“Shirtkleur kan uitslag van voetbalwedstrijd beïnvloeden”

De kleur van voetbalshirts bepaalt in belangrijke mate hoe goed (of slecht) medespelers worden gezien.

Dummies_test_onderzoek_shirts_Radboud2Dummies_test_onderzoek_shirts_Radboud1
Video-stills van ‘dummies’ in verschillende kleuren. Wit is veel zichtbaarder dan groen.

Hoe beter voetbalspelers elkaar op het veld kunnen vinden, hoe groter de kans op een goed resultaat. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc en twee voormalige middelbaar scholieren in een artikel dat is gepubliceerd op 10 juli in het Journal of Sports Sciences.

De invloed van shirtkleuren in de sport is al vaak onderzocht, dikwijls met tegenstrijdige resultaten. Volgens sommige onderzoekers heeft het team dat rode shirts draagt bijvoorbeeld een psychologisch voordeel, dat kan meespelen in de einduitslag. Terwijl weer andere onderzoekers zo’n effect niet kunnen aantonen.

Waarneming

Tijdens een Champions League wedstrijd op televisie in 2013 waren de spelers maar moeilijk te zien. Het bracht Joris Olde Rikkert en Vincent de Haes, toen nog scholieren op het Kandinsky College in Nijmegen, op het idee om de zichtbaarheid van de voetbalshirts te bestuderen. Ze keken dus niet naar het psychologische effect, maar namen de waarneming als uitgangspunt.

Aanvankelijk onder begeleiding van een aantal docenten, maar na verloop van tijd onder begeleiding van enkele wetenschappers van het Radboudumc, die nu ook medeauteurs van het onderzoek zijn: oogarts Thomas Theelen van de afdeling Oogheelkunde, Annemiek Barsingerhorn van Cognitive Neuroscience en Marcel Olde Rikkert, naast geriater ook verbonden aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en gedrag.

Wit zichtbaarder dan groen

De jonge onderzoekers deden vier experimenten, waarvan twee uitgebreid in het artikel in het Journal of Sports Sciences worden besproken. Allereerst toonden ze met zelfgemaakte animatievideo’s aan dat proefpersonen hun medespelers beter zien in een wit shirt, vergeleken met een groen shirt.

Daarnaast maakten ze aannemelijk dat dit alles ook echt effect kan hebben in het profvoetbal. Ze analyseerden van tien prof clubs (Feyenoord en negen clubs uit de Premier League) de wedstrijduitslagen in relatie tot hun shirtkleur over de afgelopen 17 jaar. Voor Manchester City en Newcastle United werd een duidelijke relatie gevonden tussen de shirtkleur en hun voetbalresultaten. Shirts met een hoog contrast ten opzichte van de omgeving, kunnen de aanvalskracht van primair ingestelde voetbalteams inderdaad vergroten.

Klik hier voor het onderzoek (Engels)

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 juli, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kenner.1

Met je ogen open zie je ook meer als met je ogen dicht.
Als je naar links kijkt zie je rechts niets.

henk

dan wordt het tijd dat scheidsrechters in een regenboogshirt gaan rond lopen.

wpDiscuz