Groesbeeks Gruwelijkste heeft positief effect op Groesbeek

GROESBEEK – Het mountainbike-evenement Groesbeek Gruwelijkste heeft het dorp Groesbeek vorig jaar € 42.000,- en een beter imago opgeleverd.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de economische en toeristische impact van het evenement. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Groesbeeks Gruwelijkste

Geraakt door het ziekteproces en het overlijden van Robbe Alsemgeest (3) in juni 2011, wilden ouders en vrienden zich inzetten om zoveel mogelijk financiële middelen te genereren welke beschikbaar worden gesteld aan onderzoek voor een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Zij hebben daarom de stichting ROAd4ENERGY (RObbe Alsemgeest) opgestart. Vorig jaar was de lustrumeditie van de mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkste en de stichting heeft € 100.000,- kunnen doneren aan het goede doel.

2016-editie krijgt een 8.8

Aan de jubileumeditie deed het maximum aantal van 1500 deelnemers mee, waarvan 49% uit Gelderland (7% uit Groesbeek), 15% uit Noord-Brabant en 9% uit Limburg. Er deden veel meer mannen mee dan vrouwen: 93% om 7%. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 44 jaar. Zij waarderen het evenement gemiddeld met een 8.8 (16% gaf zelfs een 10) en het is dan ook niet verwonderlijk dat 78% aangeeft dat de kans groot is dat zij volgend jaar weer meedoen.

Toerisme: “Mooie omgeving”

Nu we weten wat de deelnemers van het evenement vonden kijken we hoe zij over Groesbeek en de omgeving denken. En ook hier zijn de onderzoeksresultaten positief. Het aantal overnachters is weliswaar beperkt (9% van het aantal deelnemers), maar 96% daarvan geeft aan het een aantrekkelijke omgeving te vinden. Iets meer dan de helft is positiever geworden over Groesbeek (37% is neutraal) en 75% gaat het heuveldorp bij vrienden of familie aanraden voor vrijetijdsdoeleinden. 59% keert binnen één jaar weer terug.

Bestedingen: 35.000 euro

Dan de bestedingen. Van de 1500 deelnemers vallen er 1240 onder de noemer “additioneel”. Dat wil zeggen dat zij zonder het evenement niet in Groesbeek zouden zijn geweest en dus meetellen voor de impact. Per dag werd er door deze groep per persoon gemiddeld € 23,79 euro uitgegeven: € 29.500,-. Dat ging op aan winkelen, vervoer, eten en drinken en merchandise. Bestedingen aan overnachtingen zijn hierbij dus nog niet inbegrepen. Het aantal additionele overnachters was 136, waarvan 88 in Groesbeek. Die 88 personen waren goed voor nog eens € 5590,-. Zij sliepen vooral in hotels, bij bekenden of op de camping.

Impact vanuit organisatie: 7000 euro

Tot slot werd er door de stichting € 14.500,- in Groesbeek besteed. Daar staat tegenover dat de organisatie € 7.500,- uit Groesbeek kreeg. Hierdoor ontstaat netto economische impact van € 7.000,- voor het dorp. De totale economische impact voor Groesbeek komt daarmee uit op € 42.090,-. Groesbeeks Gruwelijkste heeft voor de organisatie van de mountainbiketocht geen subsidie van de gemeente Berg en Dal gekregen.

Waarom het onderzoek?

Groesbeeks Gruwelijkste 2016 is geëvalueerd volgens gestandaardiseerde methoden, welke landelijk zijn vastgesteld in de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). ROAd4Energy wilde inzichtelijk krijgen wat het evenement Groesbeeks Gruwelijkste nu feitelijk bijdraagt aan het imago van Groesbeek en aan de Groesbeekse economie. Dat is nu dus bekend.

Groesbeeks Gruwelijkste 2017 heeft op 17 september plaats en inschrijven is niet meer mogelijk. De 1500 startbewijzen waren namelijk al na één week uitverkocht.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Top event!

wpDiscuz