Welke boekhouding dient een ondernemer verplicht bij te houden?

Als ondernemer ben je voor de btw verplicht om een administratie bij te houden. Ook moet je dit bewaren in een boekhouding zodat de Belastingdienst het kan controleren. Je hebt de administratie nodig om een correcte btw aangifte te doen, maar ook om een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen. Daarnaast is een administratie ook noodzakelijk zodat je jouw bedrijf goed kan voeren. Eventueel kun je hiervoor ook een boekhouder inhuren, wat natuurlijk wel weer extra kosten zijn voor de onderneming.

Over het algemeen geldt dat alle gegevens over je bedrijf die vastlegt op papier of in digitale vorm bij de administratie horen. Hier zijn erg veel voorbeelden voor te bedenken. Zo behoren de ontvangen facturen en kopieën van de verzonden facturen bij de administratie van een onderneming, maar ook de kasadministratie en de kassabonnen. Andere financiële aantekeningen vallen ook onder de boekhouding, net zoals de bankafschriften van de onderneming. Er zijn nog veel meer exemplaren te bedenken die hieronder vallen. Meestal worden de data eerst digital vastgelegd. De gegevens moeten 7 jaar bewaard worden, dit termijn is verplicht. Ook als je het afdrukt moet je ze alsnog digitaal bewaren.

Een goede administratie is hoe dan ook van belang. Het is niet alleen noodzakelijk voor het voldoen aan de wettelijke verplichten van je bedrijf, maar ook voor het voeren van de onderneming is het belangrijk. Het is daarom aan te raden om direct te beginnen met het opzetten van een administratie, zelfs als het bedrijf nog niet eens is begonnen. Zo beschik je snel over de cijfers en de resultaten van je onderneming, wat inzicht zal bieden in de kosten, de omzet en de winst van het bedrijf.

Daarnaast biedt de administratie ook een basis voor je aangiften. De Belastingdienst moet dit snel en goed kunnen controleren. Als de administratie niet volledig is dan wordt dit lastig, wat gevolgen kan hebben voor jou. De Belastingdienst moet dan namelijk zelf de omzet en de winst vaststellen. Ook moeten ze zelf de verschuldigde belasting berekenen. Ben je het niet eens met de berekening dan moet je zelf aan kunnen tonen dat het onjuist is, wat ‘omkering van bewijslast’ wordt genoemd.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 maart, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Welke boekhouding dient een ondernemer verplicht bij te houden?

Reageren is niet toegestaan.