Officiële herdenking slachtoffers V1-bominslag Waterkwartier

NIJMEGEN – Dinsdag 18 februari is het 75 jaar geleden dat om 05.28 uur op de hoek Biezenstraat – Waterstraat (waar nu het klooster van de zusters Clarissen is gevestigd) een Duitse V1 bom insloeg. Hierbij kwamen vier burgers om het leven en raakten vele anderen gewond. In de wijde omtrek was deze ontzaglijke klap te horen en alleen al in de Biezenstraat en Waterstraat werden 26 woningen geheel of gedeeltelijke verwoest en daarmee onbewoonbaar.

Zeker 60 mensen raakten dakloos en moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of werden elders opgevangen, zoals in Sancta Maria in de wijk Hees. Deze gebeurtenis heeft grote impact gehad op de wijk, waar de bewoners in de oorlog gewend waren geraakt aan overkomende V1’s, bombardementen en granaatinslagen door beschietingen van de Duitsers vanuit de Betuwe. Bij luchtalarm vluchtten de inwoners de schuilkelders in, die ze soms zelf in hun tuin hadden gemaakt.

Na de oorlog hebben de inwoners van het Waterkwartier een gedenkteken geplaatst in de tuin van het huidige Clarissenklooster. Toen er nieuwbouw kwam is dit herdenkingsteken verwijderd. In 2010 is, op initiatief van de in 2013 overleden oud-inwoner Anton Ruijters, een plaquette gerealiseerd ter herinnering aan de slachtoffers. Ieder jaar vindt hier een herdenking plaats én 1x per vijf jaar een grote, officiële herdenking. 

Op 18 februari worden met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van Kindcentrum Aquamarijn, andere belangstellenden en diverse organisaties de slachtoffers van deze ramp herdacht. De herdenking begint stipt om 10.00 uur en eindigt rond 11.20 uur bij klooster-gemeenschap “De Bron” aan de zijde van de Biezenstraat, waar de plaquette is geplaatst. Aansluitend is er gelegenheid om met (oud-)wijkbewoners en familie na te praten in wijkcentrum Biezantijn aan de Waterstraat (schuin tegenover het klooster).

Het programma van de bijeenkomst ziet er globaal als volgt uit:

10.00 uur:  Welkom

                   Openingswoord door de heer Bruls, burgemeester van Nijmegen

                   Nagedachtenis namens overlevende oud-wijkbewoner

                   Bijdrage Zusters Clarissen, Klooster de Bron

                   Herdenken door leerlingen groep 8 Aquamarijn. Sinds het schooljaar 2016-2017 wordt 

                   de plaquette ieder jaar geadopteerd door Kindcentrum Aquamarijn

                   Last Post gevolgd door 2 minuten stilte en bloemlegging

11.20 uur:  Afsluiting en tot 12.30 uur met koffie/thee napraten in de Biezantijn

Zoals in het programma wordt vermeld, kunnen ná de 2 minuten stilte bloemen worden gelegd bij de plaquette in de tuin van Klooster “De Bron”. Bij zeer slecht weer zal het buitenprogramma worden ingekort.

Ter gelegenheid van de V1 bominslag 75 jaar geleden wordt een tweede uitgave van het boek

‘V1 bominslag 18 februari 1945 in het Waterkwartier’ uitgebracht. Dit boek is in de Biezantijn na afloop van de bijeenkomst in een beperkte oplage te koop (één exemplaar per gezin/instantie, zo lang de voorraad strekt). Mocht de vraag erg groot zijn, dan is het mogelijk om in te tekenen voor één of meerdere boeken. Bij voldoende belangstelling wordt een extra druk overwogen.

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Nijmegen en ‘Rijk van Nijmegen herdenkt 75 jaar vrijheid’.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 januari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Officiële herdenking slachtoffers V1-bominslag Waterkwartier

Reageren is niet toegestaan.