De online 3D printservice van 3D Hubs

Een product creëren door middel van driedimensionaal printen werd jaren geleden voor onmogelijk gehouden. Totdat de 3D printer zijn intrede deed. Dat was in het begin ‘wel interessant’, maar al snel kreeg de industrie in de gaten dat je daarmee producten op een vrij eenvoudige manier kon produceren. En zo ontstond er een nieuwe productielijn gebaseerd op een 3D printservice.

  

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het 3D printen ‘uitgevonden’. De machine wist laagje voor laagje vormen te creëren van verschillend materiaal. Dit bood ontwerpers en producenten de mogelijkheid om op een andere en vooral snellere manier producten of onderdelen van producten te produceren. Bovendien gaf het bedrijven de mogelijkheid om 3D printers in te schakelen voor eigen productie.

In de jaren negentig zet die ontwikkeling zich in sneltreinvaart voort. Printers kunnen printen met glas, plastic, zand en welk ander materiaal dan ook. Laagje voor laagje wordt een computertekening omgezet tot een driedimensionaal tastbaar product. Dit proces wordt ook wel rapid prototyping genoemd ofwel snel vervaardigen.

Printen ‘on demand’ en op locatie is duurzaam

In de industrie wordt al snel ontdekt dat deze printers met een grote precisie producten kunnen creëren zoals onderdelen voor machines. Onder andere van metalen zoals titanium, aluminium, koper, roestvrij staal. Het grote voordeel: er wordt geprint wat nodig is. Dit printing on demand zorgt ervoor dat grote voorraden in opslag niet nodig zijn. Bovendien kan er veel op locatie worden geprint, waardoor transport achterwege kan blijven. Niet alleen revolutionair, maar vooral ook duurzaam.

Omdat er met steeds meer materialen geprint kan worden, zelfs met menselijk weefsel, wordt 3D printen een tool voor ontwerpers en de industrie. Het ontwikkelt zich snel door, tot zelfs de mogelijkheid om online een print bestelling te kunnen plaatsen. 3D Hubs is bijvoorbeeld een bedrijf dat 3D print online aanbiedt, voor meerdere branches in de industrie en voor designers.

Eenvoudig gezegd is het een kwestie van online een ontwerptekening uploaden waarna op verzoek het ontwerp geprint wordt, zo vaak als de klant maar wenst. Met een grote precisie wordt de (CAD) tekening gevolgd en rolt het onderdeel uit de printer. Op deze manier hoeft niemand zich te verplaatsen en worden er op een duurzame manier producten en productonderdelen geproduceerd. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 april, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor De online 3D printservice van 3D Hubs

Reageren is niet toegestaan.