KNVB streeft naar nieuwe competitiestructuur

De KNVB heeft zaterdag op een bijeenkomst van de Verenigingsraad amateurvoetbal een voorstel voor het optimaliseren van de voetbalpiramide gepresenteerd.

Competitiestructuur_nieuw_KNVB
De nieuwe competitiestructuur. De beloftenteams van de clubs uit het betaald voetbal zullen ook in deze structuur instromen. Afbeelding: KNVB.nl

Dit model is de uitkomst van een stuurgroep met daarin een afvaardiging van de Topklasse CV, Coöperatie Eerste Divisie (CED) en de KNVB. De afgelopen weken is dit model ook aan de CED, de Topklasse CV en de werkgroep THB (Topklasse, Hoofdklasse en Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) gepresenteerd. Op korte termijn worden ook de Eredivisieclubs bijgepraat.

Daarnaast zal ook het technisch platform van de KNVB zich uiterlijk eind oktober over de meer gedetailleerde uitwerking buigen. De definitieve besluitvorming vindt plaats op de vergadering van de Verenigingsraad van 29 november en de bondsvergadering van 2 december 2014.

Sportieve uitgangspunten nieuwe competitiestructuur

Bij de totstandkoming van de nieuwe structuur zijn de sportieve uitgangspunten voor de KNVB leidend, waaronder:

– Clubs en spelers spelen op het niveau waar ze het beste tot hun recht komen
– Sportieve stimulans inbouwen om te verbeteren en ontwikkelen
– Talenten met de voor hen juiste weerstand zich laten ontwikkelen
– Meer spanning creëren door een open competitie

Het amateurvoetbal en betaald voetbal met elkaar verbinden door een open competitiestructuur met promotie en degradatie is van vitaal belang voor het totale Nederlandse voetbal. Uiteindelijk zal iedere club en elke speler op het voor hen juiste niveau kunnen spelen, zonder gehinderd te worden door een kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport. Een attractievere en kwalitatief betere top heeft een positieve aantrekkingskracht op de breedte. En meer voetballers in de breedtesport betekent uiteraard een betere doorstroming naar de top.

In de voorgestelde competitiestructuur sprake van een gefaseerd licentiesysteem. De licentie-eisen groeien mee met het niveau waar de club op speelt. Het doel is dat clubs op geleidelijke wijze, trapsgewijs naar een hoger niveau kunnen toegroeien.

Pilot

Het Groesbeekse Achilles ’29 doet dit seizoen voor het tweede seizoen mee aan een zogeheten pilot. De pilot is in het leven geroepen om over te gaan naar een verplichte promotie en degradatie tussen Topklasse en Jupiler League. Achilles ’29 mocht onder versoepelde voorwaarden meedoen, omdat de licentie-eisen van de KNVB voor een amateurteam veel te hoog zijn. Amateurteams die verplicht moeten promoveren zouden daardoor in de problemen kunnen komen.

Uit het voorstel blijkt dat een directe promotie vanuit de Topklasse naar de Jupiler League niet zal slagen, daardoor is de komst van een Landelijke Divisie (2016-2017, 14 topklassers, 4 beloftenteams) tussen de huidige Topklasse en de Jupiler League in het leven geroepen.

Update:
De Landelijke Divisie is officieel omgedoopt tot de Tweede Divisie. Of de naam van de topklassen (naar Derde Divisie) nog zal veranderen is niet bekend.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, KNVB.nlTags:
, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
achilles29

prima opzet. achilles gewoon aan de pilot mee blijven doen. zodat ze niet terug gaan naar topklasse. vanuit de topklasse moet je maar zien om in de landelijke divisie te komen. dan maar vanuit jp degraderen kom achilles toch in de landelijke divisie. dan maar 2 jaar door bijten. in deze tussen tijd veel ervaring op doen zowel in het veld als naast het veld. en velen clubs 5 stappen voor zijn.

henk
tot dat de geldkraan dicht gaat en dan? Zodra een fox of welke tv rechten weg vallen is het onbetaalbaar voor een amateurclub op het hoogste niveau mee te draaien. Geloof me dat er ook dit seizoen nog Bvo clubs het hoofd niet boven water houden. De opzet is prima want nu kan men het simpel weg niet opbrengen om te promoveren naar de jp en is het belachelijk dat je als jp club elk jaar er in kunt blijven ook al sta je elk jaar onderaan. Prima idee mits het financieel voor elke club reëel blijft. Ook de onder… Lees meer »
randje-16

goed gesproken Henk daar gaat het om , het moet wel betaalbaar blijven , anders heeft het geen zin.

randje-16

zou natuurlijk wel leuk zijn Achilles – treffers in de jl

achilles29

beste henk en randje-16:lees eens goed wat hier boven staat. “In de voorgestelde competitiestructuur sprake van een gefaseerd licentiesysteem. De licentie-eisen groeien mee met het niveau waar de club op speelt. Het doel is dat clubs op geleidelijke wijze, trapsgewijs naar een hoger niveau kunnen toegroeien” dat geld dus ook voor de kosten .maar dit moet een club wel willen

Miep

Heel veel succes gewenst en inderdaad Achilles – Treffers is dan een echte kraker… ik kijk er naar uit

wpDiscuz