Bijna alle volwassenen hebben een rijbewijs

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 80 procent van de Nederlanders boven de 17 jaar een rijbewijs heeft. Dat zijn ruim 11 miljoen mensen. Hoe zit dat eigenlijk in Groesbeek, onze eigen mooie gemeente? In de gemeente Berg en Dal, waar Groesbeek tegenwoordig onder valt, ligt het cijfer zelfs nog iets hoger: 80,6 procent. Is dat een gevolg van de gemiddeld hogere leeftijd van de inwoners? In de gemeente Nijmegen, met veel meer jongeren, is het 75,1 procent van de inwoners dat een rijbewijs heeft.

Leeftijdsgroepen met rijbewijs

Interessant om te zien dat 85 procent van de mannen boven de 17 een autorijbewijs heeft. Daarentegen heeft ‘slechts’ driekwart van de vrouwen een rijbewijs. Gaan we kijken naar hogere leeftijden, dan heeft nog steeds 85 procent van de mannen van boven de 70 een rijbewijs. Maar bij de vrouwen bezit slechts 53 procent een autorijbewijs. Bij jongeren is het behalen van een rijbewijs niet toegenomen, bij ouderen wel. Maar dat geldt voor heel Nederland. Groesbeek telt 12.740 inwoners in 5.595 huishoudens met 6.360 personenauto’s. Het aantal inwoners bestaat uit bijna evenveel mannen en vrouwen (respectievelijk 6.295 en 6.450). De leeftijdsgroep van 45 tot en met 64 jaar is met 31,1 procent het grootst. Hier is dus inderdaad het grotere aantal ouderen de ‘oorzaak’ van de grote hoeveelheid rijbewijzen.

Rijden met het rijbewijs

Wordt er ook gereden met het rijbewijs? Er zijn 11,2 miljoen rijbewijzen in Nederland en er rijden 8,5 miljoen personenauto’s rond hier. Niet alle rijbewijsbezitters hebben dus een auto. In Groesbeek spreken we over 10.268 rijbewijzen en 6.360 personenauto’s. Misschien liggen er een aantal rijbewijzen ongebruikt in de lade. Toch worden er ook auto’s verkocht. De 70-plussers met rijbewijs hebben Opel als favoriete merk, dan Toyota en Renault. Om zo voordelig mogelijk verzekerd rond te rijden gaat men een autoverzekering vergelijken. Dat loont voor zowel jongeren als ouderen. De twee groepen waarbij de premie flink op kan lopen.

Top 5 meest gekochte automerken

Landelijk zien we dat jongeren tot 25 jaar vaker kiezen voor een Volkswagen en ouderen vanaf 70 jaar zoals gezegd graag in een Opel stappen. Kijk zelf eens goed rond in Groesbeek welke merken hier vertegenwoordigd zijn en je krijgt een mooi beeld van de leeftijden in de gemeente. De grote steden Amsterdam en Maastricht hebben de minste inwoners met een rijbewijs. Daar wonen ook veel jongeren die meer gebruikmaken van de fiets en het openbaar vervoer. Voor hen is alles relatief dichtbij. Werk, school en universiteit zitten op loop- of fietsafstand. Dure auto’s hebben ze niet nodig. Iets wat in een grote stad als Amsterdam sowieso al erg duur is in verband met de autopremie.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 oktober, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Bijna alle volwassenen hebben een rijbewijs

Reageren is niet toegestaan.