[Upd] Geen steun in raad voor garantstelling Achilles ’29

Het raadsvoorstel over de garantstelling van de gemeente is Achilles ’29 in het verkeerde keelgat geschoten. De club laat in een reactie weten dat het voorstel vanuit het college vol met aannames en waarschijnlijkheden zit en dat er feitelijk weinig van klopt.

logo Achilles'29 (transparant)

Een investeringsplan van Achilles ’29, dat in totaal 5 miljoen euro kost, zou moeten zorgen voor de aanleg van kunstgrasvelden, een tribune met 1000 zitplaatsen, duurzame wedstrijdverlichting en een gebouw met multifunctionele ruimten.

Achilles ’29 kan een financiering verwerven van 5 miljoen euro om de accommodatie op De Heikant een volledige facelift te geven. De club uit de Jupiler League had hier echter wel hulp van de gemeente bij nodig. De lening zou worden afgelost in een periode van 31 jaar en de kosten van aflossing en rente zijn iets minder dan € 200.000,- per jaar. Achilles ’29 kan dit betalen, maar vraagt de gemeente Berg en Dal garant te staan voor deze lening. Er zijn op dit moment 14 andere gemeenten die werken met garantstelling via Maatschappelijk Financieren. Burgemeester en wethouders van Berg en Dal willen hier echter niet in mee gaan en komen met een raadsvoorstel daarover.

Van dat voorstel klopt volgens Achilles ’29 vrij weinig. “Voor Achilles’29 is het raadsvoorstel een opsomming van veronderstellingen en ‘waarschijnlijkheden’ en het opwerpen van blokkades, zonder dat er kwalitatief onderzoek is gedaan naar de feiten en er een doorrekening heeft plaatsgevonden naar de financiële effecten van de verschillende scenario’s. Ook is de informatie onvolledig en op een behoorlijk aantal punten onjuist. “ schrijft de club.

De raad praat donderdagavond in een carrouselvergadering over dit onderwerp. Ook over het kunstgrasveld wordt donderdagavond gesproken. De gemeente wil namelijk wél een subsidie van € 365.000,- verlenen voor de aanleg van een kunstgrasveld. De definitieve besluiten worden volgende week genomen.

Voor de mensen die zich in willen lezen:

Raadsvoorstel garantstelling
Reactie Achilles ’29 op voorstel

Update 21-01-2015, 20:40 uur:
In de gemeenteraad is er geen enkele steun voor de vraag van Achilles ’29. Dit bleek donderdagavond tijdens de carrouselvergadering. Alle politieke partijen (23 zetels) zijn principieel tegen de garantstelling. De risico’s voor de gemeente Berg en Dal zijn, ook vanwege de lange looptijd (31 jaar) te groot, zeggen policiti. “Ook de bemoeienis van de gemeente voor wat betreft de financiën van Achilles ’29 zal uiteindelijk tot conflicten kunnen leiden”, stelde CDA. Het college waarschuwde hier ook al voor. Het CDA is overigens in zijn algemeenheid niet tegen het idee van een garantstelling. “Dat kan interessant en nuttig zijn voor een gemeente”, aldus Jan Poelen.

De carrousel stemde wel in met de subsidie voor het kunstgrasveld.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 januari, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Juustem

Waarom zou een gemeente garant moeten staan voor zo’n groot bedrag? Daar is gemeenschapsgeld niet voor bedoeld.

Janus

Tribune met duizend zitplaatsen HAHAHAHAHAHAHAHAHA en wie gaat er op zitten? Er komen niet eens 1000 man, beetje grootheidswaanzin!! wordt met de dag gekker!!

De heft van hun leden komt niet eens uit Groesbeek

nuilert

ze hebben wel ambitieuze plannen maar deze zijn niet realistisch je ziet bijna geen volk meer langs de kant en dan moet er een tribune met 1000 zitplaatsen komen gaan ze champions league spelen? en dan dat bedrag terugdokken over 31 jaar man dan bestaat die club al 28 jaar niet meer

kiezer 2014
Ondanks dat ik Achilles een mooie club vindt en veel waardering heb voor alle leden en de vrijwilligers heb ik wel wat bedenkingen over hun garantstellings-verzoek, daarbij vooral over de wijze waarop ze dat communiceren. Het oude Groesbeek is altijd zeer ruimhartig geweest in het ondersteunen van de voetbal verenigingen. Dat was wel altijd het geld dat wij als inwoners betaalden via belastingen. Na de herindeling zal het politieke draagvlak om op die weg door te blijven gaan zijn afgenomen. De gemeente is groter geworden en er is minder betrokkenheid tussen de dorpskernen. Bij Achilles bespeur ik nu een gemis… Lees meer »
Bertus

Klopt ja. 1000 toeschouwers in 4 thuiswedstrijden. Heb ze steeds geteld en opgeschreven. Harrie Derks en consorten leven echt in een andere wereld als wij. Ik denk dat de olieboringen hem in zijn bol zijn geslagen. Als FOX niet steeds geld had gegeven waren ze allang vergeten geweest. Zielenpoten daar op die Heikant.

Bram Stoker

poeh poeh. ga dr maar aan staan….
Dat komt nooit meer goed tussende gemeente en de familie Derks (wat eigenlijk al tientallen jaren het geval is….).

Hee, maar wacht eens effe:
Hoelang is Sjaak Thijssen eigenlijk wethouder is Groesbeek ?

effe Linked-in checken:

Sjaak Thijssen:

september 2002 – heden (13 jaar 5 maanden)
Wethouder volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, milieu
Gemeente Groesbeek

april 1989 – mei 2002 (13 jaar 2 maanden)
Wethouder volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, milieu
Gemeente Groesbeek

Ik tel de jaren als raadslid maar niet mee.

Splinter

Zolang hij op dat gemeentehuis zit gebeurt er niks op de heikant

Heel verstandig van de gemeenteraad.
En speciaal voor Stoker: klasse Sjaak!

Sprookje

Twee extra kunstgrasvelden….? Gaat BVO Achilles ’29 , lees Derks, dan grond kopen voor het tweede veld van “De Linde”, lees Derks?
Goed dat de raad voet bij stuk heeft gehouden…kijk naar de situatie bij ADO Den Haag.

buisje

dat betreft de huidige twee grasvelden (dus ook het hoofdveld). Die worden voorzien van kunstgras.

Een heel nieuw sportpark, lees Thijssen, 2 kunstgrasvelden, lees Thijssen, een nieuwe tribune, lees Thijssen, 5 miljoen gemeenschapsgeld, lees Thijssen, een vieze constructie qua huur bedacht, lees Thijssen
Volgens mij sprookje heb je alleen maar een gruwelijke hekel aan Derks maar vergeet je voor het gemak andere feiten maar eventjes?( lees Zuid)

En Thijssen mag van mij doen wat ie doet maar dan wel consequent zijn, da’s wel zo eerlijk.

karin

dit is de enige goede beslissing die mogelijk is. Van de zotte dat een overheid garant zou moet staan voor een sportclub.

Harry`tje

ik vind het niet eerlijk want zij zijn groot en ik ben kle…uh voel me groot

Lambert

Voetbalclub, leer nou eens zelf de (voetbal) broek op te houden. Je wilt graag BVO zijn, wees dan ook professioneel en val de gemeenschap niet lastig met allerlei financiële piramide constructies. Ik ben blij dat de gemeente haar poot stijf houdt en eindelijk grenzen stelt.
Ondernemerschap is risico nemen en risico dragen.
Dit wentel je niet af op meer als 20.000 inwoners die GEEN lid zijn van Achilles.

Achilles doe je mythische naam eer aan en stop met dat Calimero gedrag en gedraag je naar wat je wilt zijn. Dus af van de gemeentelijke borstvoeding en ga je eigen eten verzamelen.

Kiezer 2014
@ BAM; jou opsomming is geen juiste weergave van feiten! Thijssen heeft als wethouder met een specialisme op ruimtelijke plannen de Treffers inderdaad een historische dienst bewezen. Door zijn ”meedenken” met de belangen van de Treffers hebben projectontwikkelaars en Oosterpoort ook ”meegedacht”, de gemeenteraad ja gezegd tegen het plan Zuid. Plan Zuid is uitgevoerd en iedereen is sinds een jaar of 10 qua accommodatie blij op Zuid! Achilles is in 1999 en de jaren erna (eerder dus als de Treffers) ook geholpen door Thijssen. Ook toen heeft hij meegedacht!? * De Linde wilde uitbreiden en de entree naar de achterzijde… Lees meer »
Verdieping

De uitkomst is nu wel duidelijk: 23 van de 23 raadsleden hebben NEE tegen het plan gezegd. Het college en de raad hebben hun ‘huiswerk’ deze keer goed gedaan! Zelfs meneer Verheijen van het CDA, die de vorige keer blijkbaar de publieke opinie had onderschat, heeft nu ook maar ‘eieren voor zijn geld gekozen’.

Sprookje

Ik interesseer me helemaal niet voor voetbal…Een paar volwassen kerels die achter een balletje aan hollen, dat is de kern van de sport…ik interesseer me meer in de belachelijke bedragen voor mensenhandel met een contractje, de kosten die de gemeenschap moet ophoesten voor een sport en organisatie die de weg volledig kwijt lijkt te zijn, extra inzet van politie, vernielzuchtige, dronken “supporters” etc…….

wpDiscuz