[MP3] “Achilles ’29 heeft een enorme prestatie neergezet”

Achilles ’29 speelde vrijdagavond haar laatste wedstrijd van het eerste seizoen in het betaalde voetbal. Op sportpark de Heikant in Groesbeek werd het 1-2 voor FC Eindhoven. De Groesbekers sluiten het seizoen af als hekkensluiter.

logo Achilles'29 (transparant)

Voor en na het duel sprak Robert Claus op Omroep Groesbeek met voorzitter Harrie Derks, burgemeester Harry Keereweer, trainer François Gesthuizen, technisch manager Frans Derks en twee spelers: Freek Thoone en Thijs Hendriks. Het was een terugblik op het debuutjaar van Achilles ’29 in het betaalde voetbal.

Harrie Derks: “Enorme prestatie neergezet”

Voorzitter Harrie Derks vond dat Achilles ’29 dit seizoen een enorme prestatie heeft neergezet. Niet qua resultaten in de Jupiler League, maar wat de organisatie betreft. “Men heeft niet in de gaten gehad wat hier gebeurd is. Dit is groot, dit is landelijk”, zei hij. De Groesbeekse ploeg heeft drie maanden lang positieve media-aandacht gehad, om vervolgens een maand “dikke shit”, zoals Derks het zei, over zich heen te krijgen.

Achilles ’29 kon de Jupiler League in vanwege de afgeslankte licentie-eisen. Zo hoeft de club geen 16 spelers onder contract te hebben en zijn 2000 zitplaatsen niet verplicht. “Wij hebben geen seconde tijd gehad om stil te zitten. Wij moesten knokken om alles bijtijds klaar te hebben”, zei Derks. De eisen moeten echter wel aangepast worden voordat promotie vanuit de Topklasse naar de Jupiler League wordt verplicht. “Anders wordt het voor de amateurs lastig om in de Jupiler League te spelen”.

“Vrouw en kinderen hadden ellende van verhalen”

Claus vroeg naar de financiële situatie en de verhalen er omheen die vorig jaar naar buiten kwamen. “Je hebt de neiging om overal te zeggen hoe het zit. Alles wat je zegt, daar gaan andere dingen over heen. Ik wou het lekker zo laten. Wat we hebben moeten doen, hebben we gedaan. (…) Achilles ’29 heeft net als andere clubs een financiële uitdaging. We hebben er vertrouwen in, we hebben geknokt om de dossiers goed op orde te hebben. Dat is de situatie. Dit is een bijzondere club met bijna 800 leden. Wij groeien, tegen alle stromen in”. Ook de privezaken kwamen aan bod. Er werd gevraagd hoe Derks hier mee om gaat: “Je moet doen wat je moet doen. Er is al veel over gezegd in Groesbeek. Daar heb ik ellende van, mijn vrouw en kinderen ook en dat is veel erger”.

Keereweer: “Ik was enthousiast”

Harry Keereweer, burgemeester van Groesbeek en Millingen aan de Rijn, is trots op Achilles ’29. “Ik vond het spannend, ik was heel enthousiast toen ik hoorde dat Achilles ’29 ging promoveren. Om mij heen heb ik veel over Achilles ’29 gehoord nadat dat bekend werd. Dat is ook goed voor Groesbeek. Het dorp wordt op de kaart gezet”.

De burgemeester sprak vooral over de veiligheid omtrent de wedstrijden in de Jupiler League. “Ik had geen ervaring met de veiligheid omtrent het profvoetbal, dus wij hebben alles goed strak gehouden. Alles wat we aan veiligheid moeten doen is eigenlijk vanwege de supporters van buitenaf, niet vanwege de Groesbeekse fans”, zei hij. Het gesprek ging ook over een betere samenwerking tussen de Groesbeekse clubs en het gedrag van hooligans in het betaalde voetbal.

Frans Derks: “Wij zijn trots”

Technisch manager Frans Derks gaf aan trots te zijn. “Wij zijn trots. Vandaag hebben we in een mooi voetbalsfeertje de laatste competitiewedstrijd kunnen spelen. De trainer van FC Eindhoven gaf zelfs nog een compliment”, begon hij het interview. Frans Derks gaf aan dat zijn club vaak maar net heeft verloren. “De reden daarvoor moet ik bij onszelf zoeken. We willen volgend jaar laten zien dat we er van geleerd hebben. Vorig jaar hebben wij geen voorbereiding gehad en dit jaar wordt de training op 1 juli hervat. Het totale niveau gaat omhoog, dat moeten we op de ranglijst laten zien”. Achilles ’29 zoekt gericht op spelers die bij de clubcultuur passen en is vooral alert op spelers die het bij regionale clubs als NEC en Vitesse niet redden. Derks wordt ook benaderd door verschillende zaakwaarnemers: “Ik krijg veel mailtjes, maar die sturen ze naar iedereen. Ik moet er soms om lachen”.

Gesthuizen: “Hoger niveau oorzaak blessures”

Trainer Francois Gesthuizen had niet verwacht dat zijn ploeg aan het einde van de rit op de laatste plaats zou staan. De oefenmeester gaf aan dat voornamelijk de vele blessures de oorzaak hiervan zijn. “Wij hebben veel blessures gehad en dit heeft uiteraard impact op het team gehad. Die blessures komen omdat het niveau veel hoger is, dat kan geen toeval zijn. Daarom gaan wij volgend jaar extra trainen”, legde hij uit. “Ik vind niet dat we het lelijke eendje van de Jupiler League zijn. Dat het een lastig jaar zou worden was te verwachten”, aldus Gesthuizen. Voor volgend seizoen gaf de trainer aan dat Achilles ’29 vooral in de breedte beter en sterker wil worden. “Wij hebben spelers nodig die ervaring hebben in het betaalde voetbal, die het klappen van de zweep kennen. En natuurlijk ook jonge talenten”.

Hendriks: “Lang, zwaar, maar mooi jaar”

Achilles ’29-aanvaller Thijs Hendriks sprak van een lang en zwaar jaar. “Ondanks de laatste plaats was het wel een mooi jaar. Mooie wedstrijden gespeeld en de aandacht voor de club was mooi. Wij zijn toe aan vakantie”. Hendriks gaf aan dat er nog niet voldoende kwaliteit in de ploeg zit. “Wij kwamen het hele seizoen telkens net tekort. Het is belangrijk dat er nieuwe goede spelers bij komen. Volgend jaar trainen we meer en hebben we een langere voorbereiding. Dat is nodig”.

Thoone: “Alles eruit gehaald wat er in zat”

Freek Thoone, 28 uur per week werkzaam bij de gemeente Venlo, heeft een wisselend gevoel aan het seizoen over gehouden. “Wij hebben er alles uit gehaald wat er in zat. Vaak zaten we dichtbij de punten”. De stap naar het betaalde voetbal is de spits echter goed bevallen. “Het is fantastisch om op dit niveau te mogen spelen. Volgend jaar moeten we proberen de stap omhoog te maken”. Het geduld van Thoone werd dit jaar flink op de proef gesteld. “De tegenstander is nu bijna altijd beter dan ons, in de Topklasse was dat juist andersom. Daardoor kreeg ik minder kansen en daar heb je veel geduld voor nodig”, zei hij.

MP3: Luister naar het gesprek met Harrie Derks.
MP3: Luister naar het gesprek met Harry Keereweer.
MP3: Luister naar het gesprek met Freek Thoone en Thijs Hendriks.
MP3: Luister naar het gesprek met François Gesthuizen en Frans Derks.
Audiobron: Omroep Groesbeek. Audiorip: DeGroesbeek.nl.


Alle interviews op een rij.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

FacebookLogo_DG1 Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 april, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Sprookje

Groesbeek is inderdaad op de kaart gezet…..met de jarenlange doorkomt van de 4-daagse.

Je kunt beter in Sinterklaas geloven zeg…

Hans

Ook ja maar vooral door Achilles’29!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de nachtboswachter

Was het dit nu waard .

Groesbeekse neutraal

Wat een onzin alleen het eerste . Achilles B1 en de C1 zijn de slechtste teams v d groesbeekse clubs en dan maar zwetsen

Josje

Ik ben Achilles 29 lid heb vele wedstrijden gezien. Gisteren ook staat er 1400 toeschouwers op teketekst .er waren er nog geen 500.het bestuur van ons lopen maar te pronken over alles.De hele vereniging is achter uit aan het gaan zie kantine gezelligheid toeschouwers aantal.ik denk volgend jaar een heel moeilijk seizoen wordt. Ondanks dat we meer willen gaan trainen maar nu vakantie voor de selectie de jongens waren moe. Tot volg jaar

richard

och wat doet het toch pijn bij deze mensen heerlijk.ze weten geen raad om hier iets te schrijven.maar wel elke bericht van achilles lezen.hahaha.maar weer 10 stappen voor op sportpark gemeentehuis.

richard

josje is achilles lid.hahahaha

stom

Ik wens de jongens fijne vakantie ,en een mooie staart in de volgende seizoen.

Hans

@josje
Jij bent zéker géén lid van Achilles’29, dat is duidelijk.
Die 1400 toeschouwers waren er wel degelijk dus ook dat is onzin.
In de kantine is de sfeer zoals altijd helemaal prima.
De vereniging is juist aan het groeien en als het zo doorgaat wordt het de grootste club van Groesbeek.
En leer eens fatsoenlijk Nederlands schrijven want als er iets is wat nergens op lijkt dan is dat het wel.

De strejbal

hahahaha wat een aanfluiting,

@ Hoezo hoog in de bol !!!

fluitkelje

De vereniging is juist aan het groeien en als het zo doorgaat wordt het de grootste club van Groesbeek.
En toen schrok je zeker wakker in een nat bed Hans.

Gijs

Jaloezie ten top!

Ga maar allemaal gezellig naar de Titanic op Zuid!

Seizoen kende pieken en dalen, meer dalen helaas, echter hebben ze zich wel staande gehouden en is men zelden echt weggespeeld! Wat mij betreft is de topklasse wat leuker. De Derby tegen zuid, alhoewel degradatie nog kan aldaar. Maar niet getreurd, 150.000euro aan extra tv gelden is geen overbodige luxe in deze financiële moeilijke tijd.

Kruimeltje

Zoals altijd zeg ik ook nu weer, schaf al het voetbal in Groesbeek af en we zijn als gemeente in een klap financieel gezond, kunnen zowel de oudjes als je jonkies helpen en houden we nog geld over.

Willem 2

Goed gezegd kruimeltje.

adder onder gras

laat me niet lachen prestatie hoe kan dat als je onder aan staat zijn ze op de heikant gek of zo

Kenner

@groesbeekse neutraal

Als je je een beetje had ingelezen, Achilles b1 speelt in de 2e klasse. Dit is een klasse wat gewoon bestempeld is voor hoog voetballende teams.

voetbalkenner

Nou kenner, ik heb me ingelezen. Achilles b1 speelt 2e klasse, 2 keer gewonnen en 17 keer verloren, staan dus stijf onder aan. En dat tegen tegenstanders als Eendracht, VVLK, Brakkenstein, Groesbeekse Boys

voetbalkenner

Nou kenner, ik heb me ingelezen. Achilles b1 speelt 2e klasse, 2 keer gewonnen en 17 keer verloren, staan dus stijf onder aan. En dat tegen tegenstanders als Eendracht, VVLK, Brakkenstein, Groesbeekse Boys, Trekvogels, Overasseltse Boys en Germania. Germania met een derde plaats en Groesbeekse Boys met een zesde plaats doen trouwens wel leuk mee op dit niveau!

Voetbalkenner dat blijft wel een tijdje zo want elke cent gaan verlopig naar die zogenaamde niet betaalde prof afdeling van de Heikant en volgens hun bestuur moeten er een paar bijkomen om niet laatste te worden in het alles beslissende seizoen 2014-2015 dus jeugd spelers denk er goed over na .

wpDiscuz