Achilles ’29 degradeert uit Jupiler League

GROESBEEK – Achilles ’29 is vrijdagavond gedegradeerd uit de Jupiler League. De wedstrijd tegen Jong PSV werd met 1-5 verloren.

Hiermee komt er na vier jaar een einde aan betaald voetbal in Groesbeek. De kampioen uit de Tweede Divisie promoveert naar de Jupiler League. Dit seizoen is dat Jong AZ.

Mei 2013

Voor de start van het betaald voetbal-avontuur van Achilles ’29 gaan we terug naar 2013. In mei van dat jaar besloot de Groesbeekse club middels een pilotproject gebruik te maken van het recht om te promoveren. Een jaar eerder wees Achilles ’29 deze mogelijkheid vanwege de hoge licentie-eisen nog af. Nu waren de eisen soepeler en leek de ploeg na het pakken van vele prijzen klaar voor het nieuwe avontuur. Ook voor Groesbeek een historisch besluit, al werden er in het heuveldorp wel vraagtekens gezet bij deze grote stap.

Seizoen 1 (2013-2014)

Het debuutjaar, met Francois Gesthuizen als trainer. De eerste overwinning in het betaalde voetbal voor Achilles ’29 werd op 2 september 2013 behaald: 0-1 tegen FC Oss. Het Jupiler League-avontuur ging eind 2013 echter gepaard met een hoop (financiële) commotie. Op sportief vlak had het team het dit seizoen ook zwaar; naast het feit dat de ploeg sinds het begin van het seizoen al onderin meedraait, zag men veel spelers met blessures uitvallen. Achilles ’29 wilde daarom per 2014-2015 eenmaal in de week extra trainen. In haar eerste seizoen in de Jupiler League werd Achilles ’29 laatste. Hieraan zaten, vanwege de pilot, nog geen consequenties verbonden.


Een historisch Teletekst-plaatje. Eerste speeldag Achilles ’29 in de Jupiler League. Het werd 2-2

Seizoen 2 (2014-2015)

In het tweede seizoen ging het Achilles ’29 iets beter af. De ploeg werd in ieder geval geen laatste meer, maar eindigde twee plaatsen hoger: 18e. Er werden dit seizoen 33 punten gepakt (8w – 9g – 21v). In het debuutjaar waren dit er nog 25. Tijdens een ledenvergadering in december 2014 besloot de club zo lang mogelijk actief te blijven in het betaalde voetbal. Een week eerder was bekend geworden dat het voetbal in Nederland vanaf 2016-2017 te maken krijgt met een zogeheten “voetbalpiramide”, die zorgt voor een verplichte promotie en degradatie tussen profs en amateurs.

Seizoen 3 (2015-2016)

Dit jaar kreeg de club een nieuwe trainer. Nouja, nieuw. Het was een oude bekende: Eric Meijers. Hij kwam door een contract voor drie jaar te tekenen weer terug op het oude nest na trainer van Helmond Sport en JVC Cuijk te zijn geweest. Kijken we naar de resultaten in het derde seizoen, dan zien we weer een beetje vooruitgang bij de witzwarten. Na 38 duels stond de teller op 39 punten (10w – 9g – 17v) en hield men vier andere teams onder zich. Het was voor Achilles ’29 het beste seizoen in het betaalde voetbal. Met dat gegeven in het achterhoofd, de nieuw behaalde status Regionale Jeugdopleiding (RJO) en het nieuwe vrouwenelftal konden de Heikantbewoners starten aan een belangrijk seizoen.


Ook met Eric Meijers lukte het niet. Foto: DeGroesbeek.nl (archief 2011).

Seizoen 4 (2016-2017): slecht begin

Seizoen 2016-2017: het eerste jaar dat de promotie/degradatieregeling tussen profs en amateurs van kracht is. Uitgerekend in dat seizoen gaat er bij Achilles ’29 alles mis wat er mis kan gaan. De ploeg haalt in de eerste seizoenshelft slechts 5 punten en van goed voetbal is dan ook geen sprake. De achterstand op de nummer één-na-laatst was in de winterstop al negen punten en slechts een wonder leek degradatie te kunnen voorkomen. In een soort wanhoopspoging werd er voor de tweede seizoenshelft een heel blik aan nieuwe (proef)spelers losgetrokken.

Seizoen 4 (2016-2017): randzaken

Ook waren er de nodige randzaken. Zo bleven de verhalen over de penibele financiële situatie komen (1 , 2) voelde Achilles ’29 zich gebruikt door de KNVB, werden spelers op Oudejaarsdag uit de selectie gezet en werd de voorzitter van de club in de eindfase van het seizoen opgepakt door de FIOD. Dit was een privé-kwestie en had geen betrekking op de club zelf, zei ook het OM. Wel bracht Achilles ’29 een een persverklaring naar buiten. Door al deze zaken en de grote achterstand op de ranglijst met nog minder dan 10 duels te gaan werd Achilles ’29 al meerdere keren afgeschreven.

Seizoen 4 (2016-2017): comeback?

Toch leek Achilles ’29 zich aan het einde van het seizoen te herstellen door een eindspurt waar Usain Bolt jaloers op zou zijn. Op 7 april 2017 was de achterstand op degradatieconcurrent FC Dordrecht nog steeds negen punten. De Groesbekers hadden slechts één Paasweekend nodig om op te staan uit de dood en de achterstand terug te schroeven naar drie punten. Zes punten gepakt in vier dagen; dat lukte de Groesbekers in de eerste 22 (!) wedstrijden van het seizoen niet eens.

Seizoen 4 (2016-2017): dé wedstrijd tegen FC Dordrecht

Vervolgens stond de degradatieclash met FC Dordrecht op het programma. Bij winst was de achterstand (die op enig moment na de winterstop zelfs 12 punten was) weggepoetst. Bij verlies zou het definitief voorbij zijn. Achilles ’29 leek het duel te gaan winnen, maar het werd een gelijkspel door een doelpunt diep in blessuretijd. Een duur tegendoelpunt. De mannen van trainer Eric Meijers moesten door dat resultaat in de resterende twee duels minstens vier punten pakken.

DEGRADATIE

De Groesbeekse ploeg had na een knap gelijkspel tegen De Graafschap nog een kleine kans om te overleven op de laatste speeldag. Dan moest er gewonnen worden van Jong PSV en degradatieconcurrent FC Dordrecht zou dan moeten verliezen. Deze week werd echter bekend dat er mogelijk drie punten in mindering worden gebracht, wegens het niet behalen van financiële doelstellingen (zie KNVB-verklaring). Daartegen wilde de club nog in beroep, maar dat heeft na de kansloze 1-5 nederlaag van vrijdag geen zin meer.

Degradatie is hoe dan ook een feit. Wat de exacte gevolgen voor Achilles ’29 zijn, is nog niet bekend. Voor nu lijkt het er op dat er volgend jaar weer een Groesbeekse “El Clásico” in de Tweede Divisie is, tegen aartsrivaal De Treffers.


Meijers woedend op “kutkrant” De Gelderlander.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 mei, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 35 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hyballa

Wat is ‘t stil op de Heikant, heb ik wat gemist ???

Anti Achilles

YESSSSSSSSS!!!! Hoop dat nu heel die tering club ophoud met bestaan.

Jose

Zoooooooo mooi. Eindelijk. Dag achilles.

Pitje

Zo, dit is het begin van het einde.

Paragnost

Kampioenslied draaien nadat je gedegradeerd bent. Of de plaat dikker kan.

Kenner

Wat een fantastische bevreidingsdag!!!!!!

KNVB

KENNER…nu nog leren typen.

Jammer voor de club en echte supporters, heb geen medelijden met die *EDIT* Derks . Gerechtigheid volgt en hoogmoed komt voor de val

Volger

Kan dit bestuur persoonlijk juridisch verantwoordelijk worden gesteld,voor dit wanbeleid cq leningen b.v?

Leden van Achilles,ik hoop dat jullie nu opstaan.
Meer zeg ik er niet over!!!

Eric

Wat een kutkrant

Kenner

@KNVB je hebt gelijk. Krijg ik nu ook punten in mindering?

Eric

Heb de Gelderlander de krant volgens de trainer zijn de hele seizoen al tegen hun ik denk een rechtszaak morg .

wit zwarte piet

Heel jammer voor al die supporters, jongens en meiden die met veel passie met voetbal bezig zijn bij hun Achilles.
Degraderen mag een club niet van slag brengen.
Met al die randzaken, onbeheersbare geldstromen en negatieve aandacht moet je echter wel iets.
Het is aan de leden om orde te scheppen door hun stem te laten horen en de club weer in een rustig vaarwater te krijgen.
Daar is volgens mij een nieuw bestuur voor nodig met draagvlak binnen en buiten de club.

De verliezer

Sorry hoor maar lees hier veel negatieve reacties.
Natuurlijk is er veel fout gegaan en hebben sommige leden en bestuurders te hoog willen pieken tegenover andere clubs in Groesbeek. Maar ze hebben het geprobeerd. Hoe het nu verder zal gaan is afwachten. Wel een slecht seizoen voor Groesbeek. Achilles 29 profs en Achilles 29 3de divisie degraderen. Germania en Rood Wit degraderen. En de damens van Achilles 29 staan er ook niet best voor.

Gerben

Wow. Waarom geeft de dolle uit Nijmegen nu De Gelderlander de schuld.
Zoek de schuld bij bepaalde bestuursleden en hun wanbeleid.
Hun hebben die club ten gronde gebracht.

Rood witter

De verliezer,
Rood wit is nog NIET gedegradeerd dussss,

Theo

Nee dat was niet sjiek van Eric. Ze moeten toch echt eerst aan zelfreflectie doen voor hij naar anderen gaat wijzen. Maar het is daar altijd de schuld van anderen. Ik denk wel dat na deze scheldkanonade geen enkele sponsor hiermee nog geassocieerd wil worden. Schande voor de club! Maar er lopen daar wel meer mensen die een schande voor de club zijn!!

Ligt het ineens niet aan de KNVB(toch wel), geven ze de schuld aan de … Gelderlander. Vooral Hans kraaij die zegt bij dat 2e goal: ze zullen wel in beroep gaan hahahaha

Voetballiefhebber
Haha nu de familie derk er nog uit en dan kan achilles weer opbouwen maar desondanks super gedaan na winterstop en laten we toch is een x rond tafel gaan zitten om fc groesbeek waar te maken dan spelen op zuid want dat is toch de mooiste accommodatie nee ben absoluut geen treffers fan en dan ivm groot aantal leden toch aantal andere velden aanhouden voor daar ook te voetballen zo gaat het niet met in zwz al een omtrek van 1 kilometer 3 clubs roodwit gr.boys en treffers en dan verder weg dvsg achilles de germania groesbeek is een… Lees meer »
wpDiscuz