Veel lof voor Special Olympics 2016

GROESBEEK – De Special Olympics die dit jaar in juli zijn georganiseerd in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek waren “geweldig”.

Doelen behaald

Die conclusie is getrokken na een evaluatie op basis van een rapport van het Mulier instituut en HAN Sport en Bewegen. Er is ingezet op het succes van het evenement, een gezonde leefstijl en een erfenis om in de regio de basis te leggen voor de sport voor mensen met een beperking. De drie doelstellingen zijn behaald.

Meer sporters dan 2 jaar terug

Aan de Special Olympics deden 3.232 mensen mee, onder wie 2.397 sporters (gemiddelde leeftijd van 29 jaar) en meer dan 800 begeleiders. De meeste deelnemers kwamen uit de provincies Noord-Holland en Gelderland. Tijdens de Nationale Spelen in 2014 (Friesland) waren er nog 1.950 sporters en 630 begeleiders.

Ondervraagden positief

Meer dan 90% van de ondervraagde betrokkenen was positief over de Spelen en heeft aangegeven graag aan de volgende editie mee te willen doen. Voor trainers en begeleiders van de organiserende sportverenigingen en vrijwilligers geldt dit ook, maar wel in iets mindere mate. Van die groepen gaven respectievelijk 85% (trainers/begeleiders) en 72% (vrijwilligers) aan er in 2018 bij te willen zijn. Dat is ook afhankelijk van de reisafstand. Ondervraagden moesten de Spelen in één woord omschrijven. De woorden “geweldig” en “gezellig” werden het meest gebruikt.

€ 60.000,- over

Ander positief nieuws is het overschot van € 60.000,-. Er was een budget van 1,2 miljoen euro beschikbaar (Berg en Dal heeft € 20.000,- bijgedragen) en er dreigde aanvankelijk een tekort te zijn. Dat werd uiteindelijk een overschot. Dit overschot wordt door Stichting Special Olympics ingezet voor activiteiten die gericht zijn op sport voor mensen met een beperking. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het project “Uniek Sporten”: een samenwerkingsverband op het gebied van aangepaste sport, waar in deze regio Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Heumen en Beuningen inmiddels bij aangesloten zijn.

Minpuntjes

Er waren ook nog wat puntjes van kritiek. Zo was 24% van de ondervraagden negatief over het verblijf op Heumensoord vanwege de harde bedden, de kou en de geluidsoverlast. 11% was ontevreden over de informatievoorziening zoals bewegwijzering. Deelnemers gaven ook aan dat bussen soms overvol waren en niet op tijd reden. Tot slot had het evenement in de media wel wat meer in de belangstelling mogen staan, want respondenten oordelen dat er weinig toeschouwers “van buitenaf” waren. Daaruit kan dus nog wat lering getrokken worden.

Het evenement betreft een sporttoernooi voor mensen met een beperking en wordt eens in de 2 jaar ergens in Nederland georganiseerd. Voorafgaand was er vook nog een Wandel3Daagse. Met 800 wandelaars op de eerste dag was dat ook al een succes.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 oktober, 2016 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thieu

Helemaal eens met deze evaluatie. Een prachtig evenement.
Ook voor onze eigen gemeente. Complimenten voor alle vrijwiligers en niet te vergeten alle families van de deelnemers!
Nu nog meer aandacht voor onze eigen g-teams!

wpDiscuz