[Update] “College hield voetbalrapport onder de pet”

Na herhaaldelijk vragen heeft de VVD deze maand (eindelijk) van het College van B&W het adviesrapport “Samenwerking Groesbeekse Verenigingen” ontvangen.

Gemeente_Groesbeek_amateurvoetbal_paintlol-DGB

Gevoelig

Een onderwerp dat in Groesbeek nogal gevoelig ligt: samenwerken, of misschien zelfs het fuseren van voetbalverenigingen. Het heuveldorp kent zes voetbalclubs en de vraag is of dit nog wel zo blijft. “Het mag duidelijk zijn dat het Groesbeekse voetbal sterk onder druk staat”, luidt de conclusie. Tijdens de gesprekken met alle voetbalbesturen vorig jaar bleek dat tot op dat moment nog geen van de voetbalbesturen de noodzaak of de behoefte had om de samenwerking op te zoeken c.q. te stimuleren met een collega-vereniging op duurzame basis.

Niet openbaar

“Het college van B&W had dit rapport al sinds mei 2014 in haar bezit, maar weigerde het naar buiten te brengen”, aldus VVD Berg en Dal. Volgens de VVD heeft het college van B&W dit rapport doelbewust niet naar buiten gebracht, omdat de conclusies uit het rapport tijdens campagnetijd tot onrust bij (sport)verenigingen zouden kunnen leiden én omdat (met name lokale) politieke partijen zich dan hadden moeten uitspreken over de gevolgen.

VVD: “Aantal sportverenigingen gaat omlaag”

De VVD blijft bij haar standpunt dat het aantal (sport)verenigingen omlaag zal gaan, simpelweg door demografische ontwikkelingen en omdat de financiële positie van de gemeente ruimhartige subsidies niet meer toestaat. De partij ziet zich gesteund door het rapport.

Onderzoek

Groesbeek staat, volgens het rapport, bekend als hét voetbaldorp van Nederland. Dé springende vraag is, gezien de vergrijzing, of deze status nog waargemaakt kan worden. Daarom heeft de gemeente terecht, volgens de onderzoekers, gekozen voor een onderzoek om mogelijke samenwerkingsvormen zichtbaar te maken. In het rapport staat in duidelijke taal dat er minder sport- (lees: voetbal-) verenigingen moeten komen en de gemeente hierin een regiefunctie heeft.

Subsidie- en accommodatiebeleid

De nieuwe gemeenteraad zal de komende maanden gaan spreken over het nieuwe subsidie- en accommodatiebeleid. Het college stelt voor het ruimhartige subsidie- en accommodatiebeleid uit de voormalige gemeente Groesbeek over te nemen. De VVD houdt vast aan haar eerdere standpunt en kiest voor de laagste belastingen en de soberste subsidieregeling, namelijk die van de voormalige gemeente Millingen aan de Rijn.

Millingen

In Millingen aan de Rijn zijn veel verenigingen, zoals de schutterijen, de kunstrijwielvereniging, verschillende sportverenigingen en de fanfares welke feitelijk zonder subsidie (of slechts een heel beperkte subsidie) geheel met en op eigen kracht hun gebouwen (=accommodatie) hebben gebouwd en in stand weten te houden.

Regionale media berichtten in maart 2015 nog over het onderwerp. Daarin werd al aangegeven dat het rapport van mei 2014 nog niet openbaar was. Het 29 pagina’s tellende rapport staat nu hieronder.

Update 24-04-2015, 14:45 uur
De gemeente laat via een persbericht weten dat de verenigingen in principe zelf over de communicatie van het rapport gaan, omdat het gebaseerd is op hun vraag. Dat is ook zo met hen afgesproken. “Om die reden is het rapport door de gemeente als ‘niet openbaar’ aangemerkt”, aldus de gemeente. Het rapport is in overleg met verenigingen deze week openbaar gemaakt, nadat daar door raadsleden om is gevraagd.

Inmiddels zijn een aantal aanbevelingen in het rapport ook al door de verenigingen overgenomen en in actie vertaald.

Klik hier voor het rapport van de Gelderse Sport Federatie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 35 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
miep

Niet alleen landelijk,maar ook regionaal weet de vvd de boel te verstieren!Graag een verbod op deze partij!

Hans2
VVLK, MIllingen, SVO en BVC mogen dus hun eigen club laten bestaan onder eigen vlag en Groesbeekse clubs, die de fusie min of meer is opgedrongen, MOETEN nu volgens het rapport ook fuseren????????? Het moet nu toch echt stoppen deze onzin. Iets waar Groesbeek landelijk om bekend staat is deze voetbalcultuur nou juist en heeft een status waar je van af moet blijven. Elke vereniging draait op vele vrijwilligers die er hun ziel en zaligheid insteken gewoon vanwege de liefde voor hun club. Laat dat in godsnaam niet verloren gaan en neem dat die mensen niet af. Als een vereniging… Lees meer »
ikke

@hans2

Je zegt het goed. als de vereniging het zonder subsidie niet kan redden moeten ze zelf voor een oplossing zorgen. De gemeente is niet de persoon om alle voetbalclubs in stand te houden.

bosbes

Complimenten voor de vasthoudendheid van de VVD. Een belangrijke vraag is of de voetbalverenigingen het rapport al wel in bezit hadden, voordat de raad het nu onlangs gekregen heeft.
Natuurlijk wil ook de VVD geen voetbalverenigingen opheffen, iedereen moet maar zelf weten welke clubjes hij opricht. Waar het wel om gaat is de vraag hoeveel gemeenschapsgeld er aan besteed mag worden. Houden sportverenigingen hun eigen broek op of mogen ze blijven slobberen aan de subsidietrog? Als ze afhankelijk zijn van subsidies, mag de subsidiegever ook eisen stellen.

kloeke

Groesbeek is weggegeven!!!!en ze doen er alles aan ok het om zeep te helpen….nu de voetbalclubs,ze jagen de groesbeker het dorp uit Door allemaal mensen van buiten Groesbeek hier voorrang op woningen te geven ipv mensen die hier geboren en getogen zijn!!!
gaat helemaal de verkeerde kant op hier!!

Gruusbekse

Alwer en spook uut de kast.Da get nooit goed,dur da achterbaks gedoe zie ik nog hele groote gevolge me die samevoeging,let mar is op.Di het nog en sturtje van ongekende omvang…….

ben.helder
Het is nu wel duidelijk waarom recentelijk op zorgelijke toon door B&W werd gesteld dat er voor vele tonnen achterstallig onderhoud moet worden gepleegd aan het Groesbeekse zwembad. De zorgelijke toon moet het beeld oproepen dat een Gemeentelijk zwembad een kostenpost is waar ‘we’ snel van af moeten! Het geld kan maar één keer worden uitgegeven toch! Het wordt hierboven al terecht gesteld dat het draait om de vraag hoeveel gemeenschapsgeld aan ALLE sportclubs besteed mag worden besteed. Die beslissing hoort niet bij B&W te liggen maar bij een zelfbewuste Gemeenteraad als hoogste orgaan van de Gemeente. Dit rapport achterhouden… Lees meer »
kloeke

Politiek spel boven burgerzaken ……en wie zijn de klos??precies wij “gewonen”mensen.

Millingenaartje

VVD met GROESBEEKSE VOLKSPARTIJ fuseren

achilles29

als dat gebeurd komen er pas lijken uit de kast. van mij mag mogen ze fuseren.5 miljoen kun je heel veel mee doen

henk

En idd. weer wordt er een stuk Groesbeek afgenomen, naam, omroep, en nu de voetbalclubs. Ik dacht toch gelezen te hebben dat er 25000 euro voor een beachvollybal veldje die kant opgaat. Ik zie die mechteld nog steeds juichend voor me toen de naam berg en Dal uit de bus kwam rollen. Bah, dat VVD zooitje moet zowel landelijk als plaatselijk het bijltje er maar gauw bij neerleggen of hopelijk gedwongen als Rutte valt.

Jennifer Janssen
kloeke zei: “gaat helemaal de verkeerde kant op hier!!” Gelukkig wel. Eindelijk gaat dat “Wij zij gewoon de beste” mentaliteit eraan. De bekende groep die zich altijd boven iedereen heeft gesteld wordt nu keihard onderuit gehaald. Gelukkig wel. Dat soort geneuzel kunnen we in de nieuwe gemeente echt niet gebruiken. Daarnaast is het ook niet eerlijk tegenover alle andere verenigingen in de gemeente als verenigingen in het dorp Groesbeek alleen met subsidie overeind kunnen blijven terwijl juist de verenigingen buiten het dorp Groesbeek altijd vrijwel zonder subsidie moesten doen. Waarbij men ook nog de nodige offers heeft moeten doorstaan om… Lees meer »
Jennifer Janssen

Als de zes voetbalverenigingen niet zelfstandig verder kunnen, moeten ze inderdaad maar gaan fuseren of anders opheffen. Dergelijke zaken komen in het gehele land voor en het dorp Groesbeek is echt geen uitzondering!

Marcel

Er zal in de toekomst best wel iets moeten of kunnen veranderen met het ondersteunen van sportclubs.
Gemeenschapsgeld kun je maar een keer eerlijk verdelen. Daar is wel een breed draagvlak belangrijk voor.
Mechteld kan ik wel waarderen om haar lef om de discussie te starten, maar ze is kansloos met haar oplossingen en het vinden van een breed draagvlak.
ECHT HELEMAAL KANSLOOS.
Onder geleide van tijd, inzicht, de nodige rust en iets meer tijd komen wij hier met zijn allen wel uit, daar is geen holle fratse van de VVD voor nodig.

Jennifer Janssen

Marcel zei:
“Mechteld kan ik wel waarderen om haar lef om de discussie te starten, maar ze is kansloos met haar oplossingen en het vinden van een breed draagvlak.”
Vele sportverenigingen hebben in de gemeente Ubbergen en Millingen moeten fuseren om het hoofd boven water te houden.
Zou het beleid van de oude gemeente Groesbeek gehandhaafd blijven voor de sportverenigingen uit de oude gemeente Groesbeek dan is dat echt niet uit te leggen tegen alle andere verenigingen.
Daarom zal er in Groesbeek geen draagvlak te vinden zijn voor die oplossingen terwijl de andere dorpen juist achter die oplossingen zullen staan.

truus

Als JenniferJ. Zichzelf nou eens opheft .waar bemoei je je in Groesbeek mee.

Jennifer Janssen
kloeke zei: “Groesbeek is weggegeven!!!!en ze doen er alles aan ok het om zeep te helpen….nu de voetbalclubs,ze jagen de groesbeker het dorp uit” Stel je niet aan! Het dorp Groesbeek is nog steeds het oude vertrouwde dorp Groesbeek! Dus hou op met dat gejammer! Het heeft geen zin om steeds maar boven je stand te leven en als verenigingen niet overeind kunnen blijven zonder subsidie, dan moeten ze inderdaad maar fuseren en anders maar de stekker eruit trekken. Dat hebben al zoveel verenigingen in de rest van het land moeten doen. Blijkbaar ligt dat zeer gevoelig omdat de diverse… Lees meer »
Sprookje

Eigen broek ophouden s.v.p..

gunst

Dit rapport al is al lang bekend bij de clubs! De Groesbeekse voetbalclubs zijn al maanden in gesprek om op allerlei vlakken samen te werken. Die zien echt wel wat er aan komt. Er is al wat winst geboekt maar het ligt natuurlijk zeer gevoelig. Achilles is daar trouwens na een paar bijeenkomsten ‘uitgestapt’? zij hebben andere plannen. Beetje vreemd, zij zullen de steun en samenwerking toch ook wel nodig hebben.
Zaak is om in gesprek te blijven en samen op te trekken.

Hans2

Jennifer valt al net zoveel in herhalingen als Mechteld ten Doesschate. Opvallend! Voorheen leek het Martijn Schmierman te zijn en nu weer dit?
En Jennifer, die €25000 die nu naar Millingen gaat dan?
Groesbeek kon het wel redden maar nu niet meer. Rara waarom??
Schei nou uit met je gekakel hier en ga een ei leggen aub!

wpDiscuz