Maat van fiets belangrijker dan uiterlijk ervan (maak dat kinderen maar wijs)

Moesten kinderen het vroeger leren op de fiets van hun zus of broer, tegenwoordig volgt er fiets op fiets. Van loopfiets tot e-bike. Welke kleur wordt het?

De jongste kinderen starten met een heuse kinderfiets die tegenwoordig meer is dan een klein fietsje. Het is een stevige fiets, met een lage instap voorzien van alle mogelijke gadgets. Denk aan een mandje voorop, een zitje voor de pop bevestigd op de bagagedrager, franjes aan handvaten, een blitse bel en een felgekleurd zadel. Om over de kleur van de fiets maar niet te spreken.

Fiets opleuken: knijpers en kaarten aan de spaken

Die is natuurlijk roze voor de meisjesfiets. Meestal. Lichtblauw en rood zijn er ook, evenals roze met bloemen. Daar hoefde je vroeger niet aan te denken. Toen was de fiets zwart, bruin of donkergroen. Om de fiets ‘op te leuken’ bevestigde je met knijpers kaarten aan de spaken. Klonk geweldig.

De jongensfiets heeft een ander uiterlijk. Lekker brede banden en in de kleur zwart bijvoorbeeld. Met een feloranje opdruk krijg je de jongens gemakkelijk op deze fiets. Ze zijn er ook in fluorkleuren zoals gifgroen. Ook dat kan de goedkeuring van de jonge heren wel wegdragen.

Geen bel maar een toeter op het stuur, een bagagedrager voorop, een bruin zadel en een andere kleur banden. Het is allemaal mogelijk. Een jongensfiets ziet er zowel sportief als stoer uit. Net wat ze willen.

Verkeer is veel drukker dan vroeger

Het is soms moeilijk kiezen, welke fiets het moet worden. Wie zijn of haar kind er eentje voor de verjaardag wil geven, zal goed moeten aftasten welke fiets het beste bij het kind past. Wordt het die roze, die rode of toch een groene? En doen we er een mand op?

In alle gevallen is het allerbelangrijkste dat de kinderfiets goed past bij de lengte en het postuur van het kind. Een te grote fiets, waar veel mensen het vroeger op moesten leren, is niet aan te raden. Het kind raakt snel uit balans en daar moet je niet aan denken in het veel drukkere verkeer van tegenwoordig, vergeleken met vroeger.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Maat van fiets belangrijker dan uiterlijk ervan (maak dat kinderen maar wijs)

Reageren is niet toegestaan.