Grootste aanbieders van internet en tv verhogen opnieuw hun tarieven

Medio dit jaar zijn de tarieven voor internet en tv bij KPN en Ziggo, de twee grootste aanbieders in ons land, opnieuw gestegen. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat er bij deze partijen een prijsverhoging wordt doorgevoerd. Sinds 2017 betaalt een KPN- of Ziggo-abonnee gemiddeld zo’n 80 euro meer per jaar, waarbij het tarief dit jaar alleen al met gemiddeld 2 euro per maand steeg. Dat komt concreet neer op een prijsverhoging van 20 tot 30 euro op jaarbasis. In een aantal gevallen betekent het hogere maandtarief ook meteen dat de abonnee op hogere internetsnelheden getrakteerd wordt, maar dat blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Zo kregen de binnenkort verdwijnende KPN-labels Telfort en XS4ALL in juni van dit jaar op de valreep weliswaar te maken met een prijsverhoging, maar bleef de internetsnelheid voor hen ongewijzigd. Ook voormalige UPC-klanten trekken wat dat betreft bij Ziggo vaak aan het kortste eind en moeten uiteindelijk alleen maar meer betalen zonder dat daar noemenswaardige verbeteringen tegenover staan.

Noodzakelijke prijsverhogingen in verband met investeringen
De telecombedrijven verdedigen hun tariefsverhogingen door te stellen dat er momenteel fors geïnvesteerd moet worden om aan de behoeften van hun klanten tegemoet te kunnen blijven komen. Men wijst in dat kader onder meer op het steeds grotere verbruik aan data, dat onder meer vanwege de enorme populariteit van streaming video de afgelopen jaren explosief is gestegen. Die groeiende vraag is ook de reden waarom deze aanbieders maar wat graag hun netwerken geschikt willen maken voor een dataoverdracht die op kan lopen tot 1 Gigabit per seconde. Daarnaast wil men de komende tijd geld steken in het verder optimaliseren en beveiligen van het netwerk, zodat de abonnees er veilig gebruik van kunnen blijven maken.

 Kleinere marktpartijen verhogen tarieven niet of nauwelijks
Dat niet alle marktpartijen dezelfde strategie volgen blijkt uit het feit dat T-Mobile dit jaar – los van een kleine inflatiecorrectie van slechts 1,7 procent – geen extreme prijsverhogingen heeft doorgevoerd en daarnaast overigens ook geen beloftes doet voor het verhogen van haar internetsnelheden. Daarmee komt T-Mobile tegemoet aan een tariefbelofte die het aan de media-autoriteiten deed toen het bedrijf toestemming vroeg om de Nederlandse activiteiten van Tele2 over te mogen nemen. Ook andere, kleinere marktpartijen, die in sommige gevallen gewoon gebruikmaken van het betrouwbare KPN-netwerk of met andere marktpartijen glasvezelfaciliteiten delen, stellen zich erg terughouden op met het oog op het doorvoeren van prijsstijgingen, waardoor ze een interessante concurrent voor KPN en Ziggo worden.

De samenstelling van goedkopere aanbiedingen
In veel gevallen bieden dit soort kleinere spelers niet alleen goedkoop internet, maar ook betaalbare alles-in-één pakketten aan waarin internet, tv en vaste en mobiele telefonie met elkaar gecombineerd worden, zodat er een nog voordeliger totaaltarief kan ontstaat. Uiteraard is het bij de keuze van zo’n pakket van een kleinere aanbieder wel verstandig om goed te checken wat er precies voor het maandelijkse abonnementsgeld wordt geboden. Zo is het goed voorstelbaar dat een abonnement met goedkoop internet ook betekent dat er aanmerkelijk lagere datasnelheden worden geleverd of dat het aangeboden tv-pakket bepaalde zenders mist. Degelijke prijsvergelijkingssites verstrekken wat dat betreft echter van alle relevante informatie, zodat consumenten uiteindelijk de juiste afweging kunnen maken.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 oktober, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Grootste aanbieders van internet en tv verhogen opnieuw hun tarieven

Reageren is niet toegestaan.