Geen garantstelling Achilles ’29: meer subsidieaanvragen

Achilles ’29 gaat bij de gemeente Berg en Dal een beroep doen op meerdere subsidies wanneer de garantstelling van 5 miljoen euro wordt geweigerd. De club heeft hier naar eigen zeggen namelijk recht op.

logo Achilles'29 (transparant)

Eind januari zal de gemeenteraad van Berg en Dal een besluit nemen over de miljoeneninvestering van de Jupiler League-club en over de subsidie van een kunstgrasveld.

Garantstelling

Het college stelt voor om niet garant te staan voor het investeringsplan van 5 miljoen euro. Enkele redenen: veel onduidelijkheid over financieringen, effecten bij eventuele degradatie zijn niet bekend, de gemeente zegt geen bancaire instelling te zijn en de garantstelling komt de transparantie niet ten goede. Misschien nog wel het belangrijkste: wat doen de andere verenigingen in de gemeente na een positief besluit? Daarnaast is de garantstelling wettelijk een subsidieverzoek en zijn veel zaken binnen het miljoenenplan op zichzelf niet subsidiabel.

Kunstgrasveld

In plaats daarvan krijgt Achilles ’29 als het aan burgemeester en wethouders ligt een subsidie van € 364.999,- voor een kunstgrasveld. Mocht de raad echter akkoord gaan met de garantstelling, dan zal er voor het veld geen subsidie naar de Groesbeekse club gaan omdat deze binnen de investeringen valt waarvoor de garantstelling is verstrekt.

Geen garantstelling? Dan meerdere verzoeken

Achilles ’29 heeft inmiddels aangegeven dat zij, naast de bestaande aanvraag, voor 1 februari 2016 nóg een aanvraag gaat indienen voor een kunstgrasveld. Daarnaast staat de vervanging van de toplaag van het bestaande kunstgrasveld (kosten € 200.000,-) voor 2018 op de rol, hetgeen door intensief gebruik vervroegd zal worden naar 2016. De verlichting van de velden, die ook als trainingsveld worden gebruikt, heeft ook een upgrade nodig. Dit is allemaal subsidiabel. Tenslotte wordt aangegeven dat de kleedaccommodatie niet toereikend is gezien het grote aantal teams. Eventuele uitbreiding is wederom subsidiabel, zegt Achilles ’29, en hiervoor zal dan ook een verzoek bij de gemeente worden neergelegd. Het is echter nog onduidelijk of men met al deze verzoeken akkoord gaat.

31 jaar

Wanneer Berg en Dal volgende maand akkoord gaat met de garantstelling zal Achilles ’29 de komende 31 jaar (de looptijd van de lening) geen verzoeken indienen die verband houden met zaken die binnen de investering gefinancierd worden. Daarbij valt de denken aan de velden, gebouwen en verlichting. Echter, zo blijkt uit de raadstukken, blijft de club wel aanspraak maken op bijvoorbeeld subsidie voor jeugdleden, zoals alle clubs die krijgen. Dat valt nu immers niet onder de investeringsregeling.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 december, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 41 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Amateur sporter

Ooo, De Heikant gaat dreigen. Het moet niet gekker worden. Betaald voetbal Willem spelen over de rug van de gemeente ( lees inwoners ).
Zeer terecht dat het college de gararantstelling afwijst. Als je betaald voetbal wil spelen moet je ook zelf je broek op willen houden.
ik mag toch aannemen dat de gemeenteraad verstandig is en geen subsidie meer naar die club laat gaan.

Ze willen toch ook niet samen werken met de andere clubs dus ook geen geld

Knillus

Denk dat als we minder geld gaan uitgeven aan allerlie niet gruusbekse zaken dat we deze voetbalclub meer kunnen geven. Dat verdienen ze toch wel.

ik -ke

Zou fijn zijn dat de gemeente keuzes maakt. Ik denk dat er andere bestedingen gedaan kunnen worden voor die 5 miljoen die toch nooit terug verdient gaan worden. We hebben al eerder kunnen lezen dat Groesbeek voor bankje speelt.
Je kunt je geld maar een keer uitgeven en als het aan mij ligt mogen alle clubs voor zichzelf zorgen kijken wie het recht heeft om te overleven en dat zonder ons belastinggeld

ik -ke

knillus je moet voetballen niet groter maken dan het is. zoals boven geschreven hou dan lekker zelf je broek op. Nu geld vangen en de rest van de inwoners mogen de lasten meedragen.

Buisje
Als we ons bij de feiten houden van dit stuk (waar komt de informatie trouwens vandaan ?) dan zegt Achilles (lees: de familie Derks, natuurlijk) in principe niets raars: Ze gaan alle subsidieaanvragen indienen waar een voetbalclub wettelijk recht op heeft (“alles wat subsidiabel is”). Dat is, als club, hun goed recht. Het is echter ook de gemeenteraad haar goed recht, om de aanvragen eventueel af te wijzen. Mits goed onderbouwd. Waarom Achilles (lees uiteraard weer: de Derksen) dit nu naar buiten brengen is mij een raadsel. Het wakkert alleen maar weer de argwaan aan, en hun (al dan niet… Lees meer »
Herman

Wow. Nu beginnen de derksjes te dreigen onder de naam van achilles.
Moet niet gekker worden. Zo een dreigement hebben we vroeger nog nooit gehoord in Dallas van een echte oliebaron. Wat een grof geschut gaan ze nu inzetten. Wie groot wil doen moet zelf voor de poen zorgen. Maar op de heikant en bij de tegenstanders rond gaan lopen als een hond met 7 lullen moet toch echt zelf voor de poen zorgen. Niet de grote Jan uit gaan hangen op kosten van de gemeenschap.

Sprookje

Zijn de Derksjes boven iedereen verheven? Een kat in het nauw maakt rare sprongen….zijn er subsidiregels, dan kan je iets aanvragen! De Gemeente kan het, onderbouwd b.v, precedent scheppend, afwijzen! Overal wordt geld van derden ingepompt, een huis, een tweede huis is met dik verlies overgenomen, een BVO…..En maar dik blijven doen.
Terug naar Achilles nog Achilles ’29 was en leden trots waren op hun cluppie…

Verdieping

Als je echt wil weten waar dit op uit draait, lees dan even dit artikel: https://www.groene.nl/artikel/creatief-met-staatssteun. Achilles als BVO mag volgens Europese regelgeving geen subsidie ontvangen. Dit wordt gezien als staatssteun en is verboden. Dus om nu te dreigen met subsidie-aanvragen lijkt me een beetje zinloos.

Groesbeker

volgens mij is die voetbalclub inmiddels behoorlijk “niet Groesbeeks” dus moeten we daar geen geld maar aan verspillen, ze willen zelf de grote jongen uithangen, doe er zelf iets voor en ga niet je hand ophouden omdat je zelf als streven hebt om meer en meer spelers te trekken en vervolgens janken dat er te weinig velden en kleedkamers zijn..bah! trek de stekker er maar uit, achilles is al lang achilles niet meer maar de speelbal van een klein, eng en lelijk ventje met een veel te groot ego

buisje

let op: de -vereniging- RKVV Achilles ’29 vraagt de subsidie(s) aan. Niet de BVO Achilles.
Daarom is de eerste, voor het hoofdveld, ook al ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.

Groesbeker

ik vraag me af hoelang ze het nog volhouden nu die garantstelling is afgewezen en ze als bvo geen subsidie mogen aanvragen…Achilles`29..het FC Twente van Groesbeek..kansloos dus

Verdieping

@Buisje, Dan vraagt RKVV Achilles ’29 dus subsidie aan voor voorzieningen waar de BVO Achilles ’29 vervolgens gebruik van gaat maken. Over creativiteit gesproken. Ik vraag mij wel af wie daar in gaat trappen.

ambtenaar
Wat komen er weer veel reacties van no-knows (Engels voor: onjuist geïnformeerden / dombo’s). Nog steeds lees ik hier dat men denkt dat Achiles’29 om een subsidie van 5 miljoen vraagt. Nog steeds lees ik hier dat men denkt dat één persoon een hele club kan runnen. Nee, Achilles’29 vraagt om een garantstelling. en…. Nee, Achilles’29 heeft een controlerend orgaan als een raad van commissarissen en een raad van toezicht, dus één persoon kan nooit in zijn ééntje iets beslissen. Verder lees ik “dat Achilles’29 z’n eigen broek maar op moet houden”. Prima… maar dan op basis van “gelijke monniken… Lees meer »
Suunige

Ik-ke, goed lezen, er wordt niet om 5 miljoen gevraagd.

Johan

Vind het een goed idee , dan vallen veel clubs om in groesbeek ook zuid

Groesbeker

gevalletje appels en peren, Achilles wil een te grote broek aan en heeft hulp nodig om die omhoog te houden, heeft helemaal niets met andere clubs te maken die het met veel minder moeten doen. Grotere plannen betekend niet meer recht op subsidie van de gemeente en als je het niet krijgt gaan klagen over andere clubs..ook dat is achilles

Kiezer 2014

Kan Belgers geen sponsor worden van Achilles. Die claimde op 2 december in een rechtszaak tegen de gemeente 12,6 miljoen euro vanwege gederfde inkomsten door het niet doorgaan van het CPH/Lubert-plan. Op 27 januari is de uitspraak, dan kan er op 28 januari zaken worden gedaan op de Heikant.

Buisje
@verdieping: Dat is nou juist wat de meeste leden ook het lastigste verhaal vinden: de huidige constructie. En dan kun je wel zeggen, dan had je daar niet mee moeten instemmen. Correct. Alleen: Hoeveel leden komen er bij een gemiddelde club bij een Alg. Ledenvergadering ? Als er 100 aanwezig zijn, dan mag je in je handen knijpen. Als er daarvan ook nog eens zo’n driekwart het niet boeit en alles voor zoete koek slikt, dan sta je als de kritische 25 % nergens…. 800 leden wil niet zeggen dat ze ook allemaal geinteresseert zijn in deze club, plannen en… Lees meer »
Bert

Wordt wakker joh! Of word je graag in slaap gehouden?

wpDiscuz