Wereldrecordaanval Cheptegei bij Zevenheuvelenloop 2017

GROESBEEK – Joshua Cheptegei valt op zondag 19 november het wereldrecord op de 15 kilometer aan bij de NN Zevenheuvelenloop 2017.


Joshua Cheptegei. Rechtenvrije foto.

Derde keer

De tweevoudig winnaar van de Nijmeegse hardloopwedstrijd en zilveren medaillewinnaar op het WK 10.000 meter deze maand in Londen komt voor de derde keer aan de start van de herfstklassieker. In 2010 liep Leonard Komon in Nijmegen het huidige wereldrecord op de 15 kilometer. Komon komt ook aan de start van de 34e editie om zijn record van 41.13 te verdedigen.

Cheptegei

De afgelopen twee edities was Joshua Cheptegei de snelste in Nijmegen met tijden van 42.08 (2016) en 42.39 (2015). Ondanks zijn grote voorsprong van bijna een minuut, verliep de race in 2016 niet vlekkeloos vanwege maagklachten. Deze zomer liet Cheptegei zien dat hij zich goed heeft doorontwikkeld sinds het behalen van zijn wereldtitel op de 10.000 meter bij de junioren in 2014. Achter de afzwaaiende kampioen Mo Farah pakte hij bij het WK in Londen de zilveren medaille op de 10.000 meter. Hiermee brak Cheptegei definitief door en wordt hij door kenners gezien als de opvolger van de 10-voudig Olympisch- en wereldkampioen Farah. Cheptegei’s tijd in London van 26.49 laat de potentie voor de 15 kilometer bij de NN Zevenheuvelenloop zien.

NN Zevenheuvelenloop

Direct na het WK in London heeft Cheptegei aangegeven zich volledig te willen toeleggen op een wereldrecordpoging in Nijmegen. De Oegandese atleet blijft in de toekomst zowel op de baan als op de weg lopen, maar dicht zichzelf de meeste kansen toe op de weg. Ook in het veld kan Cheptegei aardig uit de voeten. In maart van dit jaar leek hij op weg naar de wereldtitel in zijn thuisland, totdat hij bevangen werd door de hitte en terugviel naar de 30e plaats. Bij de NN Zevenheuvelenloop zal de Oegandees worden bijgestaan door zijn teamgenoten van het NN Running Team. Samen met een groep hazen gaat Cheptegei op jacht naar het nieuwe wereldrecord.

Komon

Cheptegei krijgt naast de groep hazen ook gezelschap van Leonard Komon. De 29-jarige Keniaan komt zijn eigen wereldrecord gelopen in 2010 verdedigen. Komon nam al vier keer eerder deel in Nijmegen en was hierbij in 2010 en 2013 de snelste. Komon is een van de vier lopers die in Nijmegen onder de 42 minuten wisten te lopen over de Zevenheuvelenronde. Felix Limo liep in 2001 een wereldrecord met 41.28. Haile Gebrselassie liep dat jaar 41.37 en in 2005 won de Ethiopiër in 41.57. Sileshi Sihine is de vierde loper die onder de 42 minuten bleef.

Bijzonder

Zowel Komon als Cheptegei kunnen bij de 34e editie van de NN Zevenheuvelenloop in een bijzonder rijtje komen. Bij winst sluiten zij zich aan bij Tonnie Dirks, Sileshi Sihine en Haile Gebrselassie die allen drie keer wisten te winnen in Nijmegen. Cheptegei kan na Tonnie Dirks de tweede man worden die drie jaar op rij wint. De Keizer van de Zevenheuvelen won in 1989, 1990 en 1991.

Inschrijven voor de NN Zevenheuvelenloop en de Scholten Awater Bedrijvenloop is mogelijk via www.nnzevenheuvelenloop.nl.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 augustus, 2017 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Wereldrecordaanval Cheptegei bij Zevenheuvelenloop 2017

Reageren is niet toegestaan.