Achilles ’29 is woest: “We zijn door de KNVB gebruikt”

GROESBEEK – De Groesbeekse Jupiler League-club Achilles ’29 komt vrijdag op haar website met een statement over de boete die het opgelegd heeft gekregen en de licentieperikelen.

Hieronder de verklaring van Achilles ’29.

€ 72.000,- boete

Na meer dan elf weken broeden is de Beroepscommissie Licentiezaken tot de slotsom gekomen dat Achilles’29 72.000 euro boete moet betalen voor het te laat aanleveren van financiële stukken (!). Deze uitspraak is de slotsom van een dubieus proces dat in het voorjaar van 2016 begon, toen Achilles’29 conform afspraken een aanvraag deed voor de licentie Betaald Voetbal.

Dubieuze handelswijze

Cruciaal is dat de Beroepscommissie in deze uitspraak niet ingaat op de dubieuze handelswijze van de KNVB bij de totstandkoming van het uitvoerings-/wijzigingsbesluit afgelopen zomer op basis waarvan Achilles’29 deelneemt aan de competitie in de Jupiler League. Juist de vragen rond dit proces waren voor de Beroepscommissie aanleiding een nader onderzoek in te stellen en ook juist daarvoor vroeg de commissie extra tijd (normaal doet de commissie binnen twee weken uitspraak). Na elf weken ligt er nu een standaard-uitspraak, zonder enige onderbouwing over de bevindingen van de reglementencommissie; terwijl over de licentieprocedure met geen woord wordt gerept!

“Wij hebben onze nek uitgestoken”

Achilles’29 heeft door de deelname aan de pilot voor promotie naar de Jupiler League vanuit de Topklasse enorm haar nek uitgestoken voor het Nederlandse voetbal. Het zogenaamde Combinatiedossier, waarin de afspraken over de promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal geregeld moesten worden, was al jarenlang een hoofdpijndossier van de KNVB. Het overleg binnen de KNVB tussen de amateurs en de profs zat compleet in een impasse. De pilot moest deze situatie doorbreken en Achilles ’29 werd als topamateurclub gevraagd tegen verlichte licentie-eisen deel te nemen aan de competitie, zodat ‘geleerd’ kon worden van de praktijk.

Veel impact

De licentie-eisen bleken in de praktijk niet zo ‘verlicht’. De pilot kostte Achilles veel geld en heeft veel impact gehad op de organisatie. Een evaluatie vond nooit plaats. Gezien alle al gedane investeringen wilde Achilles’29 toch door. Na een verlenging van de pilot met een jaar vroeg Achilles’29 daarom conform afspraak vorig voorjaar de licentie Betaald Voetbal aan. De club voldeed daarbij aan alle vooraf gestelde eisen. Vervolgens lag het dossier eerst wekenlang op een bureau en besloot de KNVB in de zomer van 2016 om onduidelijke redenen alsnog een andere koers te varen.

Geen proflicentie, wel de eisen

Pas toen het nieuwe seizoen weer begonnen was, kreeg Achilles’29 duidelijkheid over de voorwaarden waaronder er gevoetbald ging worden. De club kreeg geen proflicentie, moest tegelijkertijd wel aan alle licentie-eisen voldoen, maar mocht dit seizoen niet promoveren of aan de playoffs deelnemen. Ook werd op de valreep een aantal heel belangrijke voorwaarden voor Achilles’29, zoals bepalingen rondom de Regionale Jeugd Opleiding en het Jong team, in het nadeel van Achilles’29 beslist. Daarmee begon een sneeuwbal te rollen, waarvan de gevolgen voor Achilles’29 bovenmatige vormen aannemen.

Onbeantwoord

De vraag waarom Achilles’29 volgens een uitvoeringsbesluit wel aan de competitie mocht deelnemen, maar tegen dezelfde voorwaarden en eisen geen licentie kreeg, blijft onbeantwoord. Ook over de dubieuze handelwijze van de KNVB wordt in de uitspraak van de Beroepscommissie Licentiezaken met geen woord gerept.

Grote gevolgen

Achilles’29 zal zich in de komende dagen beraden over eventuele vervolgstappen. De ploeg heeft geen proflicentie gekregen en wordt nog aangemerkt als een amateurclub. Om die reden heeft degradatie grote gevolgen: geen recht op een overgangsregeling, belofteteam terug naar reserve hoofdklasse en de RJO-status verdwijnt.

De ploeg staat op randje degradatie en speelt vanavond de uitwedstrijd tegen FC Oss.


Video Omroep Gelderland 11 maart 2017 over de niet verkregen proflicentie.

Bron: Website Achilles ’29


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 maart, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 23 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet

Och och wat een krokodillentranen. Ze moesten en zouden beter en groter worden dan De Treffers. Dat is gruwelijk mislukt. Nu is het allemaal de schuld van de KNVB. Maar dat heel Nederland al zei dat het niet mogelijk was wat ze deden daar wilde de broers en zus niet naar luisteren. Ze voldoen niet aan de eisen, dus klaar. Daarnaast moeten ze van dit jaar ook nog de cijfers inleveren. Ook te laat, dus zal ook weer boete opleveren. Opgeruimd staat netjes!!

Groesbeker

een hoop geld maar consequentie van hoogvliegerij wat niks heeft opgeleverd.
ze moeten daar wel een heel lang snoer hebben voor die stekker er een keer uit gaat

wit zwarte piet
Met de verlichte optocht was het al een takken herrie! Met deze zwarte aftocht weer een takken herrie of takken Harrie? Maar in beide gevallen lag het niet aan de organisatie?? Ik wordt hier als geboren Heikanter niet vrolijk of trots van! Niet meer wijzen en schelden naar; de scheidsrechter; de grensrechter, de tegenstanders, de trainer, de spelers, trouwe ex-spelers, de fans met een kritische mening, de Treffers, de KNVB en de beroepscommissie! Wees kritisch naar je eigen organisatie en functioneren en ruim die takken zooi daar als eerste op, vooral niet weglopen voor de eigen verantwoordelijkheden van nu, dat… Lees meer »
Jose

Ach wat zijn we weer zielig bij achilles. Steek de hand in eigen boezem. Stop met die grootmoedwaanzin. T is echt n stel zielige mennekes.

Herman

Zullen ze weten de Fam Derks waar de rechtbank is …….

Bennie

Alles stort in wat ze de laatste jaren hebben opgebouwd????
Wat hebben ze dan opgebouwd??
Schulden, ontevreden leden, ex-leden, ex-spelers enz. enz.
Die familie heeft echt een keidikke plank voor de kop.
Ze willen niet onderdoen voor Zuid maar dat gaat nu echt wel gebeuren.
Zelfs eigen leden spreken er schande over.
2 broers die op de zittribune alles en iedereen verrot schelden.

Rene V,D.G

Ze zijn groter en beter dan De treffers piet,en dat is jou probleem waar je al jaren mee rondloopt ,want voor jou is het alleen maar De Treffers,De Treffers,,en nog een keer De treffers,zoek hulp blijf hier niet mee rond lopen.

Treffersfan

Wat je er ook van vindt, ze zijn niet groter.

Jose

Rene V,D.G volgens mij zie jij t niet helemaal goed. Ze denken dat ze groter zijn. Dat is t probleem. Volgens mij hebben ze t op Zuid beter voor elkaar als op de Heikant. En nee ik ben niet voor de Treffers. Ben n neutrale voetbal liefhebber. In de jeugd ook allemaal gelukzoekettjes die waarschijnlijk ook weer zo weg zijn. Haha lach me de ballen uit m’n broek.

Jean-Paul

Vermeldenswaardig: vooral de KNVB zit hier gruwelijk fout.

Rene V,D.G

Jose een meisjesnaam, en je lacht je ballen uit je broek,ik hoop jou nooit tegen te komen Haha.

Joep

Jose, je bedoelt zeker de ballen uit je T-shirt

Piet

@rene vd G ik zal je uit een droom helpen. Ik ben geen Treffersfan. Geboren en getogen in de bruuk en Boysman. Dus hou je grote mond en geef je energie aan die vreemde club van je!!

Piet

En nee Achilles heeft geen meer supporters, geen meer sponsors, geen meer leden, geen drukkere kantine. Ze zullen nooit de grootste zijn. Boys is in potentie groter dan Achilles. Maar bij ons wordt wel normaal beleid gevoerd. En bij ons is in de Bruuk! Ze gaan naar de klote en dat ligt niet alleen aan de familie, maar ook aan de leden die op ledenvergadering JA zaten te knikken!!

buisje

@Piet, dat ligt toch iets genuanceerder, wat de leden betreft.

Rene V D G wat ben jij ontzettend dom kerel . N.E. C Nijmegen met zoveel inwoners krijgt het niet fatsoenlijk op de rit . Waarom zou dat in groesbeek wel gekund hebben . Je weet zelf waarom ze deze stap gemaakt hebben anders waren ze voor vier jaar terug al omgevallen . Dit om kosten wat het kost. Boven de treffers te eindigen. Zo is het en niet anders. Groete

Game over

Knvb: als we nou beloven dat we jullie compensatiegeld geven bij degradatie en de boetes ook nog kwijtschelden, zullen we dan niet meer praten over licenties, status en alle overige zaken waarin jullie gefaald hebben en ons geprobeerd hebben voor de gek te houden?
Achilles: heel graag knvb, dat was ook de inzet!

Nek uitgestoken? Laat heel nl niet lachen.

Grensgeval

Ben ik blij dat de gemeente tenminste niet in de praatjes van de Heikant getrapt is. Want de gemeente zou ook voor 5 miljoen gemeenschapsgeld de bodemloze put ingesleurd zijn.
Gelukkig wisten ze daar al vanaf het begin dat dit fout zou gaan. De hele KNVB piramide zakt in elkaar.

Theo

In een paar jaar tijd miljoenen schuld opgebouwd. Imago totaal verkwanseld, vele trouwe leden zijn weggerend. En zelf houden ze vol dat ze een grote bijdrage aan de voetbalpiramide hebben bijgedragen. Wat in de praktijk ook zeer marginaal is. Bij iedere andere vereniging/bedrijf werden deze mensen de tent uitgejaagd. Maar noet bij deze club, hier worden ze nog steeds de handen boven het hoofd gehouden. Onbegrijpelijk!!

Rene V,D.G

Reageer dan ook eens een keer als de boys gespeeld heeft,jou club, zo als jij zegt,geloof er niks van alleen maar reacties bij De Treffers en Achilles,en Piet ik houd mijn mond voor niemand dicht en vooral niet voor jou.

wpDiscuz