Overstappen zorgverzekering 2020: waar moet men rekening mee houden?

Vanaf 12 november kunnen Groesbekers en de rest van Nederland weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ondanks het feit dat mensen een hoop geld kunnen besparen door hun verzekering te vergelijken, stapt slechts een beperkt deel van alle Nederlanders jaarlijks over.

Onvoldoende kennis van zorgstelsel

Uit een onderzoek kwam naar voren dat 44 procent van de Nederlanders niet weet welk type basisverzekering zij hebben. Ook gaat 79 procent van de respondenten ervan uit dat hun verzekering in 2020 dezelfde dekking biedt als in 2019. Daarnaast zit al 51 procent van de mensen die een collectieve verzekering hebben al meer dan 10 jaar bij dezelfde verzekeraar. Dat komt omdat de meeste mensen denken dat zij hierdoor goedkoper uit zijn (93 procent). Het gebrek aan zorgkennis leidt er ook toe dat één derde van de Nederlanders in 2019 te maken heeft gehad met onverwacht hoge zorgkosten. In ongeveer 50 procent van deze gevallen waren de zorgkosten hoger dan € 250.

Wat verandert er in 2020?

Er veranderen volgend jaar een aantal zaken aan de verzekering ten opzichte van 2019. Allereerst zal de totale zorgpremie met € 37 euro stijgen. Dat betekent dat de premie per maand met € 3 omhoog gaat. Ook worden er in 2020 een aantal vergoedingen toegevoegd aan de basisverzekering. Daarnaast zal de korting op de collectieve zorgverzekering volgend jaar worden verlaagd van 10 procent naar maximaal 5 procent. Ook in 2020 zal het verplichte eigen risico € 385 bedragen. Om de stijgende zorgpremie te compenseren, zal de zorgtoeslag ook omhoog gaan. Zo gaan alleenstaanden er met € 67 op vooruit en zullen meerpersoonshuishoudens € 95 meer zorgtoeslag ontvangen. Deze stijging is dus hoger dan de stijging van de zorgpremie.

Voordelen van overstappen

Na Prinsjesdag mogen zorgverzekeraars de hoogte van de premie en de inhoud van de zorgverzekeringen wijzigen. Dat is gelijk een mooi moment om de huidige verzekering eens onder de loep te nemen en te vergelijken. Mensen kunnen een hoop geld besparen door jaarlijks over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is namelijk meer dan € 400 euro per jaar. Daarnaast kan een andere verzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluiten bij de (veranderde) zorgwensen van de klant, bijvoorbeeld omdat hij of zij ouder is geworden.

Hoe werkt overstappen?

Vanaf half november kunnen mensen via een prijsvergelijkingswebsite een vergelijking maken. Zo zien zij welke zorgverzekering het beste aansluit bij zijn of haar wensen. Nederlanders kunnen tot en met 31 december 2019 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wil men na 31 december nog overstappen naar een andere verzekeraar? Dan moeten zij ervoor zorgen dat de oude verzekering vóór 31 december 2019 is opgezegd. Dan is het namelijk nog mogelijk om over te stappen tot 1 februari. Er zijn wel een aantal uitzonderingsgroepen. Zo kunnen mensen die zijn gescheiden of net in Nederland zijn komen wonen ook buiten deze periode een (nieuwe) verzekering afsluiten. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 december, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Overstappen zorgverzekering 2020: waar moet men rekening mee houden?

Reageren is niet toegestaan.