Lekker praktisch, een samenlevingscontract

Romantisch is het niet, maar wel handig als je bijvoorbeeld samen een huis wilt gaan kopen. Bovendien is dan meteen ‘alles’ goed geregeld. Een samenlevingscontract, wat houdt dat dan in?

Als er een leuk huis is gevonden waar je samen gelukkig kunt zijn, kan de koop worden bezegeld, mits er sprake is van een samenlevingscontract.

Kan het dan niet gewoon zonder? Nee, een samenlevingscontract is noodzakelijk om een hypotheek af te kunnen sluiten. De andere mogelijkheden zijn geregistreerd partnerschap of trouwen. Je maakt er ook de juiste afspraken mee over financiën, erfenis en wat er gebeurt bij overlijden.

Wat leg je vast?

In een samenlevingscontract leg je onder andere de financiële verdeling van de kosten van onder meer levensonderhoud vast, het huishouden, de verdeling van de bankrekeningen, en de kosten die het koophuis met zich meebrengt (hypotheek, onderhoud). 

Je kunt tevens een verblijfsbeding in je samenlevingscontract vastleggen. Dat bepaalt wat er met de bezittingen van jullie samen gebeurt als een van beiden overlijdt. In dat geval gaan de spullen automatisch over naar de partner ofwel de nabestaande. Familieleden kunnen er dan niet tussenkomen.

Ook regel je in het contract de zaken als je uit elkaar gaat (verdeling van bezittingen, pensioenregelingen, omgang eventuele kinderen en allerhande kosten). Aan een breuk tussen beiden wil je natuurlijk niet denken als je gaat samenwonen, maar het geeft rust als alles goed geregeld is. Omdat de afspraken duidelijk zijn, vermijd je ruzie mocht er sprake zijn van ontbinding van het contract.

Notaris moet er aan te pas komen

Een samenlevingscontract stel je veelal op bij een notaris. In tegenstelling tot een zelf samengesteld contract, wat ook mogelijk is. Als je deze bij een notaris regelt zijn daar kosten aan verbonden, die verschillen per kantoor. Laat je daar goed over informeren. 

Met zo’n contract ben je dus fiscaal partner en ben je ook in de gelegenheid samen een huis te kopen. Je kunt dan namelijk een hypotheek aangaan. Een hypotheekverstrekker zal in de meeste gevallen naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract vragen. Je hoeft niet per se beiden eigenaar van de woning te worden, dat kun je vastleggen in de koop- en hypotheekakte. 

Kosten van een samenlevingscontract

Nu is een samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er fysiek voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Van een basiscontract tot een uitgebreider exemplaar. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro.

Je kunt ook zelf een contract opstellen, dat je beiden ondertekent. Dat is rechtsgeldig. Let wel op dat je geen ‘afspraken’ over het hoofd ziet. Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je samen een eenvoudig contract opstelt via de notaris daar minder kosten mee gepaard gaan, dan wanneer je uitgebreidere afspraken vast wilt leggen. Denk aan afspraken over het verdelen van de lasten en verdeling van goederen en een huis mocht de relatie eindigen. 

Omdat die kosten nogal flink kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren en er desnoods een blokje voor om te rijden. Dat kan je veel geld besparen. Staat natuurlijk voorop dat de afspraken die je wilt maken, wel goed op papier komen en dat je niet voor verrassingen komt te staan. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 januari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Lekker praktisch, een samenlevingscontract

Reageren is niet toegestaan.