Zo werken hoveniers groen en veilig

De veiligheid op de werkvloer wordt vaak onderschat. In veel branches is het echter van groot belang om veilig te werken, met tevens aandacht voor gezondheid en milieu. Hoe ondervang je dat? Bijvoorbeeld als hovenier.

Het is een prachtig vak. Je bent dagelijks buiten aan het werk en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het park in de stad in goede gezondheid blijft, zodat veel mensen er uiteindelijk van kunnen genieten.

Het is vaak een onderschat vak. Je bent niet louter een perkje aan het schoffelen. Soms werk je op hoogte of met zwaar materieel. Dat moet bewust en veilig gebeuren. Als hovenier kom je in aanraking met flinke machines en materialen. Daarmee werken is één, maar het kan soms ook tot risicovolle of gevaarlijke situaties leiden. Zoals bij het kappen van bomen of deze verzagen met een kettingzaag.

Vak vraagt om veel kennis over veiligheid

Behalve het veilig werken met dit soort machines, moet je ook kennis hebben van beschermingsmiddelen als veiligheidskleding en gehoorbescherming. Soms komen mensen in aanraking met hinderlijke en gevaarlijke stoffen of moeten ze goed denken om de mogelijk lichamelijke gevolgen van trillingen aan hand en armen door gebruik van bepaalde machines. Ook hijsen en tillen van materiaal en werken op hoogte vragen om voldoende vakkennis en kennis van de veiligheid.

In dat geval is een vca certificering van groot belang. Niet alleen vakkennis is dan belangrijk, maar zeker ook kennis over veilig het werk kunnen doen. Of dat nu ergens buitenuit of midden in de stad is. Dus ook een de hoofdstedelijke groenvoorzieners zouden bijvoorbeeld een vca cursus Amsterdam moeten volgen.

Vca bedrijfscertificaat is een eis

Het werk moet echter niet alleen veilig worden uitgevoerd, maar ook op een gezonde en milieuvriendelijke manier. Het is dus niet voor niets dat opdrachtgevers in de groenvoorziening, hovenierssector en bosbouw eisen dat mensen die het werk uitvoeren het vca bedrijfscertificaat bezitten. Met een vca training weten werknemers hoe ze veilig hun werk kunnen uitvoeren en ze leren de gevaren en risico’s herkennen en tot een minimum te beperken.

Er zijn al vca cursussen die je in een dag kunt doen, met een examen als afsluiting. Voor alle medewerkers die uitvoerende werkzaamheden verrichten op bijvoorbeeld een bouwplaats of in die groenvoorziening is er een basiscursus. Leidinggevenden of zzp’ers gaan voor een ‘vca vol’ als je bij of voor een vca gecertificeerde onderneming werkt. Er bestaan ook dagcursussen op locatie, bijvoorbeeld vca Eindhoven.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 december, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Zo werken hoveniers groen en veilig

Reageren is niet toegestaan.