Berg en Dal geeft subsidie voor nieuwe MTB-routes Rijk van Nijmegen

GROESBEEK – In en rond de bossen van Groesbeek moeten nieuwe MTB-routes komen. Verschillende verenigingen uit Malden, Gennep en Nijmegen hebben zich gemeld met een uitgewerkt plan.


Foto van het MTB-evenement Groesbeeks Gruwelijkste. Archieffoto (2014).

€ 10.000,- voor Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal legt € 10.000,- in om de routes te realiseren. Burgemeester en wethouders (B&W) zijn gisteren akkoord gegaan. Ook de gemeenten Nijmegen, Heumen en Mook en Middelaar (voornemens) geven subsidie. Vanuit de provincies komt er geld van Gelderland en Limburg. Totale kosten bedragen € 120.000,-.

Overlast

De huidige routes in onze regio gaan deels over bestaande paden en dat zorgt onder andere voor overlast voor andere gebruikers. Voor de mountainbikers zelf levert dit ook minder fietsplezier op. Zij kiezen vaak andere routes dan de officiële routes en dat leidt weer tot schade aan bos en paden. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn positief over het plan. Een singletrack route die grotendeels gescheiden is van bestaande paden is alleen maar gunstig. De natuurbelasting en onderhoudskosten zouden volgens de twee organisaties lager worden.

Toerisme

Maar niet alleen de beperking van overlast is voor het college reden om de subsidie toe te kennen. Berg en Dal heeft vanuit toeristisch oogpunt baat bij de aanleg van de routes in de omgeving. Mountainbikers uit het hele land komen op de routes af, is gebleken op de Utrechtse heuvelrug. “De verwachting is dat dit hier ook gebeurd. Het toeristische profiel van een bosrijke en heuvelachtige gemeente als Berg en Dal wordt door deze routes verbeterd. Onze gemeente ligt centraal in de routes”, aldus het college.

Duizenden recreanten

Daarnaast is het aantal mountainbikers uit de regio dat in de bossen van het Rijk van Nijmegen fietst groot. “Het gaat om duizenden recreanten/sporters op drukke dagen. De nieuwe route is bedoeld om hun fietsplezier te vergroten”, zeggen B&W daarover. “Het percentage dagbezoeken aan onze gemeente voor wandelen en fietsen is nu al 44%. De route geeft een impuls aan het toerisme in onze gemeente.”

Langste MTB-route van Nederland

Er bestaat een mogelijkheid dat de langste aaneengesloten MTB-route van Nederland ontstaat. In de gemeente Gennep wil men ook een route aanleggen. De “Nijmeegse route” wordt dan via Gennep doorgetrokken en sluit in Limburg aan op de route in de Maasduinen. Voor het zover is volgt eerst nog een natuurtoets en het bepalen van de route.

De verwachting is dat de route vóór 1 januari 2019 is aangelegd.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juli, 2017 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Umme

Weer geld na die bosvernielers, aso rijders. Er zijn ook veel ( hard ) lopers waar je mooie routes voor uit kunt zetten. Een Cooperpad voor kunt maken een trimbaan terug plaatsen zoals die was bij de Wolfsberg.

Wat is het doel van de gemeente. Deze ” gasten” geven alleen maar overlast. De gewone mens kan niet meer normaal wandelen. De besteding van deze gasten is nul. Het lijkt wel of de gemeente Sinterklaas aan het spelen is. Ik heb de laatste weken alleen maar berichten voorbij zien komen van subsidie hier en subsidie daar. De lasten leggen we wel weer neer bij de bevolking.

De Kuier.

Dan ook ‘t bruggetje bij ‘t Grutje opknappen. Mot kunne….

Eindelijk een verstandig besluit.
Umme en andere azijn zeikers, ga lekker zelf fietsen

kiezer 2014

Veel andere gebruikers van het bos ervaren nu al overlast door mountainbikers. Vooral het afwijken van routes, dominant groepsgedrag en het achterlaten van afval.
De eerste generatie cros-fietsen met een elektrische hulp aandrijving zijn nu al populair. Het gaat straks alleen maar harder en harder. Stille “motorcrossbanen”?
En dan nu plannen maken om duizenden extra fiets-crossers aan te trekken om naar de Groesbeekse bossen te komen.
De motivatie; goed voor de omzet van de horeca in het centrum of campings.
Maar wat is goed voor het bos???

Er wordt 1 ding vergeten in het artikel (én in de reacties):
als Natuurmonumenten in het spel betrokken is dan moet er straks voor MTB betaald gaan worden. Als je geen toegangskaart kunt laten zien volgt een boete.
Het wordt dus aangelegd met subsidie (van ons allen) en daarna gaat de geldstroom naar Natuurmonumenten waarbij de kosten zoals in het artikel gemeld ook al gereduceerd zijn.
De natuur is van ons allemaal maar slechts 1 groep gebruikers moet voor het genieten ervan betalen.

Een tactisch erg slimme zet van de grootste natuur verprutsers in Nederland.

Ilse
Ik ben zelf een actieve MTB’er, maar wandel ook graag in de natuur. Ik stoor me aan de reacties hieronder; omdat er totaal geen begrip is voor elkaar. Als we allemaal wat rekening met elkaar houden dan is er volgens mij niets aan de hand. Ik rem altijd even af als ik wandelaars tegen kom; zeg ze vriendelijk gedag en heb echt werkelijk nooit problemen. Toch jammer om te lezen dat je dan weggezet wordt als bosvernieler en aso. Het staat of valt allemaal met gedrag; en dat geldt voor alle “gebruikers”. Verder leuk om te lezen dat er geinvesteerd… Lees meer »
Martin

Goed nieuws!
Jammer dat ik andere berichten heb gemist dat mtb-ers asorijders,bosvernielers en geen normale mensen zijn.
Ook wist ik niet dat wandelaars de enige natuurliefhebbers zijn en het alleenrecht hebben op het bos in Nederland.
Fijn dat niet iedereen zo bekrompen is en dat dit soort initiatieven er zijn, want de behoefte is groot!

Marten

@Martin: deze argumenten (vernielers, aso’s etc.) komen standaard onder élk artikel waar mtb-ers in voorkomen. En die zijn inderdaad – bijna – altijd afkomstig van wandelaars, dat zijn de Enige Echte Natuurliefhebbers ™.

jochem

Juist het aanleggen van gescheiden paden zal de overlast van MTBers voor wandelaars sterk verminderen. Ga eens naar de Utrechtse Heuvelrug en daar zie je hoe dat uitstekend gelukt is. Uitstekend initiatief dus, voor iedereen!

wpDiscuz