Groot investeringsplan voor Achilles ’29

Achilles ’29 heeft grote plannen. De Groesbeekse Jupiler League-ploeg wil miljoenen euro’s investeren in een nieuw sportpark en is daarover deze week al in gesprek geweest met raadsleden. De gemeente is om een garantstelling gevraagd.

ach29

Raad

Achilles ’29 is volop in ontwikkeling. Donderdagavond was de gemeenteraad bij de club op bezoek om helemaal bijgepraat te worden over de plannen. Zij werden geïnformeerd over de nieuwe voetbalpiramide die vanaf volgend seizoen ingaat en de overeenkomsten en verschillen tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. Ook de groei van de club kwam uitvoerig aan bod.

Toekomst

Tegen alle demografische trends in groeide Achilles ’29 in de afgelopen 15 jaar met 94%. Op dit moment voetballen 500 spelers bij de club en dat maakt dat de vereniging al enige tijd met grote capaciteitsproblemen kampt. Het bestuur praatte de gemeenteraadsleden bij over de plannen om het hele sportpark te herstructureren. Achilles wil voor de kosten geen beroep doen op de gemeente en speelt in op het beleid dat de gemeente voor de toekomst voorstaat door zelf voor financiering van de plannen te zorgen. Wat Achilles ’29 hier wel voor nodig heeft is een garantstelling van de gemeente, waardoor de club tegen zeer gunstige voorwaarden geld kan lenen. Hierover later in dit artikel meer.

Risico’s en kansen

Met de raadsleden werd uitvoerig van gedachten gewisseld over de mogelijke risico’s die de gemeente hierbij zou lopen, maar zeker ook over de vele kansen voor gemeente en de club door op deze wijze met financiering van maatschappelijke projecten om te gaan. De Groesbeekse vereniging heeft de gemeente kenbaar gemaakt af te willen zien van de subsidie voor het kunstgrasveld (een bedrag van 450.000 euro) als de gemeente een garantiestelling afgeeft. De gemeente hoeft dan op korte termijn geen euro op tafel te leggen en kan dit bedrag desgewenst als contra-garantie alloceren.

Sportpark de Heikant, thuishaven van Achilles '29. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Sportpark de Heikant, thuishaven van Achilles ’29. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Investering

Het totale investeringsplan kost 5 miljoen euro en omvat samengevat het volgende:
– Aanleg kunstgrasvelden (2 normale grootte, 1 pupillenveld)
– Aanleg duurzame wedstrijdverlichting (LED)
– Gebouw met multifunctionele ruimten, waaronder praktijk voor fysiotherapie, sportmedisch centrum,sportschool en kinderdagverblijf
– Tribune met 1000 zitplaatsen

Met name het hoofdgebouw (€ 2 miljoen) en de kunstgrasvelden (€ 900.000,-) krikken de kosten aardig op. De tribune moet zo`n € 400.000,- kosten.

Energie

Binnen het kader van MVO past ook de ontwikkeling en uitvoering van innovatieve projecten en het verantwoord omgaan met energie. Vernieuwing van de accommodatie biedt Achilles ’29 volop kansen de accommodatie enorm te verduurzamen. Zo zal de lichtinstallatie vervangen worden door LED-verlichting. Ook zullen de opstallen worden voorzien van een multifunctionele laag, welke zorgt voor het opwekken van duurzame energie en het reduceren van CO2 uitstoot. Daarnaast is deze in te zetten voor zuivering van lucht en water.

Kunstgrasveld

De aanleg van kunstgras op het hoofdveld van Achilles ’29 heeft de hoogste prioriteit. Omdat het eerder niet lukte al in de zomer het kunstgrasveld aan te leggen, heeft Achilles ’29 een dringend beroep gedaan op de raad de realisatie ervan voor de winterperiode mogelijk te maken. De velden zijn volgens een behoeftebepaling, die ook door de KNVB is ondersteund, nodig.

Financiën

Het belangrijkste in dit plan zijn de financiën. Achilles ’29 kan een financiering verwerven van 5 miljoen euro om de accommodatie op De Heikant een volledige facelift te geven. De stukken die naar de raad zijn verstuurd omschrijven het alsvolgt: “In het voorstel van Achilles ’29, trekt de Stichting Accommodatie Achilles’29 (STAA) kapitaal aan van één kredietverlener voor de financiering van de aankoop van het sportpark en voor de realisatie van alle nieuwe voorzieningen. Kandidaat kredietverleners zijn sectorbanken (BNG en NWB), ideële banken (Triodos of ASN) of kredietverleners op de geld- kapitaalmarkt. Indien de overheid garant staat voor rente en aflossing voor die financiering resulteert dat in een solvabiliteitsvrije geldlening. Dat zijn geldleningen met gunstige financieringsvoorwaarden omdat het kapitaal nauwelijks risico loopt”.

Onderpand

De lening wordt afgelost in een periode van 31 jaar en de kosten van aflossing en rente zijn iets minder dan € 200.000,- per jaar. Achilles ’29 vraagt de gemeente Groesbeek garant te staan voor deze lening. Kan de club op enig moment niet voldoen aan de aflossing, dan neemt de gemeente de betalingsverplichting over en wordt het sportpark aan de gemeente overgedragen voor het symbolische bedrag van bijvoorbeeld € 1,-.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 oktober, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 25 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk
Dat zijn grootse plannen op de Heikant. De groei is wel een kunstmatige groei doordat de selectie naar de prof tak is verhuisd is er nu een belofte team bijgekomen. Een nieuw zondagteam ze willen een dames tak opzetten dan praat je snel over 100 nieuwe spelers erbij. Veel is ook afhankelijk van de prestaties van de prof tak. Straks met de nieuwe piramida bestaat de kans dus dat ze ook kunnen degraderen en je bent wel afhankelijk van je toeschouwers en wat als het sportief wel goed gaat en je nog hoger op komt dan is de Heikant te… Lees meer »
Sjaak

Henk, is die groei dan kunstmatig? Juist niet! Achilles is enorm gegroeid, sportief gezien maar ook qua spelers en bezoekers. Dat het ene het andere beïnvloed lijkt me duidelijk, maar dat is dus zeker niet kunstmatig!

Achilles is hard op weg om zichzelf op te werken naar een vaste club in de eerste divisie.

Henk

Sjaak, door het opzetten van die nieuwe elftallen moet je daar inderdaad spelers voor krijgen of tegen vergoeding laten spelen. Met name dat laatste, tegen vergoeding is m.i. kunstmatige groei. Tegen vergoeding spelen speelt niet alleen bij Achilles dat is bijna bij elke sportclub. Ik vraag me af of er groei is in de lagere elftallen de recreanten die op zaterdag of zondag een balletje willen trappen met vrienden en er een gezellige derde helft van maken, dat is club liefde en als je daarin groeit dan ben je een GROTE club.

Recreant
Als je profclub wil zijn moet je zelf je broek ophouden. Een garantiestelling door de gemeente met gemeenschapsgeld past daar niet bij! Kijk maar hoe het andere gemeenten vergaan is. Er zijn al veel betaald voetbalclubs failliet gegaan en de gemeente zit met de gebakken peren. En als de gemeente dan niet over de brug komt dreigd men simpelweg om weg te gaan(NEC) Als er een garantstelling door de gemeente persé nodig is deugt de financiering niet. Het is zowiezo al idioot hoe de gemeente Groesbeek de voetbalclubs de hand boven het hoofd heeft gehouden. Bijna alle clubs hebben een… Lees meer »
Groesbeker

Geluiden over onvrede onder de jeugd en leden zingen rond door Groesbeek, Achilles voelt zich te groot voor het tafellaken terwijl dit een servet behoort te zijn. Probeer eerst eens jarenlang de leden bij de club te houden en trek eens aan de bel met ambitieuze plannen als je een vaste eerste divisie club bent, er zijn zat voorbeelden van andere clubs die ook ambities hadden en inmiddels niet meer bestaan.
Voorlopig bungelt Achilles te laag op de ranglijst en is het aannemelijker dat men een keer degradeert dan zich jarenlang blijft handhaven.

Henk

Ik vind dat je meer een bedrijf aan het worden bent dan een vereniging. Als je als vereniging vol zit en je het moet doen met wat je hebt, voer dan een ledenstop in. Daarmee heeft de speler of nieuw lid ook de mogelijkheid om bij een andere vereniging te gaan spelen. Bij de tennisclub is / was ook een ledenstop omdat de capaciteit te weinig is. Zie je je vereniging als bedrijf dan is het logisch dat je wilt groeien.

Piet

Hahaha wat een luchtfietserij. Het blijft bijzonder om te zien welke propaganda er steeds weer uitgestort wordt over ons. Gemeente trap hier niet in want het is een groot luchtkasteel!!
Laat de familie zich druk maken om hun toko wekelijks vol te krijgen ipv hun tijd en energie in dit clubje te steken!

Lookkoek

@Piet
Luchtfietserij, propaganda, luchtkasteel, de familie, clubje, duidelijk waar je hart niet ligt. Als garantstelling niet kan dan maar volgens dezelfde normen als op het Nijerf voor rekening van de gemeenschap wat kunstgrasvelden aanleggen.

Als je nou toch ziet hoeveel toeschouwers er komen . Daar kun je toch niet van bestaan , er zullen in de toekomst ook echt niet meer toeschouwers komen . Twee ton per jaar ophoesten aan de inverstering is niet niks plus het eerste elftal kost toch ook een hoop geld. Hoop of ze wel weten waar ze aan beginnen.

Gerrit

Dat Achilles ’29 wil uitbreiden dat is mooi. Maar het moet niet ten kosten
gaan van gemeenschapsgeld. Laten ze er zelf maar voor opdraaien. De gemeente moet niet bij springen, Het zijn onze belastingcenten. Iedere club moet maar voor zich zelf zorgen.

stil aan de overkant
Achilles’29 is door de, enige partij die dit kan beoordelen, KNVB toegelaten tot het betaald voetbal. En niet zomaar. Nee, na een pilot van een paar jaar, waarbij de club keer op keer moest aantonen aan de normen van de KNVB te voldoen. Deze pilot is voorbij en Achilles’29 is nu een volwaardige BVO. Dat deze club ambities heeft, en waar maakt, zal zeker bij “de beste zondaghoofdklasser aller tijden” pijn doen. Dat er juist vanuit die hoek commentaar is op een gemeentelijke garantstelling is zielig en zonder enig historisch besef. Dat Achilles’29 nu € 5.000.000,= “uit de markt” gaat… Lees meer »
stil aan de overkant

@wim, het is naïef om te denken een een BVO kan leven van z´n toeschouwers. Even een voorbeeld met een rekensommetje. PSV heeft een stadion met een capaciteit van 36.000. Deze betalen gemiddeld € 400,= voor een seizoenkaart. dat levert de club ruim 14.000.000 euro op. Toch is de begroting dit seizoen 63.000.000 euro. Nogmaals een naïeve manier van redeneren als je stelt dat bij Achilles’29 deze extra uitgaven alleen door het publiek opgebracht moeten worden.

niet doen loopt uit op een fiasco

THE BEST OFF THE REST

Mensen jullie kunnen zeggen wat jullie willen.
maar er zit hier toch echt wel een plan achter.
de constructie is helemaal niet slecht bedacht.
wil ook even kwijt dat er ook 5 miljoen naar de treffers is gegaan.
we moeten niet gaan meten met 2 maten….

Splinter

Afgunst met een grote letter

Recreant

Met een smak geld van de KNVB een pilot voeren, tja, zou Die andere club in Groesbeek ook kunnen.
Maar als die zak met geld van de KNVB leeg is moeten ze op de Heikant de broek zelf ophouden en dat andere koek.
Maar dan niet bij de gemeente aankloppen! Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit project gedoemd is te mislukken en dan kan de gemeente voor de kosten opdraaien.Níet doe dus!

Recreant

Er is géén 5 miljoen naar de Treffers gegaan! Wel ff bij de feiten houden graag

THE BEST OFF THE REST

recreant,laat me toch niet lachen.
wil jij beweren dat de treffers die gehele nieuwe locatie zelf bekostigd heeft?!
jullie hebben alles gekregen.
eerst naar jezelf kijken en dan pas iets over een ander zeggen

Fransje

Misschien meteen geld er bij vragen voor een nieuwe trainer . Meeste spelers zijn uitgekeken op de trainer. Of krijgt pluisje het nog aan de praat

Janus
Het wordt me langzamerhand allemaal een beetje duidelijk, Nu begrijp ik waarom Achilles (FD) zoveel moeite heeft gedaan afgelopen zomer zoveel jeugd spelers te werven in heel de regio. Doel is zoveel teams te creëren zodat ze het tekort aan velden (kunstgras) kunnen verantwoorden. En dat geld idem voor de accommodatie. Sommige teams hebben niet eens bestaansrecht met zo weinig spelertjes, en er is wel degelijk zeer veel wrijving is de jeugd afdeling! Als alles dadelijk staat en ze hebben hun geld wil ik wel eens zien of het allemaal nog wel zo belangrijk is! Het blijft 1 grote poppenkast… Lees meer »
wpDiscuz