basis van die statistieken hebben wij dit overzicht dan ook gemaakt. Het is daarmee dus een kleine selectie uit het grote aantal nieuwsberichten dat dit jaar is gepubliceerd.


DEGROESBEEK.NL JAAROVERZICHT 2013:

JANUARI 2013

2013 begon bij een horecagelegenheid in Beek-Ubbergen niet zo goed. Twee Groesbekers mishandelden twee inwoners uit Beek op nieuwjaarsnacht. Och Aarm Snuutje won het Schlagerfestival 2013 met het nummer “’t Waoter van ‘t Gruuske”. Stephano Janssen werd de nieuwe prins bij de Berg en Dalse carnavalsvereniging De Berggeiten. Alex Rademaker verloor zowel zijn schoonvader (2005) als zijn zwager (2011) aan kanker. Rademaker startte daarom de actie “Kaal voor KWF”. Hij wilde geld inzamelen voor het onderzoek naar kanker. Hij liet zich kaal scheren toen de teller op 1000 euro stond.

Bewoners van het oude gedeelte van de vernieuwde wijk Stekkenberg gaven in het begin van het jaar aan zich onveilig te voelen. De wijk zag er door de sloop onleefbaar uit. Het aftreden van koningin Beatrix werd eind januari aangekondigd. Door het koude weer, er was zelfs een koudegolf en de winter duurde lang, kon er ook dit jaar weer volop geschaatst worden in de gemeente Groesbeek. Over de naam “Groesbeek” gesproken: tijdens de nieuwjaarsreceptie werd duidelijk dat de definitieve MUG-gemeentenaam in 2013 bekend zou worden. Het kan zijn dat we daar later in het jaaroverzicht nog op terug komen….


FEBRUARI 2013

Op 10 februari kon men weer genieten van de optocht door het Keulen van Gelderland en één dag later van de Rozenmaondagoptocht in Beek-Ubbergen. Voor alles en iedereen die de Jumbo een warm hart toedraagt was dat weekend minder feestelijk. Een nacht eerder werd de supermarkt namelijk getroffen door een grote brand waardoor het de deuren voor een langere periode moest sluiten. De nabij gelegen Zuidmolen heeft ook brandschade opgelopen. Pastoor van Gestel riep iedereen tijdens het Schlagerfestival op om een assenkruis te halen. Dit heeft hij geweten: 700 personen gaven hier gehoor aan en het was dan ook volle bak in de kerk.

In februari was er sprake van hevige sneeuwval, overigens niet de eerste keer die winter. Beek-Ubbergen noteerde tijdens de sneeuwval begin februari een sneeuwdek van 18 centimeter. Het dorp werd daarmee de landelijke winnaar. Deze maand was ook de maand van de start van de Vossenhol-soap en de reconstructie van de Mooksebaan. De Groesbeekse doelman Jasper Cillessen maakte zijn Europese debuut.

Mocht u zich tijdens de feestdagen vervelen dan kunt u altijd nog een Harlem Shake-filmpje in elkaar zetten.


MAART 2013

Overal heeft hij wel een foto van en zonder hem zouden wij heel wat minder beeldmateriaal hebben: Piet Spanjers. Zijn werk werd in maart beloond doordat hij een fotowedstrijd van ‘t Zwaantje won. Enkele maanden later selecteerde NUFoto.nl een Vierdaagse-foto van de Groesbeekse fotograaf. In maart was er wederom een optocht: De Verlichte Halfvasten Optocht (VHO). CV Goed Gek won bij de praalwagens.

Er ontstond in maart een nieuwe soap: men was boos over het feit dat er in Groesbeek een CPH komt. Dit is een centrum voor psychisch herstel, bedoeld voor mensen met een lichte psychische aandoening, en dat wordt mogelijk bij zwembad de Lubert gebouwd. Dit was voor enkele inwoners reden om een werkgroep op te richten. Ondertussen ging de discussie over ‘t Vossenhol ook gewoon door, maar uiteindelijk is er besloten om de school op de huidige locatie te herbouwen. Er waren aanvankelijk plannen om ‘t Vossenhol in De Mallemolen te vestigen.

Het Groesbeekse centrum gaat definitief op de schop. Er wordt nu hard gewerkt aan een nieuw centrum met onder andere een parkeergarage, appartementen en winkels. Men is ook bezig met de bouw van een voorzieningenhart in Groesbeek-Noord. De naamgeving daarvan verliep wat soepeler: Op de Heuvel. Eind maart gaf de Groesbeekse raad toestemming om extra geld vrij te maken voor toerisme. De Wijnfeesten vallen ook onder deze regeling en daar was Sociaal Groesbeek niet zo blij mee.


APRIL 2013

Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Groesbeek of Berg en Dal? Als het aan de politiek lag, had u over de naamgeving van de nieuw te vormen gemeente in eerste instantie eigenlijk helemaal niets te zeggen. Men liet een niet-representatieve internetpoll het werk doen. Na 17 april kwam hier echter verandering in, waardoor u op 19 november 2014 tweemaal kunt stemmen: eenmaal op uw favoriete politieke partij en eenmaal op uw favoriete gemeentenaam.

Achilles ’29 werd opnieuw kampioen in de zondagtopklasse, maar moest nog wel een nederlaag slikken in de, voorlopig laatste, “El Clasico van Groesbeek”. Niels Rikken is ‘s lands beste autospuiter en enkele maanden later werd hij 4e op het WK. Het Blues Moose Fest werd voor de tweede keer gehouden en de zaak rondom de dominee-moord in Ubbergen is in april afgesloten; Frank Jimmink heeft voor de koelbloedige moord op zijn partner 7 jaar en TBS gekregen.


MEI 2013

Groesbeek heeft het eerste Avonturenbos van Nederland. Dit werd op 15 mei 2013 door niemand minder dan Jochem van Gelder geopend. Door het kampioenschap van Achilles ’29 mocht de Groesbeekse amateurploeg de Jupiler League in. De witzwarten maakten gebruik van deze mogelijkheid. Eerder leek het er nog op dat de ploeg uitgesloten zou worden van promotie.

Feest dus op De Heikant, al zat een algeheel amateurkampioenschap er dit jaar niet in. Ook op Zuid hadden ze iets te vieren: De Treffers won de districtsbeker Oost door HSC ’21 met 2-0 te verslaan. Tot slot had Rood Wit een feestje. De ploeg uit Breedeweg werd kampioen in de derde klasse.

De werkzaamheden in het centrum gingen in volle vaart door. In de Groesbeekse horeca werkt men schijnbaar niet hard genoeg: maar liefst 75% van de onderzochte horecabedrijven in Groesbeek was in 2012 in overtreding met de veiligheidsvoorschriften van de NVWA. Milieubeheer Groesbeek kwam met de mededeling dat er bij De Bruuk 17 kievitsnesten zijn geplunderd.

Op 4 mei had de jaarlijkse dodenherdenking plaats. In Groesbeek namen honderden mensen deel aan de stille tocht. Na enkele maanden gesloten te zijn geweest opende de Jumbo op 15 mei weer haar deuren.


JUNI 2013

Fase 1 van de werkzaamheden aan de Dorpsstraat, onderdeel van het centrumplan, is begin juni begonnen doormiddel van graafwerkzaamheden. Cafe Hans en Grietje ging de verkoop in en de uitbaatster van De Comm gaf in juni aan een stapje terug te doen. Gerrie Janssen is de nieuwe uitbater.

RTL organiseerde voor het eerst een Tour de Jour wielertocht. Het Rijk van Nijmegen had de eer om het decor van de eerste toertocht te zijn. De start en finish waren in Groesbeek. De Treffers wist de finale van de KNVB-beker voor amateurs te bereiken. De mannen van Zuid werden helaas na verlenging door SV Argon verslagen. Door het vertrek van Jan van Deinsen moest Achilles ’29 op zoek naar een nieuwe trainer. Het bestuur zag in Francois Gesthuizen de geschikte kandidaat. Het laatste sportnieuwtje van deze maand: Jasper Cillessen maakte zijn debuut bij het Nederlands elftal.

In Groesbeek was men getuige van een militaire oefening: “Pegasus Patrol”. Militairen van 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault verplaatsten zich tijdens de oefening “Pegasus Patrol” te voet, met voertuigen, boten en helikopter door de omgeving. In juni begon ook het gevecht tegen krakers. Zowel op De Hooge Hoenderberg als op de Kloosterstraat waren krakers actief. De ontruiming op de eerstgenoemde locatie zorgde voor veel onrust. Hierover later meer.


JULI 2013

Juli staat zoals ieder jaar weer in het teken van de Vierdaagse. De dag van Groesbeek was dit jaar “bijltjesdag”: 964 wandelaars haakten op deze dag af. Er was ook een andere Vierdaagse georganiseerd: de tractorvierdaagse. Die werd dit jaar voor het eerst gehouden en het was een groot succes.

Er waren nog meer leuke activiteiten deze zomer. Zo werd de traditionele jaarmarkt gehouden en ontbraken ook de Zevenheuvelenfeesten niet. Een mooi initiatief is het inloophuis in Groesbeek. Sinds deze zomer is men bezig om een prettige ontmoetingsruimte te creëren voor iedereen die, op welke manier dan ook, te maken heeft gehad met kanker of een andere ernstige ziekte.

Het was in de maand juli erg droog en een beetje regen was wel welkom. Tegen het einde van deze zomermaand zorgde hevige regenval echter voor de nodige problemen op diverse plaatsen, waaronder Groesbeek. De kringloop moest noodgedwongen op zoek naar een nieuwe ruimte en wij vonden onze weg naar Facebook. Triest nieuws: tijdens een vakantie in Bulgarije overleed een 18 jarige man uit Millingen aan de Rijn. Hij viel van een balkon.


AUGUSTUS 2013

Problemen bij Achilles ’29. De ploeg zou op een faillissement afstevenen en het onderwerp kwam ook in de landelijke media veelvuldig aan bod. Voorzitter Harrie Derks, die een persoonlijk geschil met de Rabobank had, ontkende echter dat de Groesbeekse club er slecht voor zou staan. In de maanden hierna werd het weer wat rustiger rondom de kersverse Jupiler League-club. Jeu de Ruyter werd de nieuwe keizer van schutterij St. Hubertus.

Problemen op de Hooge Hoenderberg. Op 8 augustus is de politie begonnen aan de ontruiming bij de Hooge Hoenderberg. Er is door de krakers nog wel een rechtszaak aangespannen, maar de ontruiming is tijdens deze zaak legaal verklaard. De manier waarop loco-burgemeester Sjaak Thijssen de ontruiming uit heeft laten voeren verdiende volgens veel mensen geen schoonheidsprijs. Thijssen kon echter prima verklaren waarom hij een bevel van de rechter naast zich neer heeft gelegd.

Er waren een fors aantal bezwaren tegen de komst van het CPH en een loslopende Rottweiler zorgde ook voor de nodige commotie in het dorp. Het beest viel namelijk een stel schapen aan, waarvan er één overleed. Verder kregen huishoudens in Groesbeek een dubieus briefje in de brievenbus en nam Tonnie Verstegen na 36 jaar afscheid van New Leaf.

Op 12 augustus overleed Prins Friso. Hij is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging. Dit is veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.


SEPTEMBER 2013

Kermis in Groesbeek! De weersomstandigheden waren goed en jongeren vermaakten zich prima in het centrum. Dat het aantrekkelijk is om net over de grens de boodschappen te halen was bekend, maar onze overheid doet er alles aan om het nog aantrekkelijker te maken! Diverse accijnzen in Nederland gaan per 2014 omhoog en dus blijft Kranenburg voorlopig het boodschappen-paradijs voor Nederlanders. Achilles ’29 kwam opnieuw in opspraak, want de club zou onverantwoord met subsidie zijn omgegaan. Dit bleek achteraf allemaal wel mee te vallen en het openstaande geld werd volgens afspraak teruggestort naar de gemeente. Media zeiden dat dit geld er niet meer was.

In september was het weer tijd voor de Nederlandse Wijnfeesten. Niet iedereen is daar fan van, dus werden gelijktijdig de Groesbeekse Oktoberfeesten in de Mallemolen gehouden. Tot slot nog een vriendelijk verzoek van de gemeente Groesbeek om in ieder geval binnen de bebouwde kom uw hond aan te lijnen. De trouwe viervoeters schijnen soms hinder te veroorzaken.


OKTOBER 2013

Na Dorpsstraat fase 1, was het tijd voor Dorpsstraat fase 2. Het startschot hiervan werd in oktober gegeven. De hele politiek dook op het onderwerp “kringloopwinkel”. Door de toekomstige sloop van de hallen waarin de kringloop nu zit, kwam het voortbestaan van dit succesvolle initiatief in gevaar. Diverse politieke partijen dienden voor het begrotingsdebat dan ook moties in en vroegen de gemeente om er alles aan te doen de kringloop te behouden.

Voor pastoor van Gestel kwam een jongensdroom uit. Zijn twee favoriete ploegen, Achilles ’29 en Willem II, stonden tegenover elkaar voor een duel in de Jupiler League. Het werd 1-5 voor Willem II. De EO besteedde aandacht aan Groesbeek door middel van het programma Geloven op 2. Sociaal Groesbeek geloofde ook ergens in, namelijk in een subsidiestop voor de Wijnfeesten. Met een 1-16 uitslag was er alleen niet echt sprake van een spannende stemming over de motie. Het eerste CP-voetbalveld ter wereld ligt in Groesbeek en werd op 11 oktober door minister Edith Schippers geopend.

In Nederland ontstond een grote discussie over “Zwarte Piet”. De discussie, die ieder jaar weer terugkomt, was dit jaar heftiger dan ooit. De aanwezigheid van Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas zou volgens bezwaarmakers discriminerend zijn. De Groesbeekse fotografe Connie van Leen kwam in actie, maar helaas bezochten weinig mensen de foto-actie. Eind oktober kregen we te maken met een storm. In Groesbeek werd een windstoot van 92 km/uur gemeten.

Kent u trouwens de Primark in Essen?


NOVEMBER 2013

Veel nieuws in november. Sinds begin november kan men in het centrum van Groesbeek gebruik maken van gratis WiFi, maar voorlopig niet van de treinverbinding Nijmegen – Kleve. Een gewapende overval in Berg en Dal zorgde voor veel onrust in de omgeving. De daders vluchtten richting Groesbeek en een klopjacht werd gestart om de verdachten aan te houden. Duizenden mensen zetten het op 17 november ook op een lopen, alleen had dit te maken met de jaarlijkse Zevenheuvelenloop. De wedstrijd tussen De Treffers en EVV was minder sportief.

Er was deze maand opnieuw veel discussie over het CPH in Groesbeek. De raad zou op 28 november een definitief besluit over dit plan nemen, maar stelde de besluitvorming uit. Bezwaarmakers waren van mening dat dit plan, desnoods doormiddel van manipulatie en onjuiste informatie, erdoor gedrukt moest worden. Anderen spraken van een door Groesbeek verstrekte ongeoorloofde staatssteun van 5 miljoen. Wethouder Sjaak Thijssen ontkende dit.

Buurtbusvereniging “Het Rijk van Nijmegen” verwelkomde de 50.000e passagier van het jaar en wij Sinterklaas. Germania-voorzitter Willie Verbeet kondigde zijn aftreden aan. U ergert zich nog steeds aan hondenpoep, er blijft onduidelijkheid bestaan over de toekomst van ons cultureel centrum en kringloop Groesbeek heeft een nieuwe locatie gevonden.


DECEMBER 2013

In december ging het dak eraf bij de Rabobank. Daar werd hard gewerkt, net als bij de Groesbeekse kringloop waar maar ze bezig zijn met de verhuizing naar het industrieterrein. Aan de openstelling van Altena-Hettsteeg mag niet gewerkt worden. Doet men dit wel, dan kost dat de gemeente zo`n € 25.000,- per dag, omdat daar de veiligheid van de beschermde diersoorten (in dit geval de steen- en kerkuilen) gewaarborgd moet blijven.

Diverse verenigingen waren om financiële redenen niet blij met de vernieuwde schenktijd voor alcohol: van 12:00 uur tot 00:00 uur. Nadat er verschillende zienswijzen zijn ingediend besloot de politiek dat men in 2014 toch nog één uurtje langer van een alcoholische versnapering kan genieten. Diezelfde politiek hakte wat betreft het onderwerp “rotonde Nieuweweg/Zevenheuvelenweg” eindelijk een knoop door: De raad in Groesbeek stemde in met de komst van een rotonde, maar de provincie moet in 2014 nog wel toestemming geven.

Aan de CPH-soap kwam in deze feestmaand een einde. GGZ trok zich wegens bezuinigingen terug en een centrum voor psychisch herstel komt er in Groesbeek niet meer. Wat men nu met De Lubert gaat doen is nog niet bekend. Wat al wel bekend is, is dat De Treffers-trainer John Neijenhuis en Germania-trainer Willie Willems bezig zijn aan het laatste seizoen bij hun club en Achilles ’29 als hekkensluiter de winterstop in gaat.

Op 1 januari 2014 stopt de geliefde pastor van Gestel er na 47 jaar mee. Het kerkplein voor de kerk in het centrum werd in december geheel terecht naar hem vernoemd. En tot slot: volgend jaar kunnen voetballiefhebbers genieten van het WK 2014 in Brazilië. Nederland neemt het in de poulefase op tegen Chili, Australië en een oude bekende: Spanje.

Tot zo ver het jaaroverzicht van 2013. Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2014. Het jaar dat in ieder geval begint met carnaval, gevolgd door een sportzomer en als afsluiting de MUG-verkiezingen.

Redactie DeGroesbeek.nl

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 december, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Ik wens degroesbeek fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2014 toe. Ga zo door 🙂

stom

Fijne feestdagen!!!

de nachtboswachter.

ALLEMAAL fijne feestdagen en een gezond 2014.

@ nachtboswachter dat wens ik jou ook

Al zie ik een knoierd ,wens ik de groesbeek heel veel succes toe !!!

www.hanspeters.eu

Een heel mooi overzicht, ik geloof echt in de kracht van het “volk” de Groesbeekse burger. Ze hebben zich laten horen in April, dank jullie wel daarvoor. Helaas staan we deze jaarwisseling ook voor de laatste jaarwisseling van de huidige gemeente Groesbeek, misschien een speciaal moment om even bij stil te blijven staan. Ik geloof in de kracht van ons allen, dat wij in november 2014 voor de gemeente Groesbeek gaan kiezen. Ik wens voor nu een ieder fijne feestdagen en een hele fijne jaarwisseling.

Kruimeltje

Hans, soms is het beter om even geen politiek te bedrijven.
Fijne feestdagen allemaal.

GLDT

Goed bezig kerel, maar dat wisten we vanaf .tk al 😉
Ga zo door.

Gruusbekse

Nachtboswachter,heb jij die rare vogel op Mulderskop ook gezien?

de nachtboswachter

GRUUSBEKSE NEE heb wel een 6 tal ransuilen gezien in het bos.ga morgen dan wel even rond kijken in de omgeving.kun je een beschrijving geven over die vogel.de groeten.

Gruusbekse

Hij heeft een dikke nek en een scheve bek.
Ze noemen hem dan ook de””grote kruisbek”.
Zeer zeldzaam in Nederland,er zijn er enkele op Mulderskop gezien de afgelopen dagen.

de nachtboswachter

GRUUSBEKSE bedankt echt wel zeldzaam hoop hem morgen zelf ook te zien.hij is ook familie van de vinken.ze komen van uit SCANDINAVIE en MOSKOU hier heen en met die scheve bek kunnen ze makkelijk zaden uit dennenappels halen de mannetjes zijn karmijnrood en de vrouwtjes egaal groen als het maar niet druk is met vogelspotters.hartelijk dank.

Gruusbekse

Hans wat heb je gedronken?
Prettige feestdagen en een gezond 2014,voor allen.

de nachtboswachter.

HANS drinkt alleen zelf gemaakte wijn.

www.hanspeters.eu

Ik drink zelden of nooit alcohol, ik drink voornamelijk thee of water, maar goed dit terzijde. Inderdaad Kruimeltje ik reageer hier op een jaaroverzicht, waarin Sociaal Groesbeek een aantal keren vernoemd is.

de nachtboswachter.

IJS thee.HANS

den millingse

Namens den Millingse wenst ik alle groesbeekse mensen
een heel fijn 2014
en dat we met zo,n alle stemmen op groesbeek onze gemeente jammer voor berg en dal maar groesbeek is de grootste met de meeste rechten
alle voetbalclubs s6 in 2014
of zuid of noord west of oost moet geen verschil zijn
1 groesbeek

wpDiscuz